Dřín obecný  ( Cornus mas )

Dřín obecný a jeho plody patří mezi téměř neznámé ovoce z naší přírody, jedná se o vytrvalý keř nebo strom, milující slunná stanoviště, dorůstající až sedmi metrů. Má Dřínkyvstřícné, široce oválné zašpičatělé listy. Kvete žlutým květem brzy na jaře v březnu a dubnu. Plodem (dřínky velikosti až 20 mm) je podlouhlá karmínově červená peckovice s jednou peckou. Plody dřínu obecného, dřinky, mají vysoký obsah vitaminu C. Uvádí se 100 až 300 mg vitamínu C na sto gramů plodů. Dále obsahuje vitamín P, provitamín A, pektiny, 1,5 – 3% ovocných kyselin, především kyselinu jablečnou, 7 – 9% cukru (kulturní odrůdy i více), třísloviny a stopové prvky (draslík, vápník, železo, hořčík, síra),  pektin, flavonoidy, katechiny a antokyany. Dřínová  semena obsahují až 34% oleje. Některé starší prameny hovoří i o údajném obsahu halucinoigenních alkaloidů v plodech, modernější sledování však tyto látky v plodech neprokázalo.

K léčebným účelů se používaly plody - dřínky, listy (sklízeny po odkvětu), kořeny (brzy na jaře nebo na podzim)  a kůra (v období toku mízy).

Dva až tři stromy dřínu staré 5-10 roků jsou schopny poskytnout rodině zásobu na celou zimu. (cca 30-60kg), čím starší strom tím vyšší sklizeň. Dřevo dřínu je extrémně pevné a odolné a používalo se v minulosti na výrobu kopí a holí.

Sklizeň plodů: dřínky se sklízí od srpna do konce září

Dřínky a jejich léčivé účinky:

  • vysoký obsah vitaminu C (po rakytníku, šípcích, plodech meruzalky plodové a černého rybízu patří k nejbohatším zdrojům tohoto vitaminu) a antioxidantů
  • působí proti stárnutí
  • podporují imunitní systém
  • zdroj elektrolytů (vápník, draslík, hořčík)
  • vhodný při průjmech
  • při problémech žaludku a trávicího ústrojí
  • ve střední Evropě se používaly dřínky jako náhrada oliv
  • zdroj fosforu a draslíku
  • tlumí hučení v uších
  • pomáhá při nadměrném pocení
  • zlepšují chuť k jídlu
  • má analgetický, tonizující a posilující účinek
  • vhodné pro diabetiky, snižuje hladinu cukru
  • působí proti horečce
  • pomáhá při bolestech hlavy
  • při anémii
  • v japonské medicíně nazývám jako " PRODLUŽOVAČ ŽIVOTA"
  • mleté sušené dřínky se používají na dochucení rožněného masa

Ze semen dřínek se praží náhražka kávy (usušená semena mírně opražte, pomelte na jemný prášek, po zalití horkou vodou budete mít lahodný Dřínkykávovinový)

Dřínky tlumí některé typy závratí a některé typy tinnitu (hučení v uších), případně i s tím spojenou nedoslýchavost, ochablost v bederní oblasti a v kolenou, chorobné pocení, příliš hojné močení a některé formy močové inkontinence. Byly zaznamenány i účinky antialergické.

Použití: pro přímou konzumaci, ke kompotování samostatně i ve směsi s jiným ovocem a na přípravu marmelád a džemů

Na trhu najde z dřínek tyto výrobky:

  • sušený prášek z plodů
  • čaj z bobulí dřínek
  • sušené dřínky (sušením se sníží hmotnost cca 4x)
  • vyjímečné i šťáva z plodů
  • nakládané se solí jako olivy
  • džemy nebo marmelády

KONTRAINDIKACE DŘÍNEK:  při vysokých teplotách, těžších průjmech a při obtížném a bolestivém močení.

Červené plody dřínu zvané dřínky jsou jedlé. Mají natrpklou sladkokyselou chuť  připomíénající švestky a velký obsah vitaminu C. Jsou místně využívány jako ovoce, na výrobu zavařenin, sirupů, kompotů, džemů.  Je ideální k dochucením zvěřiněy a drůbeže  Dříve se využívaly jako léčivo při trávicích poruchách.

Chuť:  sladkokyselá

Nejběžnější odrůdy dřínu: Děvín a Titus

Plodnost: z jednoho keře sklidíme 2- 8kg plodů

Dřínová marmeláda

Potřebujeme: 600 ml vody, 1,35 kg odpeckovaných dřínek, 1,3 kg cukru

V hrnci smícháme dřínky s vodou a necháme je vařit, dokud úplně nezměknou (asi 45 minut). Poté dřínky sundáme ze sporáku a rozmixujeme příručním mixerem na kaši. Kaši vrátíme na pánev a znovu vaříme, dokud se nevypaří přebytečná tekutina.

Mezitím v odděleném hrnci nahříváme cukr až k bodu varu a oparně jej vmícháme k dřínkám. Celou směs znovu přivedeme k varu a před vychladnutím jí naplníme sterilizované zavařovací sklenice a ty pevně uzavřeme víčkem.

Jak připravit dřínkové olivy?

Ingredience: zralé dřínky 250 g, sůl 100 g, voda 100 ml, česnek, čerstvé byliny, olivový olej. Více informaci...

Dřínky omyjeme a zbavíme případných stopek. Necháme je okapat. Vodu smícháme se solí a necháme rozpustit (případné zbytky nerozpuštěné soli nevadí). Dřínky promícháme s osolenou vodou tak, aby všechny byly ponořené ve slané vodě. Takto ponecháme týden. Dřínky zesvětlají a začnou být trochu svraskalé (působením osmotického tlaku). Slijeme je a necháme oschnout, musejí být zcela suché. Zatím nasekáme bylinky a česnek nakrájíme na plátky. Do skleniček sypeme dřínky střídavě s bylinkami a česnekem. Zalijeme olivovým olejem a necháme alespoň 3 dny uležet. Pak skladujeme v chladničce a používáme jako olivy, trvanlivost je cca měsíc.

Vitaminový dřínkový čaj (macerát):

  1. Podrcené sušené dřínky zalijte studenou vodou ( na šálek vody počítejte s polévkovou lžící dřínků )
  2. Nechejte přes noc (či naopak od rána do večera) macerovat při pokojové teplotě
  3. Těsně před použitím nálev podle potřeby opatrně zahřejte, ale tak, aby teplota nestoupla až k varu. Stačí taková teplota, aby byl nápoj příjemný pro okamžitou konzumaci.
  4. Přeceďte přes husté sítko a dochuťte medem.

Specialita, národní jídlo na Kavkaze -Cornel Pita

Ze zralých dřínek se odstraní pecky a vaří se, dokud nevznikne homogenní hmota. Ta se pak rozetře v tenké vrstvě na desce a suší na vzduchu. Takto vzniklý koncentrát obsahuje až 40% cukru a je bohatý na vitamíny.

Dřínky - kalorické tabulky 100g

https://www.greeninfo.ru/fruits/cornus_mas.html

https://www.myjane.ru/articles/text/?id=7444

Fotogalerie: Dřín, dřínky

Diskusní téma: Dřín, dřínky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Jak zmrazit sklizenou zeleninu?

07.09.2017 08:12
zmrazení je pro většinu z nás nejlednodušší způsob uchovávání sklizené úrody. Na rozdíl od nakládání či mrazení to zvládne každý. Zmrazit můžeme v podstatě cokoliv, houby, zeleninu ovoce, důležité je, aby plody byli v co nejvyšší kvalitě, nepoškozené, nepřezrálé a dobře umyté. Postup...

I superpotraviny mohou škodit

30.08.2017 20:25
Pokud rádi konzumujete superpotraviny, pozorně si přečtěte několik informací.. Poslední dobou popularita superpotravin kulminuje, mají zkrátka tu nejlepší pověst. Mají spostu pozitivní účinků na zdraví, udajně zabraňují rakovině, pomáhají při hubnutí, podporují imunitní systém a dokonce...

Suroviny které můžete skladovat dlouhé roky

30.08.2017 12:36
Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Dle serveru CNN bylo vedeno nekolik surovin, které mají dlouhou tvanlikost a některé vás mohou klidně i několikanásobně přežít.....

Základní informace o jódu

17.08.2017 20:40
Jód je základní stopový prvek, který je nezbytný pro normální růst a vývoj. Přibližně 60% jódu v lidském těle je uloženo ve štítné žláze. Jeho přínos pro zdraví je správné fungování štítné žlázy, která vylučuje thyroidní hormony, které řídí základní metabolismus těla. Ve skutečnosti bez jódu...

Poznáte všetky účinky mrkvy?

16.08.2017 22:55
zdravotné prínosy mrkvy sú veľmi široké, pôsobí pozitívne na zníženie hladiny cholesterolu, ako prevencia infarktu, odvrátenie určitých druhov rakoviny, zlepšenie zraku a zníženie príznakov predčasného starnutia. Ďalej mrkva podporuje zdravie pokožky, posilňuje imunitný systém, zlepšuje trávenie,...

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>