Mochyně peruánská (Physalis Peruviana)

Plody Mochyně peruánské ( nazývané též Goldenberries, Physalis Peruviana, židovská třešeň nebo Incan Berries ) mají těžce popsatelnou příjemně ovocitou Mochyně peruánskáchuť, rozlévající se po celém jazyce. Vzdáleně připomíná pomeranče a limetky, přičemž voní po karamelu. Tato chuť během několika okamžiků transformuje mezi ovocnou lehkou a hutnou sladkokyselou a opět nazpátek. Důležité je přivonět a nechat se unést dálkou peruánské přírody, na níž našinec není při chuti zvyklý. Golden berries je vzácnou příbuznou rajčete, která roste na keříčcích o výšce 1m. Plody žluto oranžové barvy mají takový zvláštní obal - slupku " lampión" a obsahují asi 16% bílkovin. Pro svoje účinky se mochyně řadí mezi superpotraviny. Plody Mochyně jsou zdrojem sacharidů, vlákniny, bílkovin, vitaminu A, B1, B3, C, pektin, P - rutin ( zesiluje účinek vitaminu C )  a minerálů draslíku, fosforu, železa, vápníku a sodíku.

Mochyně peruánská ( godenberries ) a její účinky:

  • antioxidant
  • podporuje imunitní systém ( obranyschopnost organismu )
  • působí proti degeneraci
  • pomáhá posílovat stěny a pružnost krevních vlásečnic
  • diuretikum ( pomáhá odvádět přebytečnou vodu z těla )
  • pomáhá snižovat krevní cukr
  • vhodná při problémech s prostatou
  • pomáhá pročišťovat krev a ledviny
  • zpomaluje proces stárnutí buněk
  • prevence srdečních chorob
  • vhodná při potížích s poruchami učení, snížené koncentraci ( Brainfood )
  • adaptogen
  • vhodná při redukčních dietách
  • vhodná pro diabetiky ( nízký glykemický index )
  • dezinfekční účinek na močové cesty a trávící trakt
  • působí jako ochrana před viry a bakteriemi
  • díky obsahu betakarotenů působí přiznivě na zrakové funkce

Chuť: podobná rozinkám, ale kyselejší

Použití: do jogurtů, snídaňových směsí, musli, ořechových směsí, smoothies, dezertů, nebo samotně

Doporučená denní dávka sušených plodů: 10 - 50g ( rozdělit do 2 - 3 dávek ) můžete kombinovat s jinými sušenými plody a ořechy

Kde koupit Mochyni peruánskou ( goldenberries )

Diskusní téma: Mochyně peruánská

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>