Dřišťál obecný ( Berberis vulgaris)

Dřišťál neboli dráč je v lidovém léčitelství pro své účinky používán jako léčivá rostlina. Dřišťál je trnitý keř dorůstající výšky cca 3 metrů, má karmínově červené bobulovité plody ( dřišťálky ) o velikosti cca 10mm. Z dřišťálu se sbírají zralé plody, kůra (zejména z kořenů) nebo list.

Možnosti využití dřišťálu obecného:Dřišťál obecný

  • tinktůra z listů
  • sušené plody
  • odvar z listů a kůry
  • výroba destilátů z plodů
  • výroba kompotů

Účinky dřišťálu:

  • užívána ihned po horečnatém onemocnění z nachlazení
  • vysoký obsah vitaminu C a K ( antioxidant )
  • při zánětech ledvin a močového měchýře
  • při výskytu kamenů nebo písku
  • při zánětech žlučníku
  • prospívá jaterům a žlučníku
  • podporuje imunitu
  • zrychlují peristaltiku žaludku i střev
  • více...

Plody: elipsoidní bobule, karmínově červené, velikosti cca 1 cm

Použití: můžeme je přímo jíst, na cukroví , pro připravu čaje a dále na dochucení masa a omáček

Chuť: výrazná nahořklá až kyselá ( podobné citrónu )

Výskyt: ve střední a jižní Evropě, na východě zasahuje až na Krym, Kavkaz, na jihovýchodě zasahuje až do Iránu

Doporučená denní dávka u plodů dřišťálu: 1 až 2 lžičky denně

Kontraindikace: nevhodné pro děti, kojící a těhotné ženy.

Tipy na využití dřišťálu:

  • může nahradit citrón
  • můžeme z dřišťálu vyrobit zavařeninu - vhodná na kořenění masa a nádivek
  • sušené bobule můžeme usmažit na másle nebo GHí

Kde koupit Dřišťál - sušené plody?

Články superpotraviny

9 Potravin, které bojují proti únavě, jsou bohaté na živiny.

07.11.2016 16:05
Možná máte pravidelné denní rituály spojené se zdravý stravováním, ale při vysoké fyzické zátěži dochází v těle k velkému výdeji energie a s tím spojený výdej minerálů a vitamínů. Níže máte několik tipů, které vám doplní energie a tím zvýšíte i svoji výkonnost při vašich sportovních...

7 spalovačů tuků, které můžete zařadit do stravy

02.11.2016 22:53
Falešné tovární potraviny nám prostě nebudou pomáhat v odbourávání tuků. Přírodní potraviny (jako součást realné stravy) eliminují přidané cukry, rafinované sacharidy, sůl, škodlivé přísady a konzervační látky. Tyto potraviny jsou nejen chutné a vydatné doplnění naší stravy a také zvýší spalování...

10 potravin, které zvýší vaší energii

01.11.2016 00:18
Pravděpodobně jste slyšeli o termínu superfood. Tento pojem je často aplikován na potravinyi, jako je hnědá rýže, špenát, kokosový olej, arónie, jogurt, rajčata a jiné zdravé potraviny. Ale už jste někdy přemýšleli nad tím, co dělá z potravin Superpotraviny? Superpotravinami můžeme nazvat super...

21 potravín, ktoré vyživia váš mozog

31.10.2016 22:04
Brainfood - čiže potraviny, ktoré prospievajú mozgu a vyživujú ho. Sú potraviny, ktoré môžu mozgu škodiť a ktoré mu naopak pomáhajú a prispievajú k lepšej nálade, sme sviežejšia a bystrejší. Predstavujeme vám 21 tipov potravín, ktoré sú pre mozog najvhodnejšie a súčasne chutné. Medzi tieto...

7 superpotravin na podporu růstu svalové hmoty

30.10.2016 00:17
Môžete mať genetické predpoklady a napriek tomu to nebude jednoduchý mať věkně tvarované a vyrysované svaly. Kombinovanie zdvíhanie závaží s rýchlym výdajom energie je najlepší spôsob, ako získať silné a pekne tvarované svaly. Pokiaľ ide o budovanie svalov, veľa sa deje aj mimo posilňovňu. Je...

Jak nahradit sportovní nápoje a doplnit ztracené vitamíny a minerály z ovoce, zeleniny, mléka?

26.10.2016 00:20
Většina cvičenců  a  sportovců ztrácí mnoho minerálů prostřednictvím potu. Tyto látky jsou obsaženy v různých energetických nápojích pro sportovce, tyčinkách, Ale obvykle obsahují vydatnou porci kalorií a přidaný cukr. Je lepší způsob, jak doplnit tyto látky potřebné k udržení rovnováhy...

Ovoce a zelenina, které okrajováním zbavujeme cených výživných látek

24.10.2016 16:34
Na kuchyńský stůl se nám dostane zelenina a ovoce, které aniž si to uvědomujeme zabavujeme automaticky slupku škrabou. Máme s tím spojenou práci navíc, ale hlavně zbavujeme tyto plody velmi důležitých a cených výživných látek, které jsou obsaženy právě ve slupce a končí nenávratně v koši. Stačí...

Co patří do zdravé kuchyně?

22.10.2016 23:33
Ořechy a semínka by měly být součástí denního jídelníčku. Jsou zdrojem kvalitních živin a dobře zasytí. Dýňová semínka jsou superpotravinou, která se pěstuje i na našich polích. Dýňová semínka obsahují zinek, selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan a železo, omega 3 mastné kyseliny a...

Rýže, jak chutná nejlépe?

22.10.2016 21:31
rýže je jednou z nejrozšířenějších plodin na planetě a tvoří základ jídelníčku pro polovinu lidstva. Původ rýže je pravděpodobně Jižní Asie (Indie nebo Čína). V Evropě se objevila cca před 1000 roky. v některých kultůrách je považována za symbol plodnosti mírní průjem a zácpu pomáhá při...

Jak zvýšit obsah vlákniny ve stravě

22.10.2016 01:32
Vláknina může být dobrá zbraň pro snížení hmotnosti a její udržení. Slovo vláknina není nijak atraktivní, ale může neuvěřitelně prospět našemu tělu. Vláknina hraje klíčovou roli pro zdraví našich střev a současně nám navozuje příznivý pocit nasycení (důležitý při redukčních dietách). Doporučené...
<< 10 | 11 | 12 | 13 | 14 >>