Chlorella pyrenoidosa

chlorella je sladkovodní  řasa byla objevena v roce 1890, její buněčný obsah je mimořádně hodnotný, až 60% tvoří bílkoviny, sacharidy (převážně škrob ) tvoří asi 10%, tuky cca 15% (esenciální nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina linolová a linolenová), 8% vlákniny, 2-4% chlorofylu ( až 10 x více, než u vojtěsky), chlorella obsahuje také karotenoidy(patří mezi nejcennější betakaroteny).

Chlorella a její druhy:

  • chlorella pyrenoidosa
  • chlorella vulgaris - chlorella Japan
  • chlorella SP
  • chlorella kessleri (pěstuje se v České republice)

Co je dezintegrovaná chlorella pyrenoidosa?

dezintegrace je unikátní proces zpracování (tzv. dezintegrace chlorelly je výrobní proces, kdy při tlaku v řádu stovek atmosfér do sebe narážejí buńky chlorelly a tím dojde k mechanickému narušení bunečné stěny) při kterém dochází k narušení jádra buňky chlorelly a díky tomu mohou enzymy a trávící šťávy zpracovat pro nás organismus všechny výživné látky obsažené v chloreře (vstřebatelnost až 90%). Mylně je tak někdy chápáno a zaměňováno, že proces dezintegrace spočívá  pouze v prostém rozemletí sladkovodní řasy.

Jaké značky dezintegrované chlorelly na trhu např.najdeme?

Co je lyofilizace ( rehydratace )?

zjednodušeně řečeno se jedná o patentovaný výrobní proces, kdy se použivá sprejového předsušení a sublimačního sušení (zmrazení – teplo –odpaření), kdy se dosáhne extrémně nízké vlhkosti cca 1-2%. Navíc oproti sušení horkým vzduchem jsou při lyofilizaci zachovány veškeré vitaminy, enzymy a výživné látky.

Řasa Chlorella pyrenoidosa - aktivní látky:

  • obsahuje růstový faktor CGF, který podporuje buněčný růst
  • Chlorellin je probiotikum a přírodní antibiotikum 
  • vitaminy A, vitaminy skupiny B, vitamin B12, C, D, H
  • obsahuje významné minerály, zinek, fosfor, vápník, hořčík a železo
  • bílkoviny - čistý rostlinný protein (až 60%)
  • chlorofyl 1-7% (nejvyšší obsah z rostlin, podobně jako kopřiva)

Chlorella a její účinky:

  • reguluje hladinu cholesterolu v krvi
  • v kombinaci s ječmenem působí synergicky (snižují kyselost a potlačují rozvoj plísní a kvasinek)
  • přírodní antibiotikum a probiotikum (pozitivně působí na střevní mikrofloru a zlepšuje trávení)
  • pomáhá při detoxikaci (nutný dostatečný a pravidelný přísun vody)
  • posiluje imunitní systém
  • antioxidant
  • pomáhá při chronické únavě
  • eliminuje dopady stresu
  • podporuje růst svalové hmoty
  • urychluje hojení ran a zánětů (vnější použití)
  • upravuje krevní tlak a zabraňuje srážení krve
  • prevence kardiovaskulárních chorob
  • podporuje regeneraci tkání, dělení a růst buněk
  • zlepšuje spánek a paměť
  • působí jako prevence nádorových onemocnění
  • více

Dle jakých kriterii můžeme porovnat kvalitu chlorelly u různých výrobců a dovozců?

  • o jaký druh chlorelly se jedná (Japan, Vulgaris, pyrenoidosa...)
  • postup zpracovaní chlorelly, např. způsob sušení ,lisovaní tablet , jakým způsobem je řasa dezintegrovaná a další.
  • země původů chlorelly - suroviny (nejhorší kvalita může být u výrobků z Číny - špatné životní prostředí, způsob sušení atd.)
  • BIO kvalita

Dávkování: standardní dávky je cca 5 g (20 tablet) denně, zapít dostatečným množstvím vody (aby fungovala detoxikace) ideálně nalačno cca 30 minut před jídlem, nebo 2 hodiny po jídle. (Říční řasu chlorellu užívejte od 3 tablet denně, s postupným zvyšováním během zhruba 2 týdnů do té doby, dokud není stolice zelená... Poté užívejte 2 -4 gramy což je 10 – 20 tablet denně. U dětí doporučujeme poloviční dávku.)

Velké srovnání Chlorell-1_4.11.2013.pdf (184785)

Nutriční hodnoty

ve 100 g výrobku

Energie

1653 kJ

Bílkoviny

65 g

Sacharidy

8 g

Tuky

12 g

Vápník

441 mg

Hořčík

337 mg

Železo

120 mg/216 mg

Zinek

2,16 mg

Draslík

1053 mg

Chlorofyl

2480 mg

Beta karoten

18 mg

Kyselina listová  

3300 µg

Vitamín A

11400 µg

Vitamín E

5,5 mg

Vitamín B6

3,17 mg

Vitamín B12

6,5 µg

Vitamín C

42 mg

 

Příklad vysokého obsahu některých životně důležitých složek potravy v řase Chlorella vůči jiným potravinám, známým též vysokým podílem těchto látek

Chlorellové smoothie s kurkumou

níže uvedené ingredience důkladně rozmixujeme

Chlorella

Chlorella Pirenoidosa

23.11.2015 21:38
Chlorella ( je jedním ze zástupců zelených potravin ) je jednobuněčná sladkovodní řasa. Patří tedy mezi nejjednodušší formy života, na níž závisí formy vyšší, komplexnější a složitější. Pěstuje se na Taiwanu, kde je nejdelší světelný den, tedy nejideálnější podmínky pro její pěstování. Z této země...

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>