Okurky

čerstvá okurka obsahuje vitamín  C, provitamín A (beta-karoten), vitamíny skupiny B, E, K, D a fytochemikálie. Z minerálních látek obsahuje křemík, síru, Okurkadraslík, sodíku, fosfor, zinek, měď, chrom, bór, kobalt a mangan. Okurky obsahují až 95% vody a v létě dobře hydratují. Čerstvé okurky konzumujte včetně slupky, která je právě zdrojem vitamínu C. Zajímavé je také použití okuky při vrzání dveří.
 

Okurky a jejich účinky na zdraví:

  • hydratují tělo a doplňují vitamíny
  • při snižování krevního tlaku a působí blahodárně na naše srdce a cévy
  • nízký glykemický index
  • podporují imunitní systém
  • vhodná pro zdraví kloubů (díky itamínu A, B1, B6, C a D, vápníku a hořčíku)
  • zdroj elektrolytů
  • působí jako prevence chronické zácpy
  • steroly obsažené v okurce pomáhají snižovat hladinu cholesterolu
  • mají detoxikační účinky - vyplavují toxiny z těla
  • zlepšují stav svalů, šlach, kloubů,  chrupavek
  • regulují krevní tlak (draslík, magnezium a vláknina )
  • čistí kůži  při akné a ekzému
  • čistí tělo při dně a revmatismu
  • pomáhají při zánětech močových cest
  • mírní otoky („pytle") pod očima
  • zlepšuje metabolismus
  • pomáhají při celulitidě
  • podporuje ledviny (snižují hladinu kyseliny močové)
  • vhodné při redukčních dietách (nízká kalorická hodnota), zasytí
  • pomáhají při trávení - díky vláknině a obsahu vody
  • působí proti rakovině
  • zbaví nás zápachu z úst (plátek okurky do úst a tlačte jej na patro úst jazykem po dobu 30 sekund) - zabijí bakterie v ústech zodpovědné za nepříjemný zápach
  • při zánětech dásní (šťáva z okurek)
  • zlepšuje pružnost pokožky
  • plátky okurky přiložené na oči je zbavují suchosti, otoků a zánět
  • obsahují důležitou látku enzym erepsin, který napomáhá trávení bílkovin, ničí bakterie a čistí střeva
  • okurkový plátek vložený na půl minuty do úst vylepší váš dech
  • proti kocovině -  snězte před spaním kus okurky
Okurková štáva - okurku odšťavíme na odšťavovači nebo nastrouháme  a vymačkáme šťávu. Pijeme 200 ml denně, buď celou dávku  ráno nalačno, nebo jednu dávku (100 ml) ráno, druhou odpoledne

Okurková voda, jak ji vyrobit?

Octový nálev z kyselých nakládaných okurek 

  • úleva od křečí a bolestí svalů (po každém tréninku vypít čtvrt sklenice okurkového láku společně s vodou)
  • uklidňuje pokožku po spálení sluncem - namočte vatový šampón do šálku s lákem a aplikujte na postiženou oblast
  • lék na kocovinu (než půjdete spát, vypijete trochu láku)
  • lák proti nachlazení a bolesti v krku -  jedna lžíce láku vám pomůže v boji proti nachlazení a chřipce
  • zklidňuje bolest žaludku - pomáhá při pálení žáhy nebo podrážděném žaludku
  • lák z okurek můžete použít jako hnojivo i zabiják plevele - pomůže k růstu rostlin (lilie, petrklíč nebo vlčí bob) – rostliny, které milují kyselou půdu. a  na druhou stranu lák dokáže zničit plevel.
  • dodává tělu antioxidanty a výživné látky - okurková šťáva obsahuje vysoké množství elektrolytů, vitaminu C a vápníku. I antioxidanty a výživné látky z jiných potravin se pomocí ní snadněji do těla vstřebávají.

Diskusní téma: Okurky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...

Potraviny působící proti zánětům

21.10.2017 13:52
Jaké potraviny nám pomohou jako prevence zánětů? Například mezi protizánětlivé potraviny patří losos makrela, špenát, brokolice, a rajčata! Zánět je v podstatě reakce těla a imunitního systému na nemoc. Pokud se tato nemoc neléčí, stává se zánět a nemoc chronickou a to je živnou půdou pro vznik...

Proč je potřeba ořechy před jídlem máčet?

17.10.2017 19:41
Ořechy jsou výtečným zdrojem energie, zasytí a jsou zrojem výživných látek. Pro některé mohou být ořechy hůře stravitelné a mohou obsahovat zárodky plísní (aflatoxinů), proto je vhodné je před konzumací máčet. Plody jsou potom křupavější, chutnější, stravitelnější a navíc změknou. Ořechy máčíme...

Umíte si udělat zlaté mléko?

13.10.2017 23:03
Zlaté mléko?? Co to je? Je tam zlato? Ne… pouze obsahuje zajímavé ingredience a má jednoduchou přípravu, za chvilku máte "zlaté mléko" na stole. Zlaté mléko má magický název díky superkoření, které se jmenunuje kurkuma. Tento kořen má typickou žlutou barvu, díky obsahu kurkuminu. Kurkuma má spoustu...

Máte bolavé klouby?

13.10.2017 22:49
Mám pro Vás pár tipů.. Asi každý z nás jsme občas zažili ztuhlé klouby nebo jejich bolest při určitém pohybu. Je čas, abychom to přestali ignorovat a začali s tím něco dělat! V situacích jako je náročný tréning nebo rekonvalescence po zranění je bolest „normální“. Co se ale týká bolesti, která...

Která zelenina je výživnější, pokud se uvaří?

12.10.2017 23:17
Nyní je velmi propagovaná tzv. RAW strava, která má základ v rostlinné stravě. Jsou však některé druhy ovoce a zeleniny, které mají více výživných látek, pokud se vaří než v syrovém stavu. Je silně vžitá představa, že proces vaření zničí většinu výživných látek. Podívejme se na ty u kterých to...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>