Mrkev

Mrkev je nejpoužívanější kořenová zelenina oranžovočervené barvy, bežně pěstovaná na našich zahrádkách. Mrkev obsahuje beta-karoten, předstupeň vitaminu A, betakaroten, vitaminy B (B6), C, E, D, K, vlákninu a 3%, éterické oleje, lehce stravitelný cukr (glukózu), selen, lecitin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt, síra a jód.
 

Mrkev – použití a účinky:

  • úžasná proti vráskám (šťávu naneste jako masku, možno smíchat s trochou medu a jogurtu či smetany)Mrkev
  • perfektní podpora pigmentace a opalování
  • chrání pokožku před poškozením UV zářením
  • výborně hojí rány, spáleniny a jiné kožní neduhy
  • semena obsahují silice a kvalitní olej - luxusní kosmetický preparát
  • zvyšuje odolnost organismu proti infekcím, virózám a chřipkám
  • pomáhá v léčbě proti neplodnosti
  • zlepšuje zrak, léčí šeroslepost (charakteristická nedostatkem vitaminu A)
  • podporuje tvorbu slin, čímž bojuje s bakteriemi, a posiluje dásně
  • podobně jako jablko, čistí zuby mechanicky a zbavuje je skvrn
  • vhodná potravina při jaterní dietě
  • léčba při ischemické chorobě srdeční a následků infarktu myokardu
  • výživa těhotných žen a kojících matek, kdy podporuje tvorbu mléka
  • při chudokrevnosti i celkovém oslabení organismu
  • močopudná a projímavá, usnadňuje peristaltiku střev, harmonizuje střevní mikroflóru (po léčbě antibiotiky nebo střevní infekci)
  • podpůrná léčba kašle, bolesti v krku a nachlazení
  • léčí nespavost a stavy vyčerpání
  • zdroj antioxidantů - podporuje imunitní systém (vitamin A)
  • pomáhá produkovat kolagen (díky obsahu vitamínu C)
  • chrání tělo proti volným radikálům
  • je prevencí rakoviny díky obsahu oxidantu - betakaroten
  • prospívá zraku (betakaroten, lutein)
  • neutralizuje volné radikály a odvádí z těla toxiny
  • podporuje trávení, vyprazdňování a zklidňuje střevní trakt. (pektin) 
  • posiluje sliznice
  • zastavuje proces stárnutí a omlazuje
  • podporuje růst vlasů a nehtů
  • aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
  • zdroj elektrolytů
  • detoxikuje tělo od toxínů díky vláknině, čistí střeva a urychluje jejich pohyb
  • zvyšuje mužkou plodnost a potenci - afrodisiakum
  • aktivuje tvorbu spermatu
  • podporuje nervový systém a působí proti stresu
  • pro lepší vstřebatelnost karotenu se doporučuje vařenou mrkev kombinovat s tuky
  • chrání totiž před rakovinou, infarktem a bojuje proti stárnutí
  • více
Použití: od syrových salátů po mrkvové koláče, pro tělo je vhodnější mrkev vařená
 
Mrkev se doporučuje konzumovat jak syrová, tak i dušená na olivovém oleji nebo připravená na páře, čímž neztrácí výživné látky potřebné pro naše tělo.
 
Pokud chcete mrkev použít na pleť i lokálně, vyzkoušejte tuto masku: Mrkev rozmixujte s medem, naneste na pleť a nechte působit 10-15 minut.
 

Mrkvový salát:

Umytou mrkev nastrouháme, přidáme nastrouhané oloupané jablko zbavené jadřince. Přidáme kvalitní olej citronovou šťávu a vše promýcháme. Podle potřeby můžeme dochutit třtinovým cukrem a dozdobit hrozinkami nebo jiným sladkým sušeným ovocem.

Kde koupit sušenou mrkev?

 

Diskusní téma: Mrkev

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>