Krůta

krůta, krocan, morka, morák, indická slepice to jsou všechno synonyma pro tzv, tureckou slepici. Má devatero druhů masa.  Do Evropy se dostali po objevení Ameriky, původně asi z Mexika, a nahradily dříve oblíbené pávy.  
Krocan je spojován v Americe s dnem díkůvzdání, který připadá na čtvrtý listopadový čtvrtek. Americký svátek má původ v 17. století, kdy Indiáni v Nové Anglii zachránili hladovějící osadníky tím, že jim přinesli ulovené divoké krocany. Právě proto pak navrhl Benjamin Franklin krocana za symbol Spojených států, nicméně George Washington prosadil orla bělohlavého
 

Devatero masa z krůty:

  • světlá prsa, jež se nejvíce blíží kuřecímu
  • stehna, která mají naopak maso velmi tmavé
  • spodní část stehna, to je na krůtě nejtmavš
  • něco světlejší z horní části stehna, jež bývá přirovnáváno k telecímu
  • křídla a letky, obojí vhodné na pečení
  • také krk, ten se dá upéct nebo uvařit
  • skvělá játra 
  • pevný a svalnatý žaludek 
  • biskup