Slunečnicová semínka

slunečnice je pěstována již více jak 5000 roků, původem v oblasti Severní Ameriky, slunečnicová semínka ( mouka ) a olej patřily mezi základní potraviny.

Slunečnicová semínka a jejich účinky:

  • snižuje hladinu cholesteroluSlunečnicové semínko
  • vysoký obsah rostlinných lehce stravitelných tůků
  • pomáhají při stresu, nervozitě, depresi a nespavosti
  • vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky
  • chrání buňky před oxidačním stresem a tím brání stárnutí
  • vhodné při ekzémech a suché pokožce
  • vhodná pro diabetiky
  • silný antioxidant (vitamin E a selen)
  • snižuje tvorbu krevních sraženin a rozvoje infarktu myokardu
  • bohatý zdroj vitaminu E (
  • vyživuje mozek  Vitamíny skupiny B, E a60g semínek představuje doporučenou denní dávku vitaminu E) a B1
  • vysoký obsah draslíku
  • zvyšuje hladinu serotoninu a posiluje činnost nervů přírodní cestou
  • bojovník proti artritidě, cukrovce i rakovině
  • díky vysokému obsahu hořčíku působí při migrénách a astmatu
  • působí preventivně proti kardiovaskulárním chorobám
  • podporuje zdravý růst vlasů a nehtů
  • brainfood
  • působí příznivě na Ateriosklerózu a ischemickou chorobu srdeční
  • vhodná pro vegany a Paleo stravu
  • při anémii
  • pomáhá lepšímu vstřebávání jodidu draselného (lugolův roztok) síky obsahu selenu a vitamínu E
  • více

Složení: tuky, proteiny, sacharidy, vitaminy B1,B3, B6, PP,  manganu, vápníků, hořčíku, selenu, železa, fosforu, draslíku a  aminokyseliny Tryptofan - podporující tvorbu Serotoninu - hormohu štěstí.

Pro lepší chuť, stravitelnost a prospěšnost tělu je dobré nechat slunečnicová semínka odležet ve vodě, případně nechat vyklíčit.  - jsou tak lépe stravitelná

Použití: do snídańových směsí, ovesných kaší, salátů, v kombimnaci s ořechy

Články o slunečnici:

 

Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka obsahujú cca 50-60 % tukov , z ktorých sa vyrába výborný kuchynský olej , 23 % proteínov ( podobne ako mäso ) a len 8 % sacharidov . Neobsahujú skoro žiadny vitamín A ani C , ale sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu E ( viac ho majú len mandle ) a vitamínu B1 ( viac je len v pivovarských kvasniciach ) . Sú veľmi bohatá na horčík , železo ( 7 mg/100 g , teda rovnaké množstvo ako v šošovke ) , vápnik a fosfor .

Slnečnicové semienka patrí k najvýznamnejším koncentrovaným rastlinným potravinám , ktoré poskytujú hlavne tuky , minerály a vitamín B1 a E. Hoci majú vysokú nutričnú hodnotu , sú ľahko stráviteľná , ak sa dobre rozžujete . Pravidelná konzumácia slnečnicových semienok ( samozrejme nesolených ) sa odporúča pri rade zdravotných problémov .

Esenciálne mastné kyseliny v slnečnicových semienkach ( predovšetkým kyselina linolová ) znižujú hladinu cholesterolu v krvi , a tým bráni rozvoju arteriosklerózy . Vitamín E , ktorého slnečnicové semienka obsahujú veľké množstvo , je silný antioxidant , ktorý zabraňuje degenerácii ciev . Upravuje aj priľnavosť krvných doštičiek , čo znižuje riziko tvorby krvných zrazenín a rozvoja infarktu myokardu .

Konzumácia slnečnicových semienok ako náhrady za inú mastnú a na kalórie bohatú potravu priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi . Rovnakého účinku sa dosiahne aj používaním slnečnicového oleja .

Kyselina linolová a vitamín E zlepšujú elastickosť kože , pretože chráni jej bunky pred starnutím ( antioxidačný účinok ) . Konzumácia slnečnicových semienok sa odporúča pri ekzémoch , popraskané a suchej pokožke a zápaloch kože všeobecne . Ďalej posilňujú nechty a vlasy a zabraňujú ich šedivenie .

Slnečnicové semienka obsahujú toľko vitamínu B1 ako pšeničné klíčky . Ľudia , ktoré trápia stres , depresia , nespavosť alebo nervozita , nájdu v týchto obyčajných semienkach veľkého pomocníka .

Diabetici slnečnicové semienka dobre znášajú a môžu ich bez obáv zaradiť do svojho jedálnička .

Vysoko kalorická a na základné živiny bohatá slnečnicové semienka sú vhodné pre tehotné a dojčiace ženy , športovcov , anemiky , podvyživené a oslabené po chorobe a vlastne pre každého , kto potrebuje načerpať novú silu . Početné výskumy ukazujú , že vitamín E má významný antikarcinogénne účinok . Pretože slnečnicové semienka sú bohaté na kyselinu linolovú a vitamín B1 a E , pomáhajú v boji s artériosklerózou a zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi . Najlepšie je jesť slnečnicové semienka surová , ale musí byť dobre vysušená .

Pražená slnečnicové semienka sú veľmi chutná , ale ak sa pražia dlho , zníži sa ich nutričná hodnota . Po olúpaní môžeme semienka rozomletý na pastu , ktorá je výborná pre deti , pre starších ľudí a ľudí s poškodeným chrupom.

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>

Diskusní téma: Slunečnicové semínko

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek