Okurky

čerstvá okurka obsahuje vitamín  C, provitamín A (beta-karoten), vitamíny skupiny B, E, K, D a fytochemikálie. Z minerálních látek obsahuje křemík, síru, Okurkadraslík, sodíku, fosfor, zinek, měď, chrom, bór, kobalt a mangan. Okurky obsahují až 95% vody a v létě dobře hydratují. Čerstvé okurky konzumujte včetně slupky, která je právě zdrojem vitamínu C. Zajímavé je také použití okuky při vrzání dveří.
 

Okurky a jejich účinky na zdraví:

  • hydratují tělo a doplňují vitamíny
  • při snižování krevního tlaku a působí blahodárně na naše srdce a cévy
  • nízký glykemický index
  • podporují imunitní systém
  • vhodná pro zdraví kloubů (díky itamínu A, B1, B6, C a D, vápníku a hořčíku)
  • zdroj elektrolytů
  • působí jako prevence chronické zácpy
  • steroly obsažené v okurce pomáhají snižovat hladinu cholesterolu
  • mají detoxikační účinky - vyplavují toxiny z těla
  • zlepšují stav svalů, šlach, kloubů,  chrupavek
  • regulují krevní tlak (draslík, magnezium a vláknina )
  • čistí kůži  při akné a ekzému
  • čistí tělo při dně a revmatismu
  • pomáhají při zánětech močových cest
  • mírní otoky („pytle") pod očima
  • zlepšuje metabolismus
  • pomáhají při celulitidě
  • podporuje ledviny (snižují hladinu kyseliny močové)
  • vhodné při redukčních dietách (nízká kalorická hodnota), zasytí
  • pomáhají při trávení - díky vláknině a obsahu vody
  • působí proti rakovině
  • zbaví nás zápachu z úst (plátek okurky do úst a tlačte jej na patro úst jazykem po dobu 30 sekund) - zabijí bakterie v ústech zodpovědné za nepříjemný zápach
  • při zánětech dásní (šťáva z okurek)
  • zlepšuje pružnost pokožky
  • plátky okurky přiložené na oči je zbavují suchosti, otoků a zánět
  • obsahují důležitou látku enzym erepsin, který napomáhá trávení bílkovin, ničí bakterie a čistí střeva
  • okurkový plátek vložený na půl minuty do úst vylepší váš dech
  • proti kocovině -  snězte před spaním kus okurky
Okurková štáva - okurku odšťavíme na odšťavovači nebo nastrouháme  a vymačkáme šťávu. Pijeme 200 ml denně, buď celou dávku  ráno nalačno, nebo jednu dávku (100 ml) ráno, druhou odpoledne

Okurková voda, jak ji vyrobit?

Octový nálev z kyselých nakládaných okurek 

  • úleva od křečí a bolestí svalů (po každém tréninku vypít čtvrt sklenice okurkového láku společně s vodou)
  • uklidňuje pokožku po spálení sluncem - namočte vatový šampón do šálku s lákem a aplikujte na postiženou oblast
  • lék na kocovinu (než půjdete spát, vypijete trochu láku)
  • lák proti nachlazení a bolesti v krku -  jedna lžíce láku vám pomůže v boji proti nachlazení a chřipce
  • zklidňuje bolest žaludku - pomáhá při pálení žáhy nebo podrážděném žaludku
  • lák z okurek můžete použít jako hnojivo i zabiják plevele - pomůže k růstu rostlin (lilie, petrklíč nebo vlčí bob) – rostliny, které milují kyselou půdu. a  na druhou stranu lák dokáže zničit plevel.
  • dodává tělu antioxidanty a výživné látky - okurková šťáva obsahuje vysoké množství elektrolytů, vitaminu C a vápníku. I antioxidanty a výživné látky z jiných potravin se pomocí ní snadněji do těla vstřebávají.

Diskusní téma: Okurky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

14 přínosů pro zdraví, lněné semínko

28.07.2017 20:27
Přínosy lněného semínka pro zdraví jsou velmi rozsáhlé, a proto je len součástí tradičních kuchyní v Asii, Americe i Africe. Jeho vysoké nutriční a zdravotní výhody převyšují ty, které nabízí jiné obiloviny a semínka. Jsou bohatý zdrojem kyseliny alfa-linolenové, omega-3 mastných kyselin, a...

Kurkuma

23.07.2017 23:42
Silice z Kurkumy mají řadu příznivých účinků na zdraví a používá se například na snížení zánětu, detoxikaci organismu, předchází rakovině, podporuje trávení, pomáhá s prevenci padáni vlasů, stimuluje krevní oběh, zlepšuje zdravotní stav pokožky, posiluje imunitní systém, chránit srdce, dává chuť...

Lemongrass - citronová tráva, účinky na zdraví

19.07.2017 21:40
Voňatka citronová také známá jako Lemongrass, je to bylina, která patří do čeledi trav. Je dobře známo, že má výraznou citrónovou příchut a citrusové aroma. Je to vysoká vytrvalá tráva, která je původem z Indie a tropických oblastí Asie.  Lemongras (citronová tráva) je zdrojem esenciálních...

Datle, 13 zajimavých výhod

18.07.2017 23:38
Datle jsou jedním z nejlepších sladkých a všestranných potravin, které mohou regulovat proces trávení. To může výrazně zvýšit hladinu energie u lidí už během půl hodiny. Stačí příjem 20-35 gramů vlákniny za den. Datle jsou dobrým zdrojem různých vitaminů a minerálních látek. Jsou také dobrým...

Překvapující benefity mandlí

18.07.2017 22:29
Mandle se pěstují na mnoha místech, např.USA, Španělsko, Írán, Saúdská Arábie, Libanon, Turecko, Sýrie, Jordánsko a Izrael. Jak výživné, plné energie a  snadno dostupné. Tradiční sladké mandle jsou jedlé, zatímco ty hořké se používají k výrobě mandlového oleje . Obvykle se...

Domácí nutella z avokáda

18.07.2017 20:57
Příprava je velmi jednoduchá...Dužinu z čerstvého avokáda vydlabeme (alternativně můžeme vyjmou pouze pecku)  a spolu s uvedenými složkami důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladkého krému. A to je vše avokádo a jeho účinky (zdroj tuků -nenasycené mastné kyseliny, B1, B2, B3, B6, B5, E,...

Jedlá soda, pomůže vám pomoci i s pletí? Nevěříte?

16.07.2017 23:03
Soda bicarbona -hydrogenuhličitan sodný, NaHCO3 („jedlá soda“) Jedlá soda, že jste už někdy slyšeli? Naše maminky ji měli běžně ve své kuchyňské skříňce. Je to pro většinu žen překvapením, ale můžete s ní počítat i v rámci kosmetických rituálů? To si pište! Můžete se inspirovat v těchto...

Granátová jablka

16.07.2017 12:36
Přínosy granátových jablek pro zdraví je bezpočet a to je dělá zvláštní, kromě toho že zdravé, jsou i velmi chutné. Granátová jablka mají antioxidační, antivirové a protinádorové vlastnosti a jsou také dobrým zdrojem vitamínů. Obsahuje zejména vitamin A, C, E a také kyselinu listovou. Tento úžasné...

Druhy potravin

10.07.2017 21:20
BIO potraviny BIO potraviny mají původ v ekologickém zemědělství, kde jsou dodržována přísná pravidla pro zemědělskou výrobu. Minimálně 95 % složek musí být z ekologické produkce, podmíněné je využití místních zdrojů, jako jsou hnojiva a krmiva. Zakázaný je obsah geneticky...

Potraviny s větším obsahem vitamínu C než pomeranče

10.06.2017 22:24
Na celém světě se nedokáže přirozenou cestou zásobovat vitamínem C pouze člověk a některé druhy zvířat. Dvojnásobný držitel Nobelovy ceny Linus Pauling tvrdil, že vitamín C je lékem na všechno - od nachlazení po rakovinu. Doporučená denní dávka vitamínu C (kyselina askorbová) je v EU 60mg (v...
<< 3 | 4 | 5 | 6 | 7 >>