Dřín obecný  ( Cornus mas )

Dřín obecný a jeho plody patří mezi téměř neznámé ovoce z naší přírody, jedná se o vytrvalý keř nebo strom, milující slunná stanoviště, dorůstající až sedmi metrů. Má Dřínkyvstřícné, široce oválné zašpičatělé listy. Kvete žlutým květem brzy na jaře v březnu a dubnu. Plodem (dřínky velikosti až 20 mm) je podlouhlá karmínově červená peckovice s jednou peckou. Plody dřínu obecného, dřinky, mají vysoký obsah vitaminu C. Uvádí se 100 až 300 mg vitamínu C na sto gramů plodů. Dále obsahuje vitamín P, provitamín A, pektiny, 1,5 – 3% ovocných kyselin, především kyselinu jablečnou, 7 – 9% cukru (kulturní odrůdy i více), třísloviny a stopové prvky (draslík, vápník, železo, hořčík, síra),  pektin, flavonoidy, katechiny a antokyany. Dřínová  semena obsahují až 34% oleje. Některé starší prameny hovoří i o údajném obsahu halucinoigenních alkaloidů v plodech, modernější sledování však tyto látky v plodech neprokázalo.

K léčebným účelů se používaly plody - dřínky, listy (sklízeny po odkvětu), kořeny (brzy na jaře nebo na podzim)  a kůra (v období toku mízy).

Dva až tři stromy dřínu staré 5-10 roků jsou schopny poskytnout rodině zásobu na celou zimu. (cca 30-60kg), čím starší strom tím vyšší sklizeň. Dřevo dřínu je extrémně pevné a odolné a používalo se v minulosti na výrobu kopí a holí.

Sklizeň plodů: dřínky se sklízí od srpna do konce září

Dřínky a jejich léčivé účinky:

  • vysoký obsah vitaminu C (po rakytníku, šípcích, plodech meruzalky plodové a černého rybízu patří k nejbohatším zdrojům tohoto vitaminu) a antioxidantů
  • působí proti stárnutí
  • podporují imunitní systém
  • zdroj elektrolytů (vápník, draslík, hořčík)
  • vhodný při průjmech
  • při problémech žaludku a trávicího ústrojí
  • ve střední Evropě se používaly dřínky jako náhrada oliv
  • zdroj fosforu a draslíku
  • tlumí hučení v uších
  • pomáhá při nadměrném pocení
  • zlepšují chuť k jídlu
  • má analgetický, tonizující a posilující účinek
  • vhodné pro diabetiky, snižuje hladinu cukru
  • působí proti horečce
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • při anémii
  • v japonské medicíně nazývám jako " PRODLUŽOVAČ ŽIVOTA"
  • mleté sušené dřínky se používají na dochucení rožněného masa

Ze semen dřínek se praží náhražka kávy (usušená semena mírně opražte, pomelte na jemný prášek, po zalití horkou vodou budete mít lahodný Dřínkykávovinový)

Dřínky tlumí některé typy závratí a některé typy tinnitu (hučení v uších), případně i s tím spojenou nedoslýchavost, ochablost v bederní oblasti a v kolenou, chorobné pocení, příliš hojné močení a některé formy močové inkontinence. Byly zaznamenány i účinky antialergické.

Použití: pro přímou konzumaci, ke kompotování samostatně i ve směsi s jiným ovocem a na přípravu marmelád a džemů

Na trhu najde z dřínek tyto výrobky:

  • sušený prášek z plodů
  • čaj z bobulí dřínek
  • sušené dřínky (sušením se sníží hmotnost cca 4x)
  • vyjímečné i šťáva z plodů
  • nakládané se solí jako olivy
  • džemy nebo marmelády

KONTRAINDIKACE DŘÍNEK:  při vysokých teplotách, těžších průjmech a při obtížném a bolestivém močení.

Červené plody dřínu zvané dřínky jsou jedlé. Mají natrpklou sladkokyselou chuť  připomíénající švestky a velký obsah vitaminu C. Jsou místně využívány jako ovoce, na výrobu zavařenin, sirupů, kompotů, džemů.  Je ideální k dochucením zvěřiněy a drůbeže  Dříve se využívaly jako léčivo při trávicích poruchách.

Chuť:  sladkokyselá

Nejběžnější odrůdy dřínu: Děvín a Titus

Plodnost: z jednoho keře sklidíme 2- 8kg plodů

Dřínová marmeláda

Potřebujeme: 600 ml vody, 1,35 kg odpeckovaných dřínek, 1,3 kg cukru

V hrnci smícháme dřínky s vodou a necháme je vařit, dokud úplně nezměknou (asi 45 minut). Poté dřínky sundáme ze sporáku a rozmixujeme příručním mixerem na kaši. Kaši vrátíme na pánev a znovu vaříme, dokud se nevypaří přebytečná tekutina.

Mezitím v odděleném hrnci nahříváme cukr až k bodu varu a oparně jej vmícháme k dřínkám. Celou směs znovu přivedeme k varu a před vychladnutím jí naplníme sterilizované zavařovací sklenice a ty pevně uzavřeme víčkem.

Jak připravit dřínkové olivy?

Ingredience: zralé dřínky 250 g, sůl 100 g, voda 100 ml, česnek, čerstvé byliny, olivový olej. Více informaci...

Dřínky omyjeme a zbavíme případných stopek. Necháme je okapat. Vodu smícháme se solí a necháme rozpustit (případné zbytky nerozpuštěné soli nevadí). Dřínky promícháme s osolenou vodou tak, aby všechny byly ponořené ve slané vodě. Takto ponecháme týden. Dřínky zesvětlají a začnou být trochu svraskalé (působením osmotického tlaku). Slijeme je a necháme oschnout, musejí být zcela suché. Zatím nasekáme bylinky a česnek nakrájíme na plátky. Do skleniček sypeme dřínky střídavě s bylinkami a česnekem. Zalijeme olivovým olejem a necháme alespoň 3 dny uležet. Pak skladujeme v chladničce a používáme jako olivy, trvanlivost je cca měsíc.

Vitaminový dřínkový čaj (macerát):

  1. Podrcené sušené dřínky zalijte studenou vodou ( na šálek vody počítejte s polévkovou lžící dřínků )
  2. Nechejte přes noc (či naopak od rána do večera) macerovat při pokojové teplotě
  3. Těsně před použitím nálev podle potřeby opatrně zahřejte, ale tak, aby teplota nestoupla až k varu. Stačí taková teplota, aby byl nápoj příjemný pro okamžitou konzumaci.
  4. Přeceďte přes husté sítko a dochuťte medem.

Specialita, národní jídlo na Kavkaze -Cornel Pita

Ze zralých dřínek se odstraní pecky a vaří se, dokud nevznikne homogenní hmota. Ta se pak rozetře v tenké vrstvě na desce a suší na vzduchu. Takto vzniklý koncentrát obsahuje až 40% cukru a je bohatý na vitamíny.

Dřínky - kalorické tabulky 100g

https://www.greeninfo.ru/fruits/cornus_mas.html

https://www.myjane.ru/articles/text/?id=7444

Fotogalerie: Dřín, dřínky

Diskusní téma: Dřín, dřínky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Zelené potraviny - greenfood

25.10.2015 13:47
Moje láska k zeleným potravinám od společnosti Green ways tkví ve zkušenostech jejich všudypřítomného účinku. Ve zkušenosti, že pomáhají ke zkvalitnění života, k dosažení normálního stavu za který já pokládám stav zdraví, protože ,,normální je být zdravý“ Člověk chce věřit, že je zdravé...

Goji - kustovnice Čínská - Lyceum chinensis

20.10.2015 00:29
Plody Goji v sobě skrývají obrovskou regenerující sílu. Traduje se, že podporují dlouhověkost, sílu i sexuální apetit. Pomáhají při vyčerpanosti, snížení vysokého krevního tlaku, zlepšení paměti, od bolesti hlavy, slabého zraku, závratí, bolesti v kříži, impotenci a obtížích při menopauze,...

Kukuřice purple

19.07.2015 12:29
Fialová kukuřice a její výhody Silný antioxidant Antioxidanty jsou látky, které neutralizují volné radikály, které jsou zodpovědné za mnoho negativních účinků na naše zdraví a mohou poškodit naše buňky. Oxidační stres, který může být odpovědný za mnoho onemocnění, často zastaví přítomnosti...

Jsou všechny potraviny zdravé?!

09.07.2015 22:32
Potraviny, které jíme a myslíme si že jsou zdravé... Snídáte müsli, nejíte pečivo a nakupujete biopotraviny. Tak to váš jídelníček musí být ukázkově zdravý! A nebo ne? Budete se divit, ale některé zdánlivě zdravé potraviny mohou totiž přímo klamat tělem. Zde uvádímě několik příkladů... Ochucené...

Ovoce a zelenina s největším obsahem vody.

09.07.2015 21:43
18 potravin, které uhasí žízeň Nuda s vodou? Porazte letní vedra sezónním ovocem a zeleninou, které jsou nejen zdravé, ale mají také vysoký obsah vody. Pravděpodobně jste se snažili všemi možnými způsoby zůstat v pohodě, včetně pití mnohem více vody než doporučených osm sklenic vody...

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17