Trnka, slivoň trnitá

Trnka ,keř vytváří nekroniknutelný trnitý plot jvýšky cca 2 - 4 metry rostoucí na slunných stránícj a  v okolí cest. Na konci léta dozrávají modro-Trnkyčerné plody, které jsou hledanou potravou pro ptactvo. Nejchutnější jsou trnky po prvních mrazech, kdy ztrácejí svoji trpkost. trnka má vysoký obsah vitaminu C a používá se šťávy, marmelády, likéry či víno - chutí podobné portskému. Trnky se též mohou nakládat jak olivy. Trnky obsahují  třísloviny, cukry, pektiny, vitamin C, A, E, organické kyseliny, barviva a kyanový glykosid amygdalin. Květy trnky silně medují a jsou tak významným časně jarním zdrojem nektaru a pylu pro včely.

  • plody trnky sbírané koncem srpna a v záží jsou vhodná na  při poruchách trávení a průjmech.
  • sušené trnky v lihovém extraktu se též používá při průjmech

Plody trnky a její účinky:

  • stahující účinek
  • antiseptické účinky
  • přírodní diuretikum
  • zlepšují chuť k jídlu
  • lečí žaludek, střeva, játra a ledviny
  • při metabolických poruchách
  • při zánětech močového měchýře
  • zlepšuje látkovou výměnu (metabolismus)
  • prospívá peristaltice střev
  • působí proti nadýmání
  • příznivý vliv na srdce, krevní oběh
  • posiluje žaludek a čistí krev (květy)
  • projímavý účinek (květy)
  • více

Chuť: mají nakyslou, trpkou a svíravou chuť

Sběr plodů: září, říjen ale můžeme i po prvních mrazech, kdy jsou opadané listy

TRNKOVÝ KOMPOT

1 kg trnek, 750 g cukru, 1citrón, 4-5 hřebíčků, kousek skořice, 1/2 l vody
Ve vodě svaříme cukr s kořením, přidáme vyzrálé omyté trnky a krátce povaříme. Koření vyjmeme a přidáme citrónovou š'távu. Trnky vybereme děrovanou naběračkou, vložíme do malých sklenic a přelijeme nálevem, vněmž se vařily. Sterilizujeme je 15 min.

TRNKY VE VÍNĚ

1 kg trnek, 700 g cukru, 1 sklenice bílého vína
Dobře vyzrálé omyté trnky vkládáme po vrstvách do skleniček a prosypáváme je cukrem. Zalijeme je bílým vínem (i ovocným), sklenice uzavřeme a sterilizujeme 15 min při teplotě 85 ˚C. Podáváme ke zvěřině.

TRNKOVÝ LIKÉR

3 Kg trnek (cca 5 l), 2 l vodky, několik  jader z trnkových pecek, několik kousků skořice, 1 1/2 lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 15 ks hřebíčku, 1 kg cukru, 6 hrníčků vody
Trnky očistěte, rozmačkejte a vložte do pětilitrové nádoby, spolu s trnkovými jádry, skořicí, muškátem a hřebíčkem. Zalijte vodkou, až jsou trnky ponořeny. Nechte měsíc stát, občas protřepejte. 
Po měsíci svařte vodu s cukrem na sirup, nechte vychladnout. Sceďte trnky a vymačkejte. Smíchejte se sirupem. Nechte alespoň do druhého dne sedimentovat. Na dně se usadí kal. Likér stáhněte hadičkou do lahví.

TRNKOVÉ VÍNO

1,75 kg trnek, 1,25 kg cukru, voda, 1 balení kvasinek a živné soli
Cukr svaříme s jedním litrem vody na sirup a necháme vychladnout. Trnky očistíme, rozmačkáme a vložíme do demižonu, přidáme kvasinky, živnou sůl a cukrový sirup. Dolijeme převařenou vychladlou vodou a uzavřeme kvasnou zátkou. Po ukončení bouřlivého kvašení přetočíme do čisté nádoby a necháme dokvasit pod kvasnou zátkou. Po fázi tichého kvašení stáčíme do lahví.

DIVOKÉ TRNKOVÉ VÍNO

1 kg cukru, 4 kg trnek, voda
Cukr svaříme s voudou, trnky zalijeme vychladlým sirupem v láhvi od okurek. Použijte i jakoukoliv jinou nádobu. Můžete i uzavřít vkasnou zátkou. Nepřidávají se kvasinky - mělo by se totiž rozkvasit samo, protože by tam kvasinky měly být přirozeně. Divoké kmeny Sacharomyces.

TIP jak vyrobit trnkové víno?

Níže uvedené ingredience smícháme, zalijeme červeným vínem a necháme 14 dní louhovat na klidném tmavém místě, dennědůkladně protřepeme. Po uplynutí 2 týdnů přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v lednici. Užíváme na podporu trávení a imunity cca 20-30ml denně.
  • 2 šálky nasekaných trnkových plodů
  • 1 litr kvalitního červeného vína
  • půl lžičky skořice
  • 6 ks tlučených hřebíčků
  • 4 ks tlučené badyány

 

Diskusní téma: Trnka, slivoň trnitá

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Superpotraviny, které vás nejvíce hydratují

22.05.2017 17:14
Hlad je převlečená žízeň, proto může i místo vody vyzkoušet například i tyro superpotraviny a podpoříte tak svůj pitný režim a správnou  hydrataci  organismu. Nejvhodnější jsou plody, které právě utrhnete zralé na zahrádce.. Rajčata obsahují až 94% vody neobsahují tuk a mají minimum...

Možnosti jak nahradit kravské mléko

18.05.2017 00:02
Většina z nás vyrůstala na kravském mléku, ale mnozí spotřebitelé nyní hledají mléčné náhražky. Ať už je to intolerance na laktózu, nebo jiný životní styl (veganství), nebo hledání jednoduchého řešení na zdravotní potíže (zažívací problémy, nadýmání, průjem, kožní problémy a intolerance na...

25 Superfoods pro hubnutí

14.05.2017 00:38
Musíme ještě objevit jídlo, které rozpustí všechny nežádoucí tuky v našem těle, ale máme podezření, že to je skryto někde v elixíru mládí. „Myslím, že superpotraviny mají dvojí účinek - dávají nám výživu, a také nám pomáhají při hubnutí. Několik tipů jak přispět k proces hubnutí: hubnutí...

5 způsobů, jak zajistit bezpečí své rodiny proti arsenu v rýži

13.05.2017 11:47
Přes mnoho výhod rýže (bezlepková, zdroj vlákniny, zdroj minerálů a vitamínů) má ta celozrnná rýže jedno špinavé tajemství: Arzen. Arzen je karcinogen a je jednou z nejhorších chemikálií skrývajících se ve vaší domácnosti. Nejvíce znepokojující je, že pro děti je největším rizikem arzen obsažený v...

7 superpotravin, které působí proti nemocem a pomáhají podpořit zdraví

06.05.2017 23:47
I když neexistuje žádná přísná vědecká definice, co jsou superpotraviny (superfoods), lze ale říci, že jsou plná základních živin, vitamínů a minerálů, zdrojem vlákniny a bílkovin. Superfoods mají také protizánětlivé účinky (omega-3 mastné kyseliny) a působí proti stárnutí - anti-aging (díky obsahu...

Pokles vitamínů a minerálů v ovoci a zelenině

05.05.2017 17:49
Vědecké studie, které probíhají od roku 1985 potvrzují trvalý pokles minerálů a vitamínů v ovoci a zelenině. Řada odborníků doporučuje užívat vitamínové a minerální doplňky stravy, jako možnost doplnění těchto látek do organismu. Ale je ten správný postup? Nejmarkantněji je to...

Ovoce a jeho účinky na zdraví

28.04.2017 00:04
Zelenina, ovoce a jejich pravidelná konzumace je možností, jak nahradit přášky přírodními zdroji, které jsou plné výživných látek a příznivě působí na naše zdraví. Znátě účinky tohoto zejména bobulovitého ovoce? Angešt angrešt je téměř neznámé bobulové ovoce, které časte najde v zahrádkách našich...

Jarní únava...možná vám chybí vitamin D a železo

27.04.2017 23:15
Jarní únavu můžeme zmírnit nebo i předejít stravou. Za jarní únavu může stát i oslabený organismus, nedostatek slunečních paprsků a oslabený imunitní systém. A níže vám uvádíme pár tipů jak si s tím poradit. doplňte vitamin D (jeho nedostatek se projevuje, únavou, ospalost, nedostatkem síly a...

7 nejlepších potravin a nápojů v boji proti refluxu

16.04.2017 19:16
Kořeněná jídla, smažená jídla., rajčatová omáčka, kofein. Pokud jste trpí refluxem ( návrat žaludečních šťáv zpět do jícnu), již pravděpodobně přesně víte , co nemůžete jíst nebo pit. Stejně jako některé potraviny mohou způsobit vznik refluxu, některé potraviny mohou naopak pomoci proti zánětu...

15 Potravin, které vám pomohou zhubnout

15.04.2017 00:28
Podívejte se na těchto 15  potravin na hubnutí , které vám pomohou vykročit na zdravou (a chutné) dietní cestu: Řecký jogurt   Řecký jogurt je ideální nejen jako jídlo na snídani s nějakým ovocem, ale je to opravdu superpotravina na snížení hmotnosti. Zkuste řecký jogurt místo...
<< 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>