Hloh obecný - hložinky

Hloh obecný (Crataeus oxyacantha, je nazýván i jako srdeční lék) je menší strom - keř dorůstající výšky 2-7 metru s trnitými větvičkami. Oválné plody, zvané malvičky, sytě červené až červeno hnědé barvy (průměr plodů 5-9mm) nevýrazné chuti s 2-3 semínky. Hloh je zdrojem flavonoidů (rutin, hyperosid ), vitamínů skupiny B, C. Ideální místo pro hloh jsou slunné meze nebo podél silnic. Plody hložinek se využívají např. na přípravu marrmelády, na čajový nálev ze sušených květů, listů i sušených plodů.

Z hlohu se využívají:

  • listy (listy se sklízejí od jara) jsou nejúčinnější je tinkturaHloh obecný plod
  • čerstvé pupeny  (např. do salátů)
  • bílé květy před plným rozkvětem (květy květen až červen)
  • plody (plody září a říjen) - sušené plody je vhodné v čajových směsích kombinovat s rakytnikem
  • čerstvě vylisovaná šťáva
  • tinktura z hlohu

Hloh a jeho účinky:

  • zlepšuje čínnost srdce a krevního oběhu
  • působí protiskleroticky
  • dokáže rozšiřovat věnčité cévy, zvyšovat zásobu srdeční energie, u nemocných se srdečními nemocemi zlepšuje výkonnost srdečního svalu a upravuje srdeční arytmii (díky flavonoidům)
  • u nemocných s hypertenzí snižuje krevní tlak
  • působí proti nespavosti a migrénám
  • rozšiřuje a odvápňuje tepny a cévy (zabraňuje kornatění tepen)
  • blokuje enzymy oslabující srdeční sval a tím posiluje výkonnost srdce jako pumpy
  • brání tvorbě tukových plátů ve věnčitých srdečních tepnách
  • působí protiskleroticky, zklidňuje srdeční neurózu, užívá se na doléčení infarktu myokardu, v prevenci ischemické choroby srdeční, při otocích srdečního původu, migrénách nebo klimakterických potížích
  • vhodné užívání pro staré lidi postiženými "srdeční slabostí"
  • chrání kolagen, bílkovinu tvořící součást pojivové tkáně, která je poškozena některými nemocemi, především artrózou a artritidou
  • šlechtěné odrůdy Hlohu nemají žádné léčebné účinky
  • zlepšuje činnost srdečního svalu 
  • zmírňuje nepříjemné stavy při menopauze 
  • podporuje trávení 
  • zmírňuje průjmové stavy 
  • příznivě působí při léčbě ledvinových a močových kamenů 
  • funguje jako prevence infarktu a angíny 

Kontraindikace: hloch se nedoporučuje užívat v kombinaci s léky, konzultovat s lékařem, nejsou známé toxické ani negativní vedlejší účinky

Čaj z plodů a květů hlohu

Dozrálé plody mají oranžovo-červenou barvu a používají se ve formě čaje, tinktury nebo se z nich zvyknou dělat i zavařeniny nebo džem. Jedna čajová lžička květů hlohu se přelije šálkem vařící vody a nechá se 5 minut přikryté stát. Přecedí a pije se vždy jeden šálek před jídlem a před spaním. Můžeme též přelít několik plodů hlohu 1 l vařící vody a nechat je na noc v termosce. Následující den pijeme 3 denně před jídlem.

  •  je vhodný k podpůrné léčbě lehčích forem zvýšeného krevního tlaku, zlepšení průtoku krve v srdci, k podpoře srdeční činnosti
  • hloh je "srdeční bylinou", podporuje normální činnost srdce, normální funkce nervové a oběhové soustavy
  • zdroj provitamínu A, C, E, K, železa, vápníku, hořčíku
  • více
Jednu lžičku sušených mletých plodů hlohu zalijte vroucí vodou a louhujte 9 – 11 minut. Pak čaj scedíme a teplý čaj pijte podle potřeby 1 – 3 krát denně. Dosladit můžeme medem nebo jiným přírodním sladidlem. Nepřekračujte maximální dávku třikrát za den. Čaj pijte vždy teplý a čerstvý.
 

Marmeládu z plodů hlohu

na přípravu marmelády potřebuje1 kg hlošinek, 500 g cukru krupice a 0,5 l vody. Vše dohromady povaříme na mírném ohni do změknutí. Následně vše prolisujeme přes jemné síto, marmeládu podle chuti dosladíme (můžeme přidat citron, mátu, meduňku, med) a znovu vaříme na mírném ohni, až dokud nezíská požadovanou rosolovitou konzistenci. Plníme do čistých nahřátých sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme po dobu 15 minut a při teplotě 90 stupňů.
 

Tinktůra z květů hlohu

Příprava tinktury z květů hlohu: květy zalijeme lihem ( lékařský ethanol ) a 14 dní ponecháme v uzavřené láhvi, občas důkladně protřepeme.  Uchováváme v tmavých lahvičkách. Dávkujeme 3x denně 20 kapek na lžíci vody.

Marmeláda z plodů hlohu se solí a pepřem

Snídaňová směs z ovoce s chia semínky, banánem, plody z přírody - hloh, arónie, trnka

Diskusní téma: Hloh - hlošinky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>