Mrkev

Mrkev je nejpoužívanější kořenová zelenina oranžovočervené barvy, bežně pěstovaná na našich zahrádkách. Mrkev obsahuje beta-karoten, předstupeň vitaminu A, betakaroten, vitaminy B (B6), C, E, D, K, vlákninu a 3%, éterické oleje, lehce stravitelný cukr (glukózu), selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt, síra a jód.
 

Mrkev – použití a účinky:

  • úžasná proti vráskám (šťávu naneste jako masku, možno smíchat s trochou medu a jogurtu či smetany)Mrkev
  • perfektní podpora pigmentace a opalování
  • chrání pokožku před poškozením UV zářením
  • výborně hojí rány, spáleniny a jiné kožní neduhy
  • semena obsahují silice a kvalitní olej - luxusní kosmetický preparát
  • zvyšuje odolnost organismu proti infekcím, virózám a chřipkám
  • pomáhá v léčbě proti neplodnosti
  • zlepšuje zrak, léčí šeroslepost (charakteristická nedostatkem vitaminu A)
  • podporuje tvorbu slin, čímž bojuje s bakteriemi, a posiluje dásně
  • podobně jako jablko, čistí zuby mechanicky a zbavuje je skvrn
  • vhodná potravina při jaterní dietě
  • léčba při ischemické chorobě srdeční a následků infarktu myokardu
  • výživa těhotných žen a kojících matek, kdy podporuje tvorbu mléka
  • při chudokrevnosti i celkovém oslabení organismu
  • močopudná a projímavá, usnadňuje peristaltiku střev, harmonizuje střevní mikroflóru (po léčbě antibiotiky nebo střevní infekci)
  • podpůrná léčba kašle, bolesti v krku a nachlazení
  • léčí nespavost a stavy vyčerpání
  • zdroj antioxidantů - podporuje imunitní systém (vitamin A)
  • pomáhá produkovat kolagen (díky obsahu vitamínu C)
  • chrání tělo proti volným radikálům
  • je prevencí rakoviny díky obsahu oxidantu - betakaroten
  • prospívá zraku (betakaroten, lutein)
  • neutralizuje volné radikály a odvádí z těla toxiny
  • podporuje trávení, vyprazdňování a zklidňuje střevní trakt. (pektin) 
  • posiluje sliznice
  • zastavuje proces stárnutí a omlazuje
  • podporuje růst vlasů a nehtů
  • aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
  • zdroj elektrolytů
  • detoxikuje tělo od toxínů díky vláknině, čistí střeva a urychluje jejich pohyb
  • zvyšuje mužkou plodnost a potenci - afrodisiakum
  • aktivuje tvorbu spermatu
  • podporuje nervový systém a působí proti stresu
  • pro lepší vstřebatelnost karotenu se doporučuje vařenou mrkev kombinovat s tuky
  • chrání totiž před rakovinou, infarktem a bojuje proti stárnutí
  • více
Použití: od syrových salátů po mrkvové koláče, pro tělo je vhodnější mrkev vařená
 
Mrkev se doporučuje konzumovat jak syrová, tak i dušená na olivovém oleji nebo připravená na páře, čímž neztrácí výživné látky potřebné pro naše tělo.
 
Pokud chcete mrkev použít na pleť i lokálně, vyzkoušejte tuto masku: Mrkev rozmixujte s medem, naneste na pleť a nechte působit 10-15 minut.
 

Mrkvový salát:

Umytou mrkev nastrouháme, přidáme nastrouhané oloupané jablko zbavené jadřince. Přidáme kvalitní olej citronovou šťávu a vše promýcháme. Podle potřeby můžeme dochutit třtinovým cukrem a dozdobit hrozinkami nebo jiným sladkým sušeným ovocem.

Kde koupit sušenou mrkev?

 

Diskusní téma: Mrkev

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>