Zelí, kysané zelí

Zelí se někdy přirovnává k citrusům Evropy. Obsahuje totiž velké množství vitaminu C, který je pro imunitu naprosto nepostradatelný, dále v něm Zelízískáte i vitaminy A, skupiny B (B1, B6, B9), C, E, K, cholin a inulin a další důležité minerály mangan, draslík, měď, železo, vápník, fosfor, zinek, chlór, síra, jód a hořčík. Pokud se rozhodnete vypěstovat si vlastní zelné hlávky, myslete na to, že tato zelenina je poměrně náročná na přísun živin. Proto je potřeba záhon již na podzim bohatě vyhnojit optimálně chlévskou mrvou nebo kvalitním kompostem. Půda musí být dobře propustná pro vodu i živiny. Během sezony je třeba hlávky okopávat a pravidelně zalévat. Zelí nikdy nevysazujte na stejné stanoviště dva roky po sobě, rostliny by byly značně náchylné na choroby. Rozlišujeme hlávkové, pekingské a čínské zelí.

  • Kysané zelí – na deset kilogramů hlávkového zelí potřebujete ještě kilogram bílé cibule, 17 dkg soli a půl hrnku celého kmínu. Odeberte svrchní listy a nastrouhejte hlávky najemno, přidejte nakrájenou cibuli, osolte a přidejte kmín. Zelí poté hněťte rukama do té doby, než zesklovatí a pustí vodu. Tu maximálně slijte – nevylévejte ji! – a zelí napěchujte do sudu. Poté zalijte scezenou šťávou a vrchní část dobře zatižte.

  • Zelné smoothie – potřebujete šest listů hlávkového zelí, dvě velké mrkve, dva řapíkaté celery, osm kostek ledu, pepř a sůl na dochucení. Zeleninu omyjte, spolu s ledem rozmixujte tyčovým mixérem, dolijte vodou a dochuťte solí a pepřem.

Kysané zelí do sklenice bez zavařování

  • 10 kg strouhaného zelí
  • 8 velkých cibulí
  • kmín drcený
  • 2 lžičky pyrosiřičitanu draselného(koupíte v drogerii)
  • Nálev: 3 l vody, 1,5 l octa, 20 dkg soli, 50 tablet spolarinu (umělého sladidla, nebo přírodní sladidlo) nebo přepočítané množství cukru

Postup přípravy kysaného zelí: svaříme vodu s octem a solí, odstavíme a přidáme spolarin.a necháme vychladnout. Nastrouhané zelí promícháme s nakrájenou cibulí, přidáme kmín a posypeme pyrosiřičitanem, promícháme a zalejeme vychladlým nálevem. Dobře promícháme a uložíme do chladna na 24 hod.Občas promícháme.Druhý den plníme do sklenic a uložíme do chladna a temna.

Nakládané zelí:

Postrouháme nebo jemně pokrájíme několik hlávek bílého zelí, prosolíme a necháme v míse do druhého dne proležet. Pak dobře vymačkáme a promícháme s cibulí na kolečka pokrájenou, se syrovou nebo trochu a ozdobným nožem na nudličky pokrájenou mrkví, hořčičným semínkem, červenou a zelenou paprikou též na nudličky pokrájenou. To vše dobře napěchujeme do velkých 5 l lahví a zalejeme svařeným octem (voda, ocet, celý pepř, nové koření a bobkový list). Poměr na 1 láhev: 5 – 6 menších hlávek zelí, 5 cibulí, 4 červené papriky a 4 zelené a 5 větších mrkví.

Příprava zelí, pokud vaříme (dusíme) kysané zelí, jemnější kyselost dosáhneme přidáním jablka, které nakrájíte na tenké plátky. Zelí můžeme zahustit moukou nebo nastrouhanou čestvou bramborou. Červené celí možeme dochutit při vařením i červeným vínem.

Jak zpracovat zelí?

Září je i sezonou pozdnějších odrůd zelí. To můžete nechat zkysat nebo si ho zavařit, třeba jako salát s další sezonní zeleninou. Anebo si udělejte prostě obyčejné sterilované zelí, toho nebude v zimě ke kachním nebo husím pečínkám nikdy dost! Je skvělé na trávicí soustavu, čerstvé i na krvetvorbu a detoxikaci. Na podzim oceníte i to, že šťáva z čerstvého zelí ulehčuje vykašlávání.

Sterilované zelí

Na 2–3 sklenice po 720 ml potřebujete: 1 hlávku bílého nebo červeného zelí, kmín, podle chuti cibuli nebo jablko a sůl. Na nálev si připravte: 700 ml vody, 25 g soli, 60 g cukru a 250 ml klasického octu

Postup: Z hlávky sejměte vnější poškozené listy a nakrájejte na kusy. Vyřízněte košťály a čisté zelné listy nakrouhejte na proužky, nejlepší je pořídit si přímo k tomu určené kruhadlo. Dejte do hrnce, zalijte horkou vodou, aby všechno bylo ponořené, a na 1 litr vody přidejte 20 g soli. Vařte 1 minutu, zelí stačí takto spařit. Sceďte, přidejte kmín, na kolečka nebo kostičky nakrájenou cibuli, případně i na jemné plátky nakrájené jablko. Napěchujte do sklenic a zalijte nálevem. Ten připravíte svařením všech uvedených surovin. Hrdla sklenic otřete dosucha a dobře uzavřete suchými víčky. Velký hrnec vyložte utěrkou, narovnejte do něj sklenice a zalijte do výše zelí ve sklenicích horkou vodou. Při 90 °C (lehce probublávající voda) sterilujte 45 minut.

Kysané nepasterizované zelí a jeho účinky na zdraví:

  • pomáhá při obezitě
  • prospívá metabolismu
  • detoxikuje tělo
  • zatočí s kašlem i žlučníkovými kameny
  • pomáhá při srdečních chorobách
  • zdroj elektrolytů
  • posílí imunitu a ochrání před virovými onemocněními (vitamin C)
  • kvašená zelenina obsahují probiotické kultury
  • podporuje vstřebávání vápníku a železa
  • podporuje krvetvorbu
  • podporuje trávení bílkovin a cukrů a vytvářejí antimikrobiální látky tlumící růst patogenních bakterií,“
  • vyplavuje toxiny i přebytečnou vodu z těla
  • působí proti zácpě
  • dobře zasytí (zdroj vlákniny)
  • pomáhá snižovat cholesterol a podílí se na rozkládání tuků (cholin)- tepelnou úpravou se tento účinek snižuje
  • chrání srdce a cévy, pomáhá předcházet infarktu i mrtvici
  • protirakovinové (izotiokyanáty), protizánětlivé účinky
  • působí proti různým formám zhoubných onemocnění, ale i degenerativnímu onemocnění mozku
  • působí jako prevence onemocnění močových cest a gynekologických problémů
  • pomáhá správné činnosti nervové soustavy, proto je dobrý při stresu, neklidu, špatných náladách i depresích (vitamíny skupiny B)
  • podporuje hojení ran (vitamin K)
  • sto gramů kysaného zelí obsahuje dvojnásobek doporučené denní dávky vitaminu K
  • nejcennější složkou kysaného zelí je kyselina mléčná, která pomáhá obnovovat poškozenou střevní sliznici a podporuje trávení v žaludku tím, že kompenzuje nedostatek kyseliny solné
Kysané zelí nepoužívejte do teplé kuchyně. „Tepelnou úpravou dojde k likvidaci enzymů probiotických kultur a snižuje se i aktivita kyseliny mléčné v těle. Doporučuji jíst kysané zelí každý den, nejlépe v podobě salátu,“ 
 

Jak si připravit kysané zelí doma

Zelí omyjte a nakrouhejte, ochuťte solí, kmínem, případně cibulí, česnekem a kořením, které máte rádi, zkuste třeba kopr. Uložte do vhodné nádoby, ideálně kameninové, pořádně pěchujte, aby se vytlačil vzduch. Zalijte roztokem kuchyňské soli (20 g soli na 1 l vody) tak, aby bylo všechno zelí pod hladinou, přikryjte a po celou dobu kontrolujte – zelí musí být tekutinou stále zcela zakryté, jinak se zkazí. Dva dny nechte stát v teple a poté odstavte do temna a chladu (ideální je kolem 10 °C). Proces kvašení trvá zhruba tři až čtyři týdny.

 
Zdroj prozeny.cz

 

Diskusní téma: Zelí, kysané zelí

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>