Dýně

Dýně obsahuje velké množství vody a vlákniny, tak i semínka. Ta jsou zase cenným zdrojem vysoce nenasycených mastných kyselin, které potřebujeme pro dýchání buněk a výstavbu jejich stěn, pro přepravu cholesterolu, činnost žláz, i pro přiznivý stav kůže a sliznic. 
Nejoblíbenějším a také nejzdravějším druhem dýně je dýně Hokkaido. Použití této dýně v kuchyni je také velmi snadná, protože ji nemusíte zdlouhavě loupat.
 

Dýně hokajdo

dýně hokajdo je nízkokalorická zelenina, obsahuje téměř 90 vody, je zdrojem vlákniny, proteinů, nenasycených mastných kyselin, hořčíku, selenu, sodíku, draslíku, zinku, chlóru, zinku, železa, luteinu nebo fosforu. Ve velkém množství je obsažen také beta-karoten, vitamíny A, B1 a B2. Velmi oblíbená je dýňová polévka, dobře zasystí a prospívá zdraví.

Jak prospívá dýně?

  • podporuje regeneraci a působí proti stárnutí buněk (kyselina nukleová)
  • podporuje trávení (zdroj vlákniny)
  • podporuje regeneraci jater
  • podporuje zdraví srdce (draslíku, vlákniny a vitaminu C) a  ledvin 
  • podporuje nervový systém a mozek (brainfood)
  • pomáhá při zažívacích potížích, podporuje vylučování škodlivých látek z těla
  • má močopudné a žlučopudné účinky
  • podporuje imunitní systém 
  • snížit riziko vzniku některých typů rakoviny, včetně rakoviny prostaty a plic (betakaroten, vitamíny A, C)
  • prospívá zdraví vlasů, nehtů, zubů
  • podporuje zdraví očí (díky vitaminu A a betakarotenu)
  • podporuje proces hubnutí, pomáhá při redukci tuku a udržování váhy
  • působí pozitivně na mužskou plodnost a stav prostaty
  • je pomocníkem při onemocnění žaludku, slinivky nebo sleziny.
  • působí také proti střevním parazitům, jako jsou roupy nebo škrkavky
  • vařené dýně (šálek) obsahuje více cenného draslíku než banán – 564 miligramů oproti 422 miligramům
  • snižuje hladinu glukózy v krvi, zlepšuje toleranci glukózy a zvyšuje množství inzulinu, které tělo produkuje
  • více o účincích dýňových semínek
  • zdroj elektrolytů

Jak připravit dýňovou polévku?

Uvařenou dýni můžeš sníst na sladko i na slano. Smíchej třeba se lžičkou kokosového oleje, medu a posypej skořicí a vychutnej si ji jako lahodné pyré. Nebo posypej balkánským sýrem, oblíbeným kořením a podávej s pokrájenými rajčaty a černými olivami. Skvěle chutná i rozmixovaná dýně s avokádem. Přidej lahůdkové droždí, česnek, sůl a pepř a natírej ji jako pomazánku na celozrnný toast. Ta chuť tě jednoduše dostane!
 

Články superpotraviny

Mandle superfoods

19.05.2015 00:13
Mandle – další superpotravina Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovu hodnotu a kulinářské vlastnosti se staly jedinečnou potravinou se širokým uplatněním. Madle jsou právem zařazeny mezi superpotraviny. mandle natural mandle pražené solené mandle...

Chia seeds

01.03.2015 00:11
Chia semínka Slyšeli jste již o tomto malé zázraku jménem Chia?  Jsou to malé, křupavé, bezlepkové semena s jsou bohatým zdrojem bílkovin, prospěšnými antioxidanty, esenciálními omega-3 mastnými kyselinami a vlákninou. Chia semínka jsou tradiční Jihoameriská plodina. Chia semena - hovorově...

Merlík chilsky

02.01.2015 13:38
Quinoa - Mrlík čílsky Quinoa ( Kinoa ), česky mrlík čílsky (Chenopodium quinoa Willd.)  se říká „Zlato Inků“ či „matka všech obilovin“.Je jednou z plodín, ktorú v posledných rokoch vyspelý svet vlastne druhýkrát objavuje. Pestovala sa v južnej Amerike už pred siedmimi tisíckami rokov. Quinoa,...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18