Okurky

čerstvá okurka obsahuje vitamín  C, provitamín A (beta-karoten), vitamíny skupiny B, E, K, D a fytochemikálie. Z minerálních látek obsahuje křemík, síru, Okurkadraslík, sodíku, fosfor, zinek, měď, chrom, bór, kobalt a mangan. Okurky obsahují až 95% vody a v létě dobře hydratují. Čerstvé okurky konzumujte včetně slupky, která je právě zdrojem vitamínu C. Zajímavé je také použití okuky při vrzání dveří.
 

Okurky a jejich účinky na zdraví:

  • hydratují tělo a doplňují vitamíny
  • při snižování krevního tlaku a působí blahodárně na naše srdce a cévy
  • nízký glykemický index
  • podporují imunitní systém
  • vhodná pro zdraví kloubů (díky itamínu A, B1, B6, C a D, vápníku a hořčíku)
  • zdroj elektrolytů
  • působí jako prevence chronické zácpy
  • steroly obsažené v okurce pomáhají snižovat hladinu cholesterolu
  • mají detoxikační účinky - vyplavují toxiny z těla
  • zlepšují stav svalů, šlach, kloubů,  chrupavek
  • regulují krevní tlak (draslík, magnezium a vláknina )
  • čistí kůži  při akné a ekzému
  • čistí tělo při dně a revmatismu
  • pomáhají při zánětech močových cest
  • mírní otoky („pytle") pod očima
  • zlepšuje metabolismus
  • pomáhají při celulitidě
  • podporuje ledviny (snižují hladinu kyseliny močové)
  • vhodné při redukčních dietách (nízká kalorická hodnota), zasytí
  • pomáhají při trávení - díky vláknině a obsahu vody
  • působí proti rakovině
  • zbaví nás zápachu z úst (plátek okurky do úst a tlačte jej na patro úst jazykem po dobu 30 sekund) - zabijí bakterie v ústech zodpovědné za nepříjemný zápach
  • při zánětech dásní (šťáva z okurek)
  • zlepšuje pružnost pokožky
  • plátky okurky přiložené na oči je zbavují suchosti, otoků a zánět
  • obsahují důležitou látku enzym erepsin, který napomáhá trávení bílkovin, ničí bakterie a čistí střeva
  • okurkový plátek vložený na půl minuty do úst vylepší váš dech
  • proti kocovině -  snězte před spaním kus okurky
Okurková štáva - okurku odšťavíme na odšťavovači nebo nastrouháme  a vymačkáme šťávu. Pijeme 200 ml denně, buď celou dávku  ráno nalačno, nebo jednu dávku (100 ml) ráno, druhou odpoledne

Okurková voda, jak ji vyrobit?

Octový nálev z kyselých nakládaných okurek 

  • úleva od křečí a bolestí svalů (po každém tréninku vypít čtvrt sklenice okurkového láku společně s vodou)
  • uklidňuje pokožku po spálení sluncem - namočte vatový šampón do šálku s lákem a aplikujte na postiženou oblast
  • lék na kocovinu (než půjdete spát, vypijete trochu láku)
  • lák proti nachlazení a bolesti v krku -  jedna lžíce láku vám pomůže v boji proti nachlazení a chřipce
  • zklidňuje bolest žaludku - pomáhá při pálení žáhy nebo podrážděném žaludku
  • lák z okurek můžete použít jako hnojivo i zabiják plevele - pomůže k růstu rostlin (lilie, petrklíč nebo vlčí bob) – rostliny, které milují kyselou půdu. a  na druhou stranu lák dokáže zničit plevel.
  • dodává tělu antioxidanty a výživné látky - okurková šťáva obsahuje vysoké množství elektrolytů, vitaminu C a vápníku. I antioxidanty a výživné látky z jiných potravin se pomocí ní snadněji do těla vstřebávají.

Diskusní téma: Okurky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Tipy jak vylepšit zdravou výživu o superpotraviny

30.09.2017 22:57
Dokonce i superpotraviny potřebují vaši podporu, aby se dostaly do jídelníčku. Jednoduché změny mohou obohatit vaše jídelní chody a prospějí vašemu zdraví. Použijte na přípravu smoothie místo mléka řecký jogurt řecký jogurt má větší obsah proteinů a má krémovější konzistenci než mléko má vyšší...

Vyzkoušejte tyto superpotraviny před příchodem zimy

29.09.2017 21:07
blíží se zima a je načase posílit Váš imunitní systém, protože s příchodem sychravých dnů můžete ulehnout s rýmou a kašlem, proto zvažte zařazení těchto superpotravin do svého jídelníčku před začátkem zimy. Prevence v podobě otužování a dostatku pohybu vám také velmi prospěje. Podle...

Jak připravit domácí netypické sirupy?

28.09.2017 20:56
Česnekový sirup s medem potřebujeme osm oloupaných a prolisovaných stroužků kvalitního česneku, které přidáme do 200 ml jablečného octa a 200 ml medu. Vše důkladně smícháme dohromady a mixujte až se sirup spojí. Následně můžeme vyrobený sirup přelít do uzavíratelné sklenice prevenci proti...

5 kroků, jak snížit chuť na sladké

22.09.2017 23:15
Nevím jak vy, ale já a i mé kamarádky čas od času po obídku nebo večer bojujeme s chutěmi na sladké. Proto jsem se rozhodla najít způsob, jak těmto přibíracím taktikám zabránit. A našla jsem! Mám pro nás 5 kroků, jak se těmto chutím postavit. Více bílkovin ve stravě Proteiny jsou pomocníci,...

Výhody zdravého jídelníčku

22.09.2017 23:06
Vždy, když chceme změnit svoje stravování, je to pro nás těžká volba. Každý víme, jak je obtížné na rodinných oslavách a letních grilovačkách udržet svůj jídelníček se zdravým podtextem.. Ale i přes tyto nástrahy je důležité myslet na to, co nám zdravá strana přinese a jak se to projeví na našem...

Parabeny?

22.09.2017 23:01
Co to vlastně parabeny jsou? Jedná se o skupinu konzervačních látek, které bohužel můžeme najít ve velkém množství produktů. Ať už se jedná o farmaceutické výrobky, potravinářské nebo kosmetické. Jak je poznáme? Značí se velkým písmem E a za tím následují číslice. V dnešní době je tento...

Zelené potraviny

22.09.2017 22:41
Mezi nejznámější zelené potraviny patří chlorella, ječmen, moringa a spirulina. Zelené potraviny jsou dlouhodobým trendem, který našemu tělu opravdu dodává živiny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Tyto prvky jsou nám díky zeleným potravinám dodávány v přirozené podobě, kterou bohužel už...

Zázračný maralí kořen

18.09.2017 15:56
Maralí kořen nebo také jinak přezdívaný jako sibiřský ženšen dorůstá do výšky 2 metry. Podobá se bodláku, který má kulaté fialové květy. Původem je z Ruska. Maralí kořen je skvělý pro zvýšení psychické a fyzické odolnosti, která odstraňuje chronickou únavu. Velmi se doporučuje při doléčení...

Maca paruánská, peruánská viagra

18.09.2017 14:43
Maca peruánská je andská rostlina, která se pěstuje ve více barvách (kořen) a má příjemnou chuť i vůni. Tento kořen můžeme baštit surový, v tobolkách nebo v prášku. Hlíza, která je v kořenu obsahuje jód, fosfor, zinek, železo a vitamín B1, B2, C, E a také vápník. Dle dostupných...

Jak lépe vstřebávat hořčík?

18.09.2017 14:28
Pomocník jménem Epsomská sůl! Letos se o  Epsomské soli  začalo hodně mluvit, vyhledává ji daleko více lidí a doma začíná být nutností. Proč? Co to vlastně je a k čemu je dobrá? Jsou i nějaké rizika? Ve stručnosti jsem pro Vás sepsala to nejdůležitější. Co to tedy Epsomská sůl...
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>