Brusinky (Vacinium vitis-idaea), sušený plod

Alternativní názvy brusinek: červené borůvky, kalina, brusnice,.anglicky cranberries. Brusinka je plazivý stále zelený keřík dorůstající do výšky 15 - 25 cm a má plazivé, výhony dlouhé až 70cm, plody mají červenou barvu bobulovitého tvaru o velikosti 6 - 8 mm. Brusinky obsahují vitamíny A, B, C, třísloviny, flavonoidy, minerály (vápník, draslík, hořčík, fosfor, sodík, železo) a v menší míře nikl, chrom a jod. Pro léčebné účinky se využívá plod i list brusinky. Plody se používají na kompotování, džemy. Brusinka se u nás vyskytuje zřídka proto se k nám se dováží z Ruska a Finska, kde dosud roste v hojném množství.

Brusinky

Brusinky a jejich účinky

  • pomáhají při onemocnění prostaty
  • mají antiseptické a antibiotické účinky
  • pomáhají proti zánětu močových ces a zánětech močového měchýře
  • normalizují střevní flóru (mikrobiotu) a obnovují její rovnováhu
  • vhodné při léčbě nádorových onemocnění
  • vhodné při nemocech sítnice oka (ztráta ostrosti vidění)
  • působí jako prevence proti křečovým žilám
  • chrání před zubním kazem
  • vhodné po používání antibiotik
  • pomáhají i odstraňovat bakterie z ústní dutiny
  • pomáhají zabránit šíření oparů
  • pomáhají chránit pokožku před UV a UVB zářením
  • snižují hladinu celkového cholesterolu, a zvyšují hladinu dobrého cholesterolu.
  • pomáhají v prevenci žaludečního vředu
  • pomáhají léčit infekci ledvin, zánět žaludku i zubní kaz
  • zabraňují tvorbě ledvinových kamenů a dokáží je i rozpustit
  • společně s borůvkou brání přemnožení bakterie Escherichia coli
  • společně s borůvkou jsou doporučovány při cukrovce, vysokém tlaku, arterioskleróze
  • více informací a účinžití: do snídaňovýcg směsí, jogurtůky brusinek

Chuť: kyselé nahořklá

Použití: do snídaňových směsí, jogurtů, musli, smoothie

Superpotraviny

Hanka Zemánková, Je dobré o kvalitě jídla něco vědět. Selský rozum už nestačí

18.04.2017 20:52
Bez lepku, bez laktózy, bez tepelné úpravy, lidé dnes snadno propadají výživovým směrům, které jejich tělu vůbec nemusí prospívat. „Používat základní kvalitní a sezónní potraviny není žádná věda. Jenže doba je rychlá, jsme duchovně neukotvení, proto všechny podobné výživové směry mají velkou sílu...

Jak zacházet se superpotravinami, aby se nezničila jejich síla

24.10.2016 23:35
Důležité je vědět, jak je do jídelníčku zařadit, za jakých okolností jsou přínosné a v čem naopak mohou být rizikové. Špatná úprava může jejich výživový potenciál zničit a degradovat je na obyčejnou prázdnou potravinu téměř bez zivin. Co je vlastně superpotravina Superpotraviny, které obsahují...

10 superpotravin, které prodlouží váš život

21.08.2016 21:22
představíme Vám 10 superpotravin ( superfoods ), které by rozhodně neměli chybět na Vašem talíři. Hlávkový salát hlávkový salát má zkadeřelé zelené listy (průměr až 25cm ), patří mezi listovou zeleninu a společně se špenátem a dalšími se vyznačuje vysokým obsahem vody, až 95%. Používá se...

Brainfood

01.01.2015 18:29
Čo znamená slovo "Brainfood" - "Mozgové superpotraviny"? Brain food - jedlo pre výživu mozgu. Jedná sa o spôsob stravovania, ktoré prospieva mozgovým funkciám. Výskumy bolo zistené zo BrainFood pôsobí priaznivo na zlepšovaní funkcií mozgu a centrálnej nervovej sústavy (CNS), najmä JS jedná o...

Superfoods

16.06.2014 20:10
Superpotraviny - potraviny 21. storočia Dnešná hektická doba si na každom z nás vyberá svoju daň. Bežnými súčasťami nášho každodenného života sa stávajú stres, náhlenie a únava. Medzi civilizačné choroby, ktoré zužujú drvivú časť populácie, sa zaradili najrôznejšie typy bolesti hlavy, svalov a...

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>