Meruňky

Meruňky pochází původem ze Severní Číny a patří k nejcenějším ovocným peckovinám, plod má krásnou sametovou oranžovou barvu, sklízí na Meruňkyzačátku prázdnin vy peckují se a následně se suší. Meruňky obsahují vlákninu, provitaminu A, C, B2, B3, B5, B6, B9, K, E, hořčíku, vápníku, křemíku, draslíku a železa. Největším světovým  producentem sušených meruněk je Turecko a Čína. Sušené meruňky jsou dobrým zdrojem vlákniny. Hořká meruňková jádra jsou zdrojem vitaminu B17, betakarotenu, hořčíku, kyseliny salycilové a kyseliny listové

Varianty produktů z meruněk:

  • sušené plody ( sířené -doporučujeme omýt teplou vodou ) doporučuje konzumovat nesířené nebo v bio kvalitě
  • sekané sušené plody
  • olej z jader meruněk
  • hořká meruňková  jádra  z planých meruněk ( zdroj vitaminu B17 - amygdalinu )
  • meruňkový olej

Jak prospívají na zdraví sušené meruňky:

  • při zácpě ( stačí 4ks denně )
  • antioxidant
  • detoxikační účinky
  • působí proti nádorovým buňkám ( hořká jadérka z meruněk )
  • při anémii ( chudokrevnost )
  • prospívají nervové soustavě ( brainfood )
  • zvyšují odolnost proti infekcím
  • vhodné při redukčních dietách
  • při šerosleposti, prospívají očím
  • prospívají peristaltice střev
  • snižují hladinu cholesterolu
  • příznivý vliv na vlasy, nehty
  • prospívá zraku a suchým spojivkám
  • pro zlepšení nálady
  • při velké fyzické a psychické zátěži
  • zpomalují proces stárnutí
  • prospívá srdci a krevnímu oběhu
  • působí proti únavě a nesoustředěnosti
  • působí jako prevence Alzheimerovy choroby
  • při ztrátě ostrosti vidění a suchých spojivkách
  • protirakovinový účinek společně s hořkými meruňkovými jádry
  • prospívají proti revmatismu
  • posilují kosti
  • pomáhají při anémii
  • zlepšují zdraví srdce

Hořká meruňková jádra: pokud je jíme jako prevenci doporučujeme 3-5 jaderek (dávku zvyšujeme postupně náběhem po dobu 14dní), je vhodné kombinovat konzumaci hořkých jadérek se sušenými meruňkami.

V případě nemoci doporučujeme denně 30-50 jader. (cca 0,7 jadérka X váha v kg) ne však najednou - ale rozděleně během celého dne. V případě nemoci začínáme s 10 jadérky denně a během 2-3 týdnů zvyšujeme na konečné množství. Najednou lze sníst pouze 5-7 jader. Hořké meruňkové jadérka jsou malá, 100g odpovídá cca 200-250ks jader, tedy denní dávka je cca 20g. Lidé, kteří jsou zdraví a chtějí meruňková jadérka jíst jako prevenci, by měli denně sníst 3-10ks jader s postupným náběhem během 14 dní. Upozornění: vždy konzultujte svůj postup s ošetřujícím lékařem!!

Kde koupit sušené meruňky nebo hořká jádra z meruněk?

  • awashopbrno.cz
  • AWA centrum, prodejna zdravé výživy, Orlí 16, Brno

 

Meruňky

Sušené meruňky

28.02.2016 23:20
meruńky nám mohou nabídnout dostatek vlákniny a málo kalorií, betakaroten i rostlinné formy vitaminu A. Patří k vyhlášeným antioxidantům, které chrání naše tělo před volnými radikály. Sušené meruňky mají více kalorií než čerstvé meruňky, mají však více betakarotenu, draslíku a železa. Pro svůj...

Diskusní téma: Meruňky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>