Mochyně peruánská (Physalis Peruviana)

Plody Mochyně peruánské ( nazývané též Goldenberries, Physalis Peruviana, židovská třešeň nebo Incan Berries ) mají těžce popsatelnou příjemně ovocitou Mochyně peruánskáchuť, rozlévající se po celém jazyce. Vzdáleně připomíná pomeranče a limetky, přičemž voní po karamelu. Tato chuť během několika okamžiků transformuje mezi ovocnou lehkou a hutnou sladkokyselou a opět nazpátek. Důležité je přivonět a nechat se unést dálkou peruánské přírody, na níž našinec není při chuti zvyklý. Golden berries je vzácnou příbuznou rajčete, která roste na keříčcích o výšce 1m. Plody žluto oranžové barvy mají takový zvláštní obal - slupku " lampión" a obsahují asi 16% bílkovin. Pro svoje účinky se mochyně řadí mezi superpotraviny. Plody Mochyně jsou zdrojem sacharidů, vlákniny, bílkovin, vitaminu A, B1, B3, C, pektin, P - rutin ( zesiluje účinek vitaminu C )  a minerálů draslíku, fosforu, železa, vápníku a sodíku.

Mochyně peruánská ( godenberries ) a její účinky:

  • antioxidant
  • podporuje imunitní systém ( obranyschopnost organismu )
  • působí proti degeneraci
  • pomáhá posílovat stěny a pružnost krevních vlásečnic
  • diuretikum ( pomáhá odvádět přebytečnou vodu z těla )
  • pomáhá snižovat krevní cukr
  • vhodná při problémech s prostatou
  • pomáhá pročišťovat krev a ledviny
  • zpomaluje proces stárnutí buněk
  • prevence srdečních chorob
  • vhodná při potížích s poruchami učení, snížené koncentraci ( Brainfood )
  • adaptogen
  • vhodná při redukčních dietách
  • vhodná pro diabetiky ( nízký glykemický index )
  • dezinfekční účinek na močové cesty a trávící trakt
  • působí jako ochrana před viry a bakteriemi
  • díky obsahu betakarotenů působí přiznivě na zrakové funkce

Chuť: podobná rozinkám, ale kyselejší

Použití: do jogurtů, snídaňových směsí, musli, ořechových směsí, smoothies, dezertů, nebo samotně

Doporučená denní dávka sušených plodů: 10 - 50g ( rozdělit do 2 - 3 dávek ) můžete kombinovat s jinými sušenými plody a ořechy

Kde koupit Mochyni peruánskou ( goldenberries )

Diskusní téma: Mochyně peruánská

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>