Chlorella pyrenoidosa

chlorella je sladkovodní  řasa byla objevena v roce 1890, její buněčný obsah je mimořádně hodnotný, až 60% tvoří bílkoviny, sacharidy (převážně škrob ) tvoří asi 10%, tuky cca 15% (esenciální nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina linolová a linolenová), 8% vlákniny, 2-4% chlorofylu ( až 10 x více, než u vojtěsky), chlorella obsahuje také karotenoidy(patří mezi nejcennější betakaroteny).

Chlorella a její druhy:

  • chlorella pyrenoidosa
  • chlorella vulgaris - chlorella Japan
  • chlorella SP
  • chlorella kessleri (pěstuje se v České republice)

Co je dezintegrovaná chlorella pyrenoidosa?

dezintegrace je unikátní proces zpracování (tzv. dezintegrace chlorelly je výrobní proces, kdy při tlaku v řádu stovek atmosfér do sebe narážejí buńky chlorelly a tím dojde k mechanickému narušení bunečné stěny) při kterém dochází k narušení jádra buňky chlorelly a díky tomu mohou enzymy a trávící šťávy zpracovat pro nás organismus všechny výživné látky obsažené v chloreře (vstřebatelnost až 90%). Mylně je tak někdy chápáno a zaměňováno, že proces dezintegrace spočívá  pouze v prostém rozemletí sladkovodní řasy.

Jaké značky dezintegrované chlorelly na trhu např.najdeme?

Co je lyofilizace ( rehydratace )?

zjednodušeně řečeno se jedná o patentovaný výrobní proces, kdy se použivá sprejového předsušení a sublimačního sušení (zmrazení – teplo –odpaření), kdy se dosáhne extrémně nízké vlhkosti cca 1-2%. Navíc oproti sušení horkým vzduchem jsou při lyofilizaci zachovány veškeré vitaminy, enzymy a výživné látky.

Řasa Chlorella pyrenoidosa - aktivní látky:

  • obsahuje růstový faktor CGF, který podporuje buněčný růst
  • Chlorellin je probiotikum a přírodní antibiotikum 
  • vitaminy A, vitaminy skupiny B, vitamin B12, C, D, H
  • obsahuje významné minerály, zinek, fosfor, vápník, hořčík a železo
  • bílkoviny - čistý rostlinný protein (až 60%)
  • chlorofyl 1-7% (nejvyšší obsah z rostlin, podobně jako kopřiva)

Chlorella a její účinky:

  • reguluje hladinu cholesterolu v krvi
  • v kombinaci s ječmenem působí synergicky (snižují kyselost a potlačují rozvoj plísní a kvasinek)
  • přírodní antibiotikum a probiotikum (pozitivně působí na střevní mikrofloru a zlepšuje trávení)
  • pomáhá při detoxikaci (nutný dostatečný a pravidelný přísun vody)
  • posiluje imunitní systém
  • antioxidant
  • pomáhá při chronické únavě
  • eliminuje dopady stresu
  • podporuje růst svalové hmoty
  • urychluje hojení ran a zánětů (vnější použití)
  • upravuje krevní tlak a zabraňuje srážení krve
  • prevence kardiovaskulárních chorob
  • podporuje regeneraci tkání, dělení a růst buněk
  • zlepšuje spánek a paměť
  • působí jako prevence nádorových onemocnění
  • více

Dle jakých kriterii můžeme porovnat kvalitu chlorelly u různých výrobců a dovozců?

  • o jaký druh chlorelly se jedná (Japan, Vulgaris, pyrenoidosa...)
  • postup zpracovaní chlorelly, např. způsob sušení ,lisovaní tablet , jakým způsobem je řasa dezintegrovaná a další.
  • země původů chlorelly - suroviny (nejhorší kvalita může být u výrobků z Číny - špatné životní prostředí, způsob sušení atd.)
  • BIO kvalita

Dávkování: standardní dávky je cca 5 g (20 tablet) denně, zapít dostatečným množstvím vody (aby fungovala detoxikace) ideálně nalačno cca 30 minut před jídlem, nebo 2 hodiny po jídle. (Říční řasu chlorellu užívejte od 3 tablet denně, s postupným zvyšováním během zhruba 2 týdnů do té doby, dokud není stolice zelená... Poté užívejte 2 -4 gramy což je 10 – 20 tablet denně. U dětí doporučujeme poloviční dávku.)

Velké srovnání Chlorell-1_4.11.2013.pdf (184785)

Nutriční hodnoty

ve 100 g výrobku

Energie

1653 kJ

Bílkoviny

65 g

Sacharidy

8 g

Tuky

12 g

Vápník

441 mg

Hořčík

337 mg

Železo

120 mg/216 mg

Zinek

2,16 mg

Draslík

1053 mg

Chlorofyl

2480 mg

Beta karoten

18 mg

Kyselina listová  

3300 µg

Vitamín A

11400 µg

Vitamín E

5,5 mg

Vitamín B6

3,17 mg

Vitamín B12

6,5 µg

Vitamín C

42 mg

 

Příklad vysokého obsahu některých životně důležitých složek potravy v řase Chlorella vůči jiným potravinám, známým též vysokým podílem těchto látek

Chlorellové smoothie s kurkumou

níže uvedené ingredience důkladně rozmixujeme

Chlorella

Chlorella Pirenoidosa

23.11.2015 21:38
Chlorella ( je jedním ze zástupců zelených potravin ) je jednobuněčná sladkovodní řasa. Patří tedy mezi nejjednodušší formy života, na níž závisí formy vyšší, komplexnější a složitější. Pěstuje se na Taiwanu, kde je nejdelší světelný den, tedy nejideálnější podmínky pro její pěstování. Z této země...

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>