Meruňky

Meruňky pochází původem ze Severní Číny a patří k nejcenějším ovocným peckovinám, plod má krásnou sametovou oranžovou barvu, sklízí na Meruňkyzačátku prázdnin vy peckují se a následně se suší. Meruňky obsahují vlákninu, provitaminu A, C, B2, B3, B5, B6, B9, K, E, hořčíku, vápníku, křemíku, draslíku a železa. Největším světovým  producentem sušených meruněk je Turecko a Čína. Sušené meruňky jsou dobrým zdrojem vlákniny. Hořká meruňková jádra jsou zdrojem vitaminu B17, betakarotenu, hořčíku, kyseliny salycilové a kyseliny listové

Varianty produktů z meruněk:

  • sušené plody ( sířené -doporučujeme omýt teplou vodou ) doporučuje konzumovat nesířené nebo v bio kvalitě
  • sekané sušené plody
  • olej z jader meruněk
  • hořká meruňková  jádra  z planých meruněk ( zdroj vitaminu B17 - amygdalinu )
  • meruňkový olej

Jak prospívají na zdraví sušené meruňky:

  • při zácpě ( stačí 4ks denně )
  • antioxidant
  • detoxikační účinky
  • působí proti nádorovým buňkám ( hořká jadérka z meruněk )
  • při anémii ( chudokrevnost )
  • prospívají nervové soustavě ( brainfood )
  • zvyšují odolnost proti infekcím
  • vhodné při redukčních dietách
  • při šerosleposti, prospívají očím
  • prospívají peristaltice střev
  • snižují hladinu cholesterolu
  • příznivý vliv na vlasy, nehty
  • prospívá zraku a suchým spojivkám
  • pro zlepšení nálady
  • při velké fyzické a psychické zátěži
  • zpomalují proces stárnutí
  • prospívá srdci a krevnímu oběhu
  • působí proti únavě a nesoustředěnosti
  • působí jako prevence Alzheimerovy choroby
  • při ztrátě ostrosti vidění a suchých spojivkách
  • protirakovinový účinek společně s hořkými meruňkovými jádry
  • prospívají proti revmatismu
  • posilují kosti
  • pomáhají při anémii
  • zlepšují zdraví srdce

Hořká meruňková jádra: pokud je jíme jako prevenci doporučujeme 3-5 jaderek (dávku zvyšujeme postupně náběhem po dobu 14dní), je vhodné kombinovat konzumaci hořkých jadérek se sušenými meruňkami.

V případě nemoci doporučujeme denně 30-50 jader. (cca 0,7 jadérka X váha v kg) ne však najednou - ale rozděleně během celého dne. V případě nemoci začínáme s 10 jadérky denně a během 2-3 týdnů zvyšujeme na konečné množství. Najednou lze sníst pouze 5-7 jader. Hořké meruňkové jadérka jsou malá, 100g odpovídá cca 200-250ks jader, tedy denní dávka je cca 20g. Lidé, kteří jsou zdraví a chtějí meruňková jadérka jíst jako prevenci, by měli denně sníst 3-10ks jader s postupným náběhem během 14 dní. Upozornění: vždy konzultujte svůj postup s ošetřujícím lékařem!!

Kde koupit sušené meruňky nebo hořká jádra z meruněk?

  • awashopbrno.cz
  • AWA centrum, prodejna zdravé výživy, Orlí 16, Brno

 

Meruňky

Sušené meruňky

28.02.2016 23:20
meruńky nám mohou nabídnout dostatek vlákniny a málo kalorií, betakaroten i rostlinné formy vitaminu A. Patří k vyhlášeným antioxidantům, které chrání naše tělo před volnými radikály. Sušené meruňky mají více kalorií než čerstvé meruňky, mají však více betakarotenu, draslíku a železa. Pro svůj...

Diskusní téma: Meruňky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>