Čerstvé klíčky

Čerstvé klíčky prospívají zdraví jsou zdrojem výživných látek, minerálů a vitamínů. Na naklíčení semínek se používá speciální klíčidlo.  S klíčením se uvnitř semene nastartují metabolické pochody, zaktivují se enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitamínů, aminokyselin... Zároveň se stává stravitelnějším a látky v něm obsažené pro lidský organismus využitelnější. 
Nejpopulárnější jsou fazole mungohrách, cizrna, čočka hnědá i červená, sója žlutá, fazole adzuki, brukvovité rostliny (ředkvička, zelí, brokolice, řeřicha). 
A můžeme též použít: pšenici, ječmen, oves, žito, špaldu, pohanku, kukuřici, rýži, sladkou rýži, ale také vojtěšku, hořčici, slunečnicová semínka, lněná semena.
 

Zeleninová semínka:

  • Brokolice ( zdroj antioxidantů antioxidantů - klíčky i zelené výhonky )
  • Ředkvička ( naklíčená semínka i zelené výhonky ) lžíce naklíčené ředkvičky se vyrovná 30 kusů zralých ředkviček
  • Zelí bílé i červené ( olistěné výhonky )
  • Řeřicha ( zelené výhonky s plně otevřenými lístky )
  • Roketa ( výhonky )
  • Rukola ( výhonky )
  • Mizuna  ( výhonky s listy )
  • Fazole mungo či adzuki

Olejná semena:

  •  slunečnice 
  • sezam
  • hořčice
  • dýně

Luštěniny:

  • hrách
  •  čočka 
  • fazole ( adzuki, mungo,bango...)
  • cizrna
  • soja

Obiloviny:

  • žito
  • oves, ovesné vločky
  • proso, jáhly
  • pohanka
  • pšenice, bulgur, kuskus
  • ječmen

Ostatní semínka:

  • vojtěška ( AL-FAL-FA) - z klíčků získáme během pěti dnů levný koktej bílkovin a minerálních látek  - je zdrojem vitamínů A, E, D, B6, železa a proteinůZdroj: https://www.flowee.cz/fit/zdrava-strava/1353-klicky-vojtesky-dokazou-omladit-a-pozitivne-ovlivnit-sexualni-zdravi-zeny)
  • jetel
  •  pískavice 
  • rukola

Čerstvé klíčky a nakličovadlo?

  •  https://www.awashop.cz/cerstve-klicky-c821/ 
Jak postupovat? Semena stačí na osm hodin namočit do vody. Pak je dát do plastového cedníku, ten vložit do misky a přikrýt talířem. Pak už stačí umístit někde v teple a pravidelně několikrát denně síto proplachovat vodou. Sklízet můžete za tři až pět dní, podle druhu semen. Variantou je i pořízení speciálních nakličovacích misek.
 

Microgreens - mikrozelenina

Jde o velmi mladé rostlinky – obvykle ze semínka vyrostlé děložní lístky či první dva pravé lístečky. O microgreens lze říct, že je koncentrátem všech látek, které najdeme v dospělých rostlinách. Můžete si tak obohatit zeleninové saláty, vypěstovat ozdobu talířů.

Jak na to? Doma si mikrozeleninu dokáže vypěstovat úplně každý, i když nevlastní zahradu či ji má zařízenou jen odpočinkově bez záhonků. Dokonce tak můžeme dělat v průběhu celého roku, mít ji k dispozici kdykoli. Stačí k tomu velká miska, zemina a podle volby semena – sáhnout můžete po hrachu, pohance, slunečnici, ředkvičkách, kapustě… Fantazii se meze nekladou.

Semena namočte na noc do vody, ráno je slijte a nechte osm hodin klíčit. Pak je rozsypte na zeminu, pozor není potřeba je zahrnovat. Potom misku přikryjte černou fólií a nechte klíčit čtyři až pět dní, každý den zalévejte. Čtvrtý až pátý den, kdy už mají rostlinky dva až tři centimetry (záleží na druhu), misku odkryjte a na světle nechte dva až tři dny růst. Pak malé rostlinky stačí nad úrovní zeminy ustřihnout, opláchnout a použít třeba do salátu.

Více o klíčení

 

Diskusní téma: Čerstvé klíčky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>