Mangold

mangold je listová zelenina a je je blizký příbuzný špenátu a je méně naročný na pěstování než špenát a vyskytuje se i v našich zahrádkách. MangoldMangold je bohatý na vitamín C, vitamíny skupiny B  (B1, B2, B3, B5, B9), provitamin A, rutin a kvercetin. Z minerálních látek pak obsahuje vápník, draslík, sodík,  fosfor, železo a hořčík. Na rozdíl od špenátu mangold neobsahuje kyselinu šťavelovou, proto je vhodný i pro lidi, kteří kvůli obsahu šťavelanů  špenát konzumovat nemohou.
 

Mangold a jeho účinky na zdraví:

  • Aktivuje tvorbu a vylučování trávicích šťáv
  • je vhodný jako prevence proti nádorovým onemocněním
  • pročišťuje krev a působí proti chudokrevnosti
  • posiluje imunitní systém
  • brainfood - podporuje nervové a mozkové funkce, paměť a koncentraci
  • podporuje pružnost a pevnost cévních stěn (rutin a kvercetin(
  • prospívá při chudokrevnosti
  • mírní deprese a výkyvy nálad
  • napomáhá při ateroskleróze (zvápenatění tepen)
Použití: stejně jako špenát nebo medvědí česnek. Používáme jednak zelené listy, jednak řapíky. Řapíky upravujeme na způsob chřestu, jsou vynikající i syrové, nakrájené na tenké plátky a vmíchané do salátu nebo položené na pečivo s máslem.
 

Špenát z mangoldu

Listy mangoldu opět důkladně propláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme, nakrájíme, oloupaný česnek rozetřeme. Okapané listy mangoldu nakrájíme na malé kousky. Na rozpáleném olivovém oleji orestujeme cibulku, přidáme 3 rozetřené stroužky česneku, natrhnuté listy a dusíme. Poté osolíme, opepříme a dusíme tak dlouho, dokud se voda neodpaří. Nakonec přidáme vejce, zbylý česnek, ještě chvilku podusíme a můžeme podávat.

  • špenátové a špenátové listy důkladně omyté
  • 2 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 1 velká cibule
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • na dochucení sůl, mletý pepř a kurkuma

Mangold můžeme pěstovat téměř se všemi plodinami, zvláště mu prospívá cibule, salát a fazole, ale klidně i košťáloviny, mrkev, ředkev a ředkvička. Proti slimákům částečně chrání aromatické bylinky - tymián, šalvěj, kopr, máta. Nesnáší pouze špenát a červenou řepu

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>