Dýně

Dýně obsahuje velké množství vody a vlákniny, tak i semínka. Ta jsou zase cenným zdrojem vysoce nenasycených mastných kyselin, které potřebujeme pro dýchání buněk a výstavbu jejich stěn, pro přepravu cholesterolu, činnost žláz, i pro přiznivý stav kůže a sliznic. 
Nejoblíbenějším a také nejzdravějším druhem dýně je dýně Hokkaido. Použití této dýně v kuchyni je také velmi snadná, protože ji nemusíte zdlouhavě loupat.
 

Dýně hokajdo

dýně hokajdo je nízkokalorická zelenina, obsahuje téměř 90 vody, je zdrojem vlákniny, proteinů, nenasycených mastných kyselin, hořčíku, selenu, sodíku, draslíku, zinku, chlóru, zinku, železa, luteinu nebo fosforu. Ve velkém množství je obsažen také beta-karoten, vitamíny A, B1 a B2. Velmi oblíbená je dýňová polévka, dobře zasystí a prospívá zdraví.

Jak prospívá dýně?

  • podporuje regeneraci a působí proti stárnutí buněk (kyselina nukleová)
  • podporuje trávení (zdroj vlákniny)
  • podporuje regeneraci jater
  • podporuje zdraví srdce (draslíku, vlákniny a vitaminu C) a  ledvin 
  • podporuje nervový systém a mozek (brainfood)
  • pomáhá při zažívacích potížích, podporuje vylučování škodlivých látek z těla
  • má močopudné a žlučopudné účinky
  • podporuje imunitní systém 
  • snížit riziko vzniku některých typů rakoviny, včetně rakoviny prostaty a plic (betakaroten, vitamíny A, C)
  • prospívá zdraví vlasů, nehtů, zubů
  • podporuje zdraví očí (díky vitaminu A a betakarotenu)
  • podporuje proces hubnutí, pomáhá při redukci tuku a udržování váhy
  • působí pozitivně na mužskou plodnost a stav prostaty
  • je pomocníkem při onemocnění žaludku, slinivky nebo sleziny.
  • působí také proti střevním parazitům, jako jsou roupy nebo škrkavky
  • vařené dýně (šálek) obsahuje více cenného draslíku než banán – 564 miligramů oproti 422 miligramům
  • snižuje hladinu glukózy v krvi, zlepšuje toleranci glukózy a zvyšuje množství inzulinu, které tělo produkuje
  • více o účincích dýňových semínek
  • zdroj elektrolytů

Jak připravit dýňovou polévku?

Uvařenou dýni můžeš sníst na sladko i na slano. Smíchej třeba se lžičkou kokosového oleje, medu a posypej skořicí a vychutnej si ji jako lahodné pyré. Nebo posypej balkánským sýrem, oblíbeným kořením a podávej s pokrájenými rajčaty a černými olivami. Skvěle chutná i rozmixovaná dýně s avokádem. Přidej lahůdkové droždí, česnek, sůl a pepř a natírej ji jako pomazánku na celozrnný toast. Ta chuť tě jednoduše dostane!
 

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>