Ostružiny (černice)

ostružina patří mezi domácí významný zdroj vitaminu C, který posiluje imunitu, zdraví a detoxikaci. Ostružina je popívaný keř s ostny. Plody bobule černé barvy mají vysoký obsah karotenů, antioxidantů, které ničí v těle volné radikály, regenerují sliznice a dodávají zdravou barvu naší pleti. Ostružiny obsahují celou řadu živin a léčiv, včetně sacharózy, glukózy, fruktózy (do 5%), kyseliny citrónové, kyseliny vinné, kyseliny jablečné, kyseliny salicylové a další organické kyseliny, vitamíny skupiny B,C, E, K, P, PP, provitamin A, , minerální látky sodík, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, nikl, mangan, molybden, chrom, baruim, vanad, kobalt, stroncium, titan, taniny a aromatické sloučeniny, pektin, celulózu. V lečitelství se používají listy, kořen a černé plody.

Ostružiny a jejich účinky:

  • působí proti osteoporóze
  • mají detoxikační účinek
  • působí proti depresi, stresu a nervozitě
  • zdroj omega 3 a 6 kyselin
  • protinádorové účinky
  • posilují imunitní systém
  • působí proti volným radikálům
  • podporují hubnutí
  • zdroj antioxidantů (karoteny, lutein, bioflavonoidy, vitamin C, E)
  • dodávají zdravou barvu naší pleti
  • pomáhá při nachlazení, angíně, chřipce, kašli,a zánětu dutin
  • zpevňují cévy
  • urychluje metabolismus
  • afrodisiakum - na potenci a podporu erekce
  • působí proti stárnutí organismu - anti aging
  • zlepšují průtok krve
  • prevence anémie
  • chrání a zlepšuje zrak (lutein)
  • podporuje vzhled pleti, vlasů, ale i nehtů
  • podporuje správnou činnost svalů
  • pomáhají po chemoterapii a ozařování
  • více

Použití: do snídaňových směsí, musli, ovesných kaší, pudingů, smoothie atd..

Kontraindikace u čerstvých plodů: záněty střev, žaludku a žaludeční vředy nebo poruchy činnosti žlučníku.

 

Diskusní téma: Ostružiny

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>