Zelenina

zeleninou je označována jedlá část rostlin bylinného charakteru, která se dá konzumovat celá nebo z větší části. Na zelenině může člověk přežít, je to základní stavební materiál společně s bílkovinami. V zelenině je obsaženo vše co tělo potřebuje ke svému životu (kromě vitamínu D, B12 a jódu). Bez vitamínu D nefunguje žádný obratlovec na zemi včetně člověka (vitamin D získáváme také ze slunce, pokud jsme obnažení). Jód je obsažen řasách, rybách a vincentce . Více
  • není vhodné konzumovat současně zeleninu s ovocem
  • u kořenové zeleniny se zase nemusíte obávat, že byste jejím vařením ztráceli vitaminy., je totiž mnohem odolnější než jiné druhy

Využitelnost zeleniny pro organismus:

  • Syrová zelenina - je zásadotvorná (pro lepší stravitelnost je vhodné ji na 2-3 hodiny namočit ve vodě)
  • Uvařená zelenina - do 20 min. nutno sníst, stává se kyselinotvornou
  • Nejvhodnější jsou šťávy ze zeleniny - využitelnost až 90%, malý obsah vlákniny
  • Zeleninu je nutné kombinovat s namočenými semeny a ořechy

Druhy zeleniny:

  • Listová zelenina ( špenát, hlávkový salát, ledový salát..)zelenina
  • Kořenová zelenina ( mrkev, petržel, celer, ředkvička, křen, tuřín, pastinák, červená řepa..) - nejrozšířenější u nás
  • Plodová ( tykvovitá) zelenina ( lilek, okurky, rajčata, patizony, dýně...)
  • Lusková zelenina - luštěniny ( hrách, fazole, čočka, sója, cizrna..)
  • Cibulová zelenina ( cibule, česnek, pórek, pažitka, medvědí česnek ...)
  • Košťálová zelenina ( zelí, kapusta, květák, brokolice, kadeřávek, kedlubna, růžičková kapusta, čínské zelí )

 

Např. mrkev rozkousaná ústy je stravitelná z 10%, zbytek se vyloučí. V případě, že mrkev namočíme osolené vody ( probíhá tam elektrolýza) na cca 120 min a po té rozmixujeme, její stravitelnost se zvýší až na 50%. Pokud z mrkve uděláme šťávu, tak stravitelnost je až 90%.

  • sušená zelenina

Způsoby konzervace a uchovávání zeleniny z minulého století:

  • sušení
  • nakládání v soli, oleji a v octě
  • zavařování v páře
  • zmrazení ve sklepích
  • dávání do písku - kořenová zelenina

Jak zavařovat zeleninu?

 

Podzimní zeleninové polévky:

jsou pastvou pro oči, zahření a navíc jsou velmi výživné (jsou zdrojem vlákniny, vitamínů, minerálů atd.). Můžeme používat kousky zeleniny do vývaru, nebo ji můžeme rozmixovat do krému. Na dochucení polévek můžeme použít, koření (česnek, pažitku, cibuli, pepř, kurkumu sůl atd.) Do zeleninových polévek můžeme přidat vařené brambory, luštěniny, obiloviny, houby a nebo ji zahustit jížkou.
  • dýňová
  • brokolicová, květáková, kedlubnová
  • nakrájemá mrvkev, petržel,  celer, červená řepa
  • rajčatová
  • hrášková
  • zelná
  • fazolová

Články - zelenina:

Zelenina

Pečené kuře se zeleninou

16.05.2017 22:17
Troubu zapněte na 200 °C. Stehna nebo prsa osolte, opepřete a posypte drceným kmínem. Žampiony podle velikosti nakrájejte poloviny až čtvrtiny. Všechnu zeleninu včetně brambor očistěte a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Zeleninu a žampiony v pekáči promíchejte s olejem a bylinkami, podle...

Zelenina pre stimuláciu organizmu

23.10.2016 23:10
Leto spojené s ovocím skončilo a k jeseni patrí zelenina. Máme niekoľko tipov pre stimuláciu organizmu, ktoré môže zaradiť do svojho jedálnička. Ako afrodiziakum sa označuje prostriedok na povzbudenie sexuálneho vzrušenia a libida. Termín pochádza z gréčtiny a je odvodený od mena bohyne lásky,...

Diskusní téma: Zelenina

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co máte v lednici?

10.08.2017 20:05
Na vašem jídelníčku se objevuje spousta potravin a možná ani netušíte, že některé patří mezi tzv.superpotraviny. Víte co jsou superpotraviny (funkční potraviny)? Superpotraviny jsou potraviny, jedná se zejmnéna koření, byliny, ovoce a zelenina, jejichž obsah živin jim propůjčuje vyšší zdravotní...

Znáte čínskou datli - jujube

04.08.2017 22:00
Jujube (cicimek datlový), kromě jiných účinků má schopnost léčit rakovinu, zlepšuje zdraví pokožky, podporuje proces hubnutí, čití krev, zmírňuje stres, podporuje klidný spánek, posiluje imunitní systém, chrání játra a detoxikuje tělo. Co je jujube? Jujube zní velmi podivně, ale je přímo...

Goji a jejich příspěvky pro zdraví

04.08.2017 19:52
Goji berry (kustovnice čínská) pomáhá při snížení hladiny cholesterolu, vylučování volných radikálů, kardiovaskulární ochraně, prevenci rakoviny, ochraně mozkových buněk, jater a ochraně kůže před UV zářením. Plody goji - kustovnice čínské prospívají zraku, celkové pohodě a posilují imunitní...

Znáte tyto superpotraviny, které zrychlují metabolismus a detoxikují?

01.08.2017 21:48
Na trhu se rozšiřuje nabídka funkčních potravin, které většina lidí nazývá superpotravinami. Někdy je obtížné se v nich vyznat. Níže Vám představíme několik superpotravin, které možná neznáte.... Noni šťáva ( Morinda citrifolia ) tato exotická šťáva obsahuje spoustu antioxidantů. Plod...

11 Přínosů vlašských ořechů pro výživu

31.07.2017 22:36
Mezi zdravé přínosy ořechů patří snížení špatného cholesterolu v těle a zlepšení metabolismu. Vlašské ořechy mají i protizánětlivé účinky, pomáhají při snížení hmotnosti a jsou prospěšné pro dobrou náladu. Více informací o Vlašských ořeších: Vlašské ořechy jsou ukryté ve tvrdé skořápce, po jejím...

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>