Brusinky (Vacinium vitis-idaea), sušený plod

Alternativní názvy brusinek: červené borůvky, kalina, brusnice,.anglicky cranberries. Brusinka je plazivý stále zelený keřík dorůstající do výšky 15 - 25 cm a má plazivé, výhony dlouhé až 70cm, plody mají červenou barvu bobulovitého tvaru o velikosti 6 - 8 mm. Brusinky obsahují vitamíny A, B, C, třísloviny, flavonoidy, minerály (vápník, draslík, hořčík, fosfor, sodík, železo) a v menší míře nikl, chrom a jod. Pro léčebné účinky se využívá plod i list brusinky. Plody se používají na kompotování, džemy. Brusinka se u nás vyskytuje zřídka proto se k nám se dováží z Ruska a Finska, kde dosud roste v hojném množství.

Brusinky

Brusinky a jejich účinky

  • pomáhají při onemocnění prostaty
  • mají antiseptické a antibiotické účinky
  • pomáhají proti zánětu močových ces a zánětech močového měchýře
  • normalizují střevní flóru (mikrobiotu) a obnovují její rovnováhu
  • vhodné při léčbě nádorových onemocnění
  • vhodné při nemocech sítnice oka (ztráta ostrosti vidění)
  • působí jako prevence proti křečovým žilám
  • chrání před zubním kazem
  • vhodné po používání antibiotik
  • pomáhají i odstraňovat bakterie z ústní dutiny
  • pomáhají zabránit šíření oparů
  • pomáhají chránit pokožku před UV a UVB zářením
  • snižují hladinu celkového cholesterolu, a zvyšují hladinu dobrého cholesterolu.
  • pomáhají v prevenci žaludečního vředu
  • pomáhají léčit infekci ledvin, zánět žaludku i zubní kaz
  • zabraňují tvorbě ledvinových kamenů a dokáží je i rozpustit
  • společně s borůvkou brání přemnožení bakterie Escherichia coli
  • společně s borůvkou jsou doporučovány při cukrovce, vysokém tlaku, arterioskleróze
  • více informací a účinžití: do snídaňovýcg směsí, jogurtůky brusinek

Chuť: kyselé nahořklá

Použití: do snídaňových směsí, jogurtů, musli, smoothie

Superpotraviny

Hanka Zemánková, Je dobré o kvalitě jídla něco vědět. Selský rozum už nestačí

18.04.2017 20:52
Bez lepku, bez laktózy, bez tepelné úpravy, lidé dnes snadno propadají výživovým směrům, které jejich tělu vůbec nemusí prospívat. „Používat základní kvalitní a sezónní potraviny není žádná věda. Jenže doba je rychlá, jsme duchovně neukotvení, proto všechny podobné výživové směry mají velkou sílu...

Jak zacházet se superpotravinami, aby se nezničila jejich síla

24.10.2016 23:35
Důležité je vědět, jak je do jídelníčku zařadit, za jakých okolností jsou přínosné a v čem naopak mohou být rizikové. Špatná úprava může jejich výživový potenciál zničit a degradovat je na obyčejnou prázdnou potravinu téměř bez zivin. Co je vlastně superpotravina Superpotraviny, které obsahují...

10 superpotravin, které prodlouží váš život

21.08.2016 21:22
představíme Vám 10 superpotravin ( superfoods ), které by rozhodně neměli chybět na Vašem talíři. Hlávkový salát hlávkový salát má zkadeřelé zelené listy (průměr až 25cm ), patří mezi listovou zeleninu a společně se špenátem a dalšími se vyznačuje vysokým obsahem vody, až 95%. Používá se...

Brainfood

01.01.2015 18:29
Čo znamená slovo "Brainfood" - "Mozgové superpotraviny"? Brain food - jedlo pre výživu mozgu. Jedná sa o spôsob stravovania, ktoré prospieva mozgovým funkciám. Výskumy bolo zistené zo BrainFood pôsobí priaznivo na zlepšovaní funkcií mozgu a centrálnej nervovej sústavy (CNS), najmä JS jedná o...

Superfoods

16.06.2014 20:10
Superpotraviny - potraviny 21. storočia Dnešná hektická doba si na každom z nás vyberá svoju daň. Bežnými súčasťami nášho každodenného života sa stávajú stres, náhlenie a únava. Medzi civilizačné choroby, ktoré zužujú drvivú časť populácie, sa zaradili najrôznejšie typy bolesti hlavy, svalov a...

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>