Zeleninové šťávy
Zeleninové šťávy , superpotraviny, obsahují vlákninu, která pomáhá bojovat proti hladu. Navíc, zeleninové šťávy obsahují mnohem méně cukru a kalorií než ovoce. Jsou pro náš organismus nepostradatelné díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů, stopových prvků, enzymů a další výživné látky. Na základě výzkumů bylo zjištěno, že trávení zeleninové šťávy trvá cca 10-15 minut a její efektivita se pohybuje kolem 70% ( díky odstranění vlákniny) ve srovnání se syrovou zelenou, kde efektivita trávení se pohybuje kolem 20%. Z tohoto zjištění jednoznačně plyne, že zeleninové šťávy patří na náš každodenní stůl!!!
Zeleninové šťávy připravujeme pouze ze zralé, důkladně očištěné a čerstvé zeleniny!! Zeleninovou šťávu připravujeme pokud možno na kvalitních nízkootáčkových odšťavňovačích ( šnekové nebo dvou hřídelové).
Proč pít zeleninové šťávy???
- mají vysoký obsah minerálů, vitamínů, enzymů a dalších výživných látek
- působí proti únavě a prospívá vitalitě
- podporují imunitu
- vysoký obsah antioxidantů
- vysoký obsah vitaminu C
- detoxikují organismus
- pomáhají při hubnutí
- normalizují zažívání
- působí pozivně proti stárnutí organismu
Druhy zeleninových šťáv
- celerová šťáva (můžeme kombinovat s jablečnou a citronovou šťávou)
- bramborová šťáva (výborný základ pro polévky) můžeme kombinovat s mrkvovou šťávou
- mrkvová šťáva ( podporuje imunitu, čistí organismus... postačí 2 dl denně )
- šťáva z červené řepy
- okurková šťáva
- rajčatová šťáva (významný zdroj vitamínu C)
- papriková šťáva
- zelná šťáva
- dýňová šťáva
- naťová zelenina ( petrželku, špenát, lístky celeru, řepné listy, karotko vou nať, fenyklové listy, vnitřní lístky artyčoků, hlávkový salát, lístky hořčice, vojtěšku (pouze mladé, útlé výhonky), jetel (pouze mladé, útlé výhonky), pampelišky a kopřivy)
- šťáva ze špenátu ( vysoký obsah chlorofylu)
- ředkvičková šťáva
- chřestová šťáva
- tekutý chlorofyl
Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17% a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68% a zkrátíme dobu trávení na 10-15 minut.
Další pro nás poměrně šokující informaci přinesl výzkum, který provedl institut ve Švýcarsku. V tomto výzkumu byla porovnáváno množství vitaminů a minerálů u několika druhů ovoce a zeleniny v roce 1985, 1996 a 2002. Výsledky jsou uvedeny v tabulce níže:
Zdroj: Geigy Pharmakonzern, Switzerland (1985), Lebensmittellarbor Karlsruhe (1996), Sanatorium Oberthal (2002)
Diskusní téma: Zeleninové šťávy
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
Přidat nový příspěvek
Články superpotraviny
Víte co to je oil pulling?
07.01.2018 12:24Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku
05.01.2018 22:58Máte dostatek vlákniny ve stravě?
15.11.2017 10:46Jídelníček pro dlouhověkost
14.11.2017 22:31Imunitní jídelníček
08.11.2017 21:39Teplý čaj - přichází zima
03.11.2017 17:38Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?
30.10.2017 17:54Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?
25.10.2017 17:15Jak snížit vysoký cholesterol?
24.10.2017 22:46 superpotraviny | ořechy | semínka | jedlé oleje | koření | sušené plody | přírodní sladidla | jedlé houby | zelené potraviny | přírodní šťávy | bezlepková dieta | ořechy | obiloviny | luštěniny | voda a nápoje | chia semínka | kešu | mandle | goji | Hairplus | přírodní šťávy | šungit | kokosový olej | RAW strava | Medik8 | doplňky stravy | AWA superfoods | Himalyo | lyofilizované ovoce