Dřín obecný  ( Cornus mas )

Dřín obecný a jeho plody patří mezi téměř neznámé ovoce z naší přírody, jedná se o vytrvalý keř nebo strom, milující slunná stanoviště, dorůstající až sedmi metrů. Má Dřínkyvstřícné, široce oválné zašpičatělé listy. Kvete žlutým květem brzy na jaře v březnu a dubnu. Plodem (dřínky velikosti až 20 mm) je podlouhlá karmínově červená peckovice s jednou peckou. Plody dřínu obecného, dřinky, mají vysoký obsah vitaminu C. Uvádí se 100 až 300 mg vitamínu C na sto gramů plodů. Dále obsahuje vitamín P, provitamín A, pektiny, 1,5 – 3% ovocných kyselin, především kyselinu jablečnou, 7 – 9% cukru (kulturní odrůdy i více), třísloviny a stopové prvky (draslík, vápník, železo, hořčík, síra),  pektin, flavonoidy, katechiny a antokyany. Dřínová  semena obsahují až 34% oleje. Některé starší prameny hovoří i o údajném obsahu halucinoigenních alkaloidů v plodech, modernější sledování však tyto látky v plodech neprokázalo.

K léčebným účelů se používaly plody - dřínky, listy (sklízeny po odkvětu), kořeny (brzy na jaře nebo na podzim)  a kůra (v období toku mízy).

Dva až tři stromy dřínu staré 5-10 roků jsou schopny poskytnout rodině zásobu na celou zimu. (cca 30-60kg), čím starší strom tím vyšší sklizeň. Dřevo dřínu je extrémně pevné a odolné a používalo se v minulosti na výrobu kopí a holí.

Sklizeň plodů: dřínky se sklízí od srpna do konce září

Dřínky a jejich léčivé účinky:

  • vysoký obsah vitaminu C (po rakytníku, šípcích, plodech meruzalky plodové a černého rybízu patří k nejbohatším zdrojům tohoto vitaminu) a antioxidantů
  • působí proti stárnutí
  • podporují imunitní systém
  • zdroj elektrolytů (vápník, draslík, hořčík)
  • vhodný při průjmech
  • při problémech žaludku a trávicího ústrojí
  • ve střední Evropě se používaly dřínky jako náhrada oliv
  • zdroj fosforu a draslíku
  • tlumí hučení v uších
  • pomáhá při nadměrném pocení
  • zlepšují chuť k jídlu
  • má analgetický, tonizující a posilující účinek
  • vhodné pro diabetiky, snižuje hladinu cukru
  • působí proti horečce
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • při anémii
  • v japonské medicíně nazývám jako " PRODLUŽOVAČ ŽIVOTA"
  • mleté sušené dřínky se používají na dochucení rožněného masa

Ze semen dřínek se praží náhražka kávy (usušená semena mírně opražte, pomelte na jemný prášek, po zalití horkou vodou budete mít lahodný Dřínkykávovinový)

Dřínky tlumí některé typy závratí a některé typy tinnitu (hučení v uších), případně i s tím spojenou nedoslýchavost, ochablost v bederní oblasti a v kolenou, chorobné pocení, příliš hojné močení a některé formy močové inkontinence. Byly zaznamenány i účinky antialergické.

Použití: pro přímou konzumaci, ke kompotování samostatně i ve směsi s jiným ovocem a na přípravu marmelád a džemů

Na trhu najde z dřínek tyto výrobky:

  • sušený prášek z plodů
  • čaj z bobulí dřínek
  • sušené dřínky (sušením se sníží hmotnost cca 4x)
  • vyjímečné i šťáva z plodů
  • nakládané se solí jako olivy
  • džemy nebo marmelády

KONTRAINDIKACE DŘÍNEK:  při vysokých teplotách, těžších průjmech a při obtížném a bolestivém močení.

Červené plody dřínu zvané dřínky jsou jedlé. Mají natrpklou sladkokyselou chuť  připomíénající švestky a velký obsah vitaminu C. Jsou místně využívány jako ovoce, na výrobu zavařenin, sirupů, kompotů, džemů.  Je ideální k dochucením zvěřiněy a drůbeže  Dříve se využívaly jako léčivo při trávicích poruchách.

Chuť:  sladkokyselá

Nejběžnější odrůdy dřínu: Děvín a Titus

Plodnost: z jednoho keře sklidíme 2- 8kg plodů

Dřínová marmeláda

Potřebujeme: 600 ml vody, 1,35 kg odpeckovaných dřínek, 1,3 kg cukru

V hrnci smícháme dřínky s vodou a necháme je vařit, dokud úplně nezměknou (asi 45 minut). Poté dřínky sundáme ze sporáku a rozmixujeme příručním mixerem na kaši. Kaši vrátíme na pánev a znovu vaříme, dokud se nevypaří přebytečná tekutina.

Mezitím v odděleném hrnci nahříváme cukr až k bodu varu a oparně jej vmícháme k dřínkám. Celou směs znovu přivedeme k varu a před vychladnutím jí naplníme sterilizované zavařovací sklenice a ty pevně uzavřeme víčkem.

Jak připravit dřínkové olivy?

Ingredience: zralé dřínky 250 g, sůl 100 g, voda 100 ml, česnek, čerstvé byliny, olivový olej. Více informaci...

Dřínky omyjeme a zbavíme případných stopek. Necháme je okapat. Vodu smícháme se solí a necháme rozpustit (případné zbytky nerozpuštěné soli nevadí). Dřínky promícháme s osolenou vodou tak, aby všechny byly ponořené ve slané vodě. Takto ponecháme týden. Dřínky zesvětlají a začnou být trochu svraskalé (působením osmotického tlaku). Slijeme je a necháme oschnout, musejí být zcela suché. Zatím nasekáme bylinky a česnek nakrájíme na plátky. Do skleniček sypeme dřínky střídavě s bylinkami a česnekem. Zalijeme olivovým olejem a necháme alespoň 3 dny uležet. Pak skladujeme v chladničce a používáme jako olivy, trvanlivost je cca měsíc.

Vitaminový dřínkový čaj (macerát):

  1. Podrcené sušené dřínky zalijte studenou vodou ( na šálek vody počítejte s polévkovou lžící dřínků )
  2. Nechejte přes noc (či naopak od rána do večera) macerovat při pokojové teplotě
  3. Těsně před použitím nálev podle potřeby opatrně zahřejte, ale tak, aby teplota nestoupla až k varu. Stačí taková teplota, aby byl nápoj příjemný pro okamžitou konzumaci.
  4. Přeceďte přes husté sítko a dochuťte medem.

Specialita, národní jídlo na Kavkaze -Cornel Pita

Ze zralých dřínek se odstraní pecky a vaří se, dokud nevznikne homogenní hmota. Ta se pak rozetře v tenké vrstvě na desce a suší na vzduchu. Takto vzniklý koncentrát obsahuje až 40% cukru a je bohatý na vitamíny.

Dřínky - kalorické tabulky 100g

https://www.greeninfo.ru/fruits/cornus_mas.html

https://www.myjane.ru/articles/text/?id=7444

Fotogalerie: Dřín, dřínky

Diskusní téma: Dřín, dřínky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>