Nehty

nehty zobrazují zdravotní stav organismu a tuto diagnózu používá už tisíce let tradiční starobylá čínská medicína.

Vzhledové projevy nemoci nehtů:

  • plísně nehtů
  • bílé skvrny na nehtech
  • oslabené nehty u kterých dochází často k jejich odlamování, rozštěpení a praskání

Barva, struktura a povrch nehtů prozradí nemoci:

  • bílé flíčky, hrbolky nebo roztřepené konce mohou signalizovat, že se v těle rozvíjí nějaká nemoc
  • pokud se nehty více lámouí, tím horší je nebo bude stav kostí
  • lámavé nehty také napovídají na některou z nemocí štítné žlázy
  • čím menší a kratší nehty, tím víc tíhne jejich majitel k srdečním poruchám
  • podélné rýhy naznačují problém v oblasti zažívacího systému
  • hrubý nebo hrbolatý povrch nehtů, může se jednat o první známky psoriázy (lupénky) nebo revmatické artritidy
  • v místě kde nehet vyrůstá,místo je zarudlé a opuchlé,  jedná se o zánět nehtového lůžka
  • lžičkovitý až miskovitý vzhled nehtu, se může vyskytovat při chudokrevnosti - nedostatku železa, ale může být i vrozená
  • velmi bledé nehty jsou obvykle pouze znakem stárnutí ( ale mohou být signálem špatné výživy nebo dokonce podvýživy, chudokrevnosti,srdeční nedostatečnosti, cukrovky, případně některé jaterní onemocnění
  • příčinou zažloutnutí nehtů bývá mykóza (plíseň)
  • tmavé nehty s namodralým odstínem - stejně jako konečky prstů na všech končetinách - upozorňují, že vás organismus se potýká s nedostatkem kyslíku
  • okousané nehty (kdy nemůžete odolat) - může být známkou nervozity a úzkosti i příznakem obsesivně-kompulzivní poruchy
  • nedostatek vitamínů A a B se může projevovat křehkostí, rozštěpením, praskáním a ulamováním nehtové
     

Látky podporující zdravé a silné nehty:

  • Vitamin A je obsažen v živočišných (játra, mléčné výrobky) i rostlinných potravinách. Z živočišných potravin by ale měl být přijímám jen doplňkově, hlavním zdrojem vitaminu A by měly být karotenoidy, jako např. mrkev, špenát, kadeřavá petržel, meruňky, zelí, meruňky aj.
  • Vitamin C je obsažen především v paprice, petrželové nati, kapustě, červeném hlávkovém zelí, špenátu, brambory, z ovoce pak v černém rybízu, jahodách a citrusových plodech. Při konzumaci vitamínu C musíme mít na paměti to, že je teplotně nestabilní a jeho ztráty vařením jsou vysoké, stejně jako ztráty uskladněním.
  • Vitaminy skupiny B zajistí celozrnné potraviny, luštěniny, obilné klíčky, mléčné výrobky a maso, listový salát, ořechy, vejce.
  • Zinek je obsažen především v celozrnných obilovinách (žitná a pšeničná mouka, ovesné vločky, klíčky), luštěninách, vepřovém mase a rybách, žloutku.
  • Křemík je zastoupen zejména v potravinách rostlinného původu – ředkvičky, slunečnicová semínka, zelený listový salát.

Co nám signalizují bílé skvrny na nehtech?

  • podle našich babiček tyto skvrny byli signálem nedostatku vitamínů a minerálů. (po oučité době nehet odrostl a skvrny zmizeli)
  • podle současných výzkumů však zatím přesně není znám důvod tohoto projevu
  • některé názory mluví o stresu a nepřiměřeném vypětí, kdy bledne růžové zbarvení a sráží se do bílé skvrny.
  • profesionálové z kosmetické branže odmítají tento názor a shodují se na reakci lůžka na možné zranění z minulosti. Skvrna se vytváří jako následek na bouchnutí či náraz a po jejich odrostlých by měly být nehty krásné a zdravé.

Diskusní téma: Nehty

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>