Jahody
Jahody ( Strawberry ) jsou červené bobule (zahradní jsou velké, lesní jsou výrazně menší), které mají nejem výbornou chuť, ale výborně osvěží a dodají energii.Jsou i zásobárnou vitamínů A, B1, riboflavinu, B6, kyselina listové, PP, C, E, anthokyany a minerálů: draslík, sodík, hořčík, vápník, fosfor, chlór a stopové prvky: železo, mangan, měď, fluor, zinek, jód, selen. Jahody obsahují téměř 90 % vody, vlákninu a malé množství proteinů a tuků.. Díky svému složení jsou příjemným osvěžením na počátku prázdnin. Podporují mozkové funkce, působí proti volným radikálům, podporují tvorbu endorfinů a dokonce podporují i potenci u mužů - afrodisiakum.
- sušené jahody
- mrazem sušené jahody - lyofilizované
- dražované jahody ( nejčastěji v jogurtu nebo čokoládě)
- přírodní šťávy
- marmelády
Jahody a jejich účinky na zdraví:
- podporují tvorbu endorfinů a stimulují mozkové funkce
- zdroj elektrolytů
- zdroj energie (sacharidů)
- působí proti volným radikálům
- zdroj tekutin až 85%
- působí proti překyselení žaludku
- vhodné pri anémii
- posilují srdce a nervovou soustavu
- při nachlazení (díky vitamínu C)
- podporují krevní oběh
- podporují tvorbu testosteronu
- působí jako prevence proti rakovině (díky vitaminu C, bioflavonoidům a antokyaninům) a vzniku srdečních chorob
- působí proti dně
- snižuje riziko rozvoje hypertenze
- ovoce s nejnižším obsahem kalorií (30 kcal/100 g)
- zdroj bioflavonoidů - anthokyanů
- diuretický (močopudný) účinek
- mají alkalizující účinek a podporují vylučování kyseliny močové
- působí jako prevence arteriosklerózy
- podporuje prokrvení končetin, v arterií, mozku a celého těla
- podporují peristaltiku střev (zdroj vlákniny- vyrovnává hladinu cukru v krvi)
- vytváří pocit nasycení
- prospívají zraku (vitamíny skupiny A, kyselina listová a beta-karoten)
- kyselina ellagonová - brání karcinogenům v rozvoji rakovinových buněk
- zpomalují proces stárnutí - anti-aging
- snižuje riziko rozvoje hypertenze
- působí proti zácpě ( zdroj rozpustné vlákniny)
Konzumace: jahody jsou vhodné kombinovat s mlékem nebo jogurtem pro eliminaci působení kyseliny šťavelové, citronové a salicylové
Použití: do snídaňových směsí, jogurtů, ovesných vloček, muslí, dají se kombinovat s jablky, obilninami, na přípravu smoothie
Zamražené jahody vydrží v ledničce až 6 měsíců
Diskusní téma: Jahody
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Bylinkové kurzy 2020
02.06.2020 07:57Bylinky působící zejména proti virům
02.04.2020 22:10Jak posílit imunitní systém?
20.03.2020 08:34Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA
20.02.2020 11:26Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů
26.10.2018 22:27Málo známé superpotraviny
18.10.2018 10:35Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?
18.08.2018 17:11Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech
08.06.2018 21:18Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů
10.04.2018 12:19 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce