Slunečnicová semínka

slunečnice je pěstována již více jak 5000 roků, původem v oblasti Severní Ameriky, slunečnicová semínka ( mouka ) a olej patřily mezi základní potraviny.

Slunečnicová semínka a jejich účinky:

  • snižuje hladinu cholesteroluSlunečnicové semínko
  • vysoký obsah rostlinných lehce stravitelných tůků
  • pomáhají při stresu, nervozitě, depresi a nespavosti
  • vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky
  • chrání buňky před oxidačním stresem a tím brání stárnutí
  • vhodné při ekzémech a suché pokožce
  • vhodná pro diabetiky
  • silný antioxidant (vitamin E a selen)
  • snižuje tvorbu krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu
  • bohatý zdroj vitaminu E (
  • vyživuje mozek  Vitamíny skupiny B, E a60g semínek představuje doporučenou denní dávku vitaminu E) a B1
  • vysoký obsah draslíku
  • zvyšuje hladinu serotoninu a posiluje činnost nervů přírodní cestou
  • bojovník proti artritidě, cukrovce i rakovině
  • díky vysokému obsahu hořčíku působí při migrénách a astmatu
  • působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám
  • podporuje zdravý růst vlasů a nehtů
  • brainfood
  • působí příznivě na Ateriosklerózu a ischemickou chorobu srdeční
  • vhodná pro vegany a Paleo stravu
  • při anémii
  • pomáhá lepšímu vstřebávání jodidu draselného (lugolův roztok) síky obsahu selenu a vitamínu E
  • více

Složení: tuky, proteiny, sacharidy, vitaminy B1,B3, B6, PP,  manganu, vápníků, hořčíku, selenu, železa, fosforu, draslíku a  aminokyseliny Tryptofan - podporující tvorbu Serotoninu - hormohu štěstí.

Pro lepší chuť, stravitelnost a prospěšnost tělu je dobré nechat slunečnicová semínka odležet ve vodě, případně nechat vyklíčit.  - jsou tak lépe stravitelná

Použití: do snídańových směsí, ovesných kaší, salátů, v kombimnaci s ořechy

Články o slunečnici:

 

Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka obsahujú cca 50-60 % tukov , z ktorých sa vyrába výborný kuchynský olej , 23 % proteínov ( podobne ako mäso ) a len 8 % sacharidov . Neobsahujú skoro žiadny vitamín A ani C , ale sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu E ( viac ho majú len mandle ) a vitamínu B1 ( viac je len v pivovarských kvasniciach ) . Sú veľmi bohatá na horčík , železo ( 7 mg/100 g , teda rovnaké množstvo ako v šošovke ) , vápnik a fosfor .

Slnečnicové semienka patrí k najvýznamnejším koncentrovaným rastlinným potravinám , ktoré poskytujú hlavne tuky , minerály a vitamín B1 a E. Hoci majú vysokú nutričnú hodnotu , sú ľahko stráviteľná , ak sa dobre rozžujete . Pravidelná konzumácia slnečnicových semienok ( samozrejme nesolených ) sa odporúča pri rade zdravotných problémov .

Esenciálne mastné kyseliny v slnečnicových semienkach ( predovšetkým kyselina linolová ) znižujú hladinu cholesterolu v krvi , a tým bráni rozvoju arteriosklerózy . Vitamín E , ktorého slnečnicové semienka obsahujú veľké množstvo , je silný antioxidant , ktorý zabraňuje degenerácii ciev . Upravuje aj priľnavosť krvných doštičiek , čo znižuje riziko tvorby krvných zrazenín a rozvoja infarktu myokardu .

Konzumácia slnečnicových semienok ako náhrady za inú mastnú a na kalórie bohatú potravu priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi . Rovnakého účinku sa dosiahne aj používaním slnečnicového oleja .

Kyselina linolová a vitamín E zlepšujú elastickosť kože , pretože chráni jej bunky pred starnutím ( antioxidačný účinok ) . Konzumácia slnečnicových semienok sa odporúča pri ekzémoch , popraskané a suchej pokožke a zápaloch kože všeobecne . Ďalej posilňujú nechty a vlasy a zabraňujú ich šedivenie .

Slnečnicové semienka obsahujú toľko vitamínu B1 ako pšeničné klíčky . Ľudia , ktoré trápia stres , depresia , nespavosť alebo nervozita , nájdu v týchto obyčajných semienkach veľkého pomocníka .

Diabetici slnečnicové semienka dobre znášajú a môžu ich bez obáv zaradiť do svojho jedálnička .

Vysoko kalorická a na základné živiny bohatá slnečnicové semienka sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy , športovcov , anemiky , podvyživené a oslabené po chorobe a vlastne pre každého , kto potrebuje načerpať novú silu . Početné výskumy ukazujú , že vitamín E má významný antikarcinogénne účinok . Pretože slnečnicové semienka sú bohaté na kyselinu linolovú a vitamín B1 a E , pomáhajú v boji s artériosklerózou a zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi . Najlepšie je jesť slnečnicové semienka surová , ale musí byť dobre vysušená .

Pražená slnečnicové semienka sú veľmi chutná , ale ak sa pražia dlho , zníži sa ich nutričná hodnota . Po olúpaní môžeme semienka rozomletý na pastu , ktorá je výborná pre deti , pre starších ľudí a ľudí s poškodeným chrupom.

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Diskusní téma: Slunečnicové semínko

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek