Mangold

mangold je listová zelenina a je je blizký příbuzný špenátu a je méně naročný na pěstování než špenát a vyskytuje se i v našich zahrádkách. MangoldMangold je bohatý na vitamín C, vitamíny skupiny B  (B1, B2, B3, B5, B9), provitamin A, rutin a kvercetin. Z minerálních látek pak obsahuje vápník, draslík, sodík,  fosfor, železo a hořčík. Na rozdíl od špenátu mangold neobsahuje kyselinu šťavelovou, proto je vhodný i pro lidi, kteří kvůli obsahu šťavelanů  špenát konzumovat nemohou.
 

Mangold a jeho účinky na zdraví:

  • Aktivuje tvorbu a vylučování trávicích šťáv
  • je vhodný jako prevence proti nádorovým onemocněním
  • pročišťuje krev a působí proti chudokrevnosti
  • posiluje imunitní systém
  • brainfood - podporuje nervové a mozkové funkce, paměť a koncentraci
  • podporuje pružnost a pevnost cévních stěn (rutin a kvercetin(
  • prospívá při chudokrevnosti
  • mírní deprese a výkyvy nálad
  • napomáhá při ateroskleróze (zvápenatění tepen)
Použití: stejně jako špenát nebo medvědí česnek. Používáme jednak zelené listy, jednak řapíky. Řapíky upravujeme na způsob chřestu, jsou vynikající i syrové, nakrájené na tenké plátky a vmíchané do salátu nebo položené na pečivo s máslem.
 

Špenát z mangoldu

Listy mangoldu opět důkladně propláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme, nakrájíme, oloupaný česnek rozetřeme. Okapané listy mangoldu nakrájíme na malé kousky. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme cibulku, přidáme 3 rozetřené stroužky česneku, natrhnuté listy a dusíme. Poté osolíme, opepříme a dusíme tak dlouho, dokud se voda neodpaří. Nakonec přidáme vejce, zbylý česnek, ještě chvilku podusíme a můžeme podávat.

  • špenátové a špenátové listy důkladně omyté
  • 2 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 1 velká cibule
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • na dochucení sůl, mletý pepř a kurkuma

Mangold můžeme pěstovat téměř se všemi plodinami, zvláště mu prospívá cibule, salát a fazole, ale klidně i košťáloviny, mrkev, ředkev a ředkvička. Proti slimákům částečně chrání aromatické bylinky - tymián, šalvěj, kopr, máta. Nesnáší pouze špenát a červenou řepu

Články superpotraviny

Víte co je TEFF

13.03.2016 13:32
Milička habešská neboli  trpasličí proso? Ano to je TEFF!  Teff je bezlepková pseudoobilovina, která je alternativou rýže, kuskusu ne bulguru. Společně s quinou patří teff nezi nejvýživnější obiloviny na světě. Je výborná pro svoje složení a účinky pro sportovce, těhotné ženy, celiaki a...

Jinan dvoulaločný

07.03.2016 00:56
Jinan nebo Ginkgo biloba je vyjímečný pomalurostoucí mohutný strom, který může mít stáří až 1000 -2000 roků. Jinan, má pravděpodobně původ v Číně a Japonsku, kde se vyskytoval již v druhohorách v době dinosaurů ( vývojový přechod mezi jehličnatými a listnatými stromy ) , Jeho zajimavě...

Kešu oříšky

26.02.2016 00:05
Ořechy lahodné jemné chuti a máslové konzistence rostou na až 12 m vysokých stromech jménem Ledvinovník západní. Oříšek je zavěšený v tvrdém pouzdře na dužině, kterému se říká kešu jablko. Dostat semeno z tohoto plodu je velmi náročné. Obvykle si pomáhají pražením, ale pokud kupujete lifefood kešu...

Kakao

13.02.2016 22:15
snad každý z nás má rád čokoládu. A více z jaké látky je čokoláda vyrobena? Je to superpotravina jménem kakaový bob, který je zdrojem bioaktivních živin a právem je označovám za absolutní hvězdu superfoods. Pokud kakaové boby zahřejeme nad teplotu 42 stupňů zničí se řada výživných látek. Obvyklá...

Sezamová semínka

13.02.2016 00:18
Obsahují 50 % nasycených mastných kyselin, 22 % proteinů, 16 % sacharidů a 9 % vlákniny Skládají se také z minerálů jako je fosfor, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a vitamínů E, B1, B2, B3, B5 a B15 a karotenů, B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B3 – niacin,     Léčivé účinky...

Jak snížit příjem cukru

21.01.2016 11:32
Moderní potravinářský sektor používá více cukru, než jste skutečně potřebujete. Rafinovaný cukr je nežádoucí a nadměrné množství může vést k četným komplikacím a zdravotním problémům. Naštěstí existují způsoby, jak snížit příjem cukru sami. Pravidelně každý rok představuje výzkum v oblasti...

Zeleninový smoothie

13.01.2016 23:20
Jak připravit zeleninovou snídani nebo oběd použité suroviny:-, listový salát, rukola, kapusta, kmladé výhonky pampelišky nebo kopřiv. Proč připravit smoothie? zelenina je tvrdá, a rozmixováním můžeme konzumovat kašičku důkladně rozkousat min. 30-40x aby došlu k co nejlepšímu trávení použitých...

Léčivé koupelové soli

11.01.2016 00:14
Sůl v potravinách ve větších množstvím není pro tělo zdravá opakem je sůl koupelová, která se používá na tělo a skvěle působí na uvolnění a při detoxikaci organismu. Bylinnou koupel si však můžeme připravit sami doma a naložit se po práci do horké vany. Jak na to? Jakou sůl pro tuto koupel...

Konopný olej

05.01.2016 16:11
Jaké má konopný olej účinky? je specifikovaný jako jeden z nejzdravějších má z hlediska poměrného zastoupení nenasycených mastných kyselin omega-6: omega-3 3:1 ideální složení po lněném oleji (55% omega-3) má druhý nejvyšší obsah omega 3, celkově obsahuje přibližně 20% omega 3 z toho...

Co vám chybí v těle vám prozradí chutě!

03.01.2016 18:33
také se vám stává, že vás postihne neodolatelná touha po sladkém nebo nezdravém jídle? Nedodržujete - li přesně vyvážený jídelníček, pak nejspíše víte, co máme na mysli. Organismus takto vysílá SOS signály, aby dostal, co potřebuje. A často vítězí, protože my nemůžeme odolat. Chuť na sladké pokud...
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>