Sůl, himalájská jedlá sůl

přírodní krystalická růžová minerální sůl z Himalájí je ideální náhradou kuchyňské rafinované soli. Na rozdíl od rafinované soli je zdrojem minerálních látek. Nejen nadměrné používání, ale i nedostatečné množství soli je pro lidský organismus škodlivé. Pokud máme totiž nedostatek soli, máme větší chuť na cukr. Himalájská sůl obsahuje cca 80 přírodních složek a minerálů (hořčíku, draslíku, vápníku, železa, fosforu a zinku).
Himalájská sůl
 

Himalájská jedlá sůl - druhy:

  •  růžová himalájská sůl  (jemně mletá, hrubozrná)
  • černá sůl (nazývaná kala namak) - vulkanická sůl s typickou chutí po vajíčkách
  • https://www.awashop.cz/himalajska-sul-jedla-c230/

Epsomská sůl

hořká sůl - síran hořečnatý, je součastí mořské vody a některých minerálních vod. Epsomská sůl je přírodním léčivem. 

Je himalájská sůl pro lidský organismus škodlivá?

  • vědecké průzkumy jednoznačně dokázaly, že nadměrné používání soli tělu neprospává!!!
  • škodí nedostatek soli ? ano! při deficitu dochází k poruchám denního vodního režimu
  • přiměřená dálka soli prospívá fungování vodního režimu organismu - rovnováha sodíku a draslíku
  • pokud používáme v jídle kmín, vystačíme s menším množstvím soli, nebo sůl nepotřebujeme vůbec
  • doporučená denní dávka soli je 3 - 10 gramů ( je to množství ve všech potravinách, které za celý den sníme)
  • sůl konzumovaná ve větším množství působí kyselinotvorně
  • pokud budete jídlo málo solit, hrozí, že přiberete na váze

Čtyři důležité oblasti, kdy potřebujeme sůl:

  • dochucení pokrmů
  • konzervování jídel
  • dodávání minerálů chlóru a sodíku do těla, udržování harmonie mezi sodíkem a draslíkem
  • čistící účinky - sůl v kombinaci s půlkou citrónu lze použít na fleky od rzi v umyvadle nebo vodovodní kohoutky (obnovuje i lesk měděných předmětů)

Himalájská jedlá sůl a její účinky:

  • snižuje riziko mrtvice a infarktu
  • zvyšuje schopnost soustředit se a chrání ledviny
  • zlepšije i absorpce vitamínů
  • podporuje trávení a pomáhá při nadýmání
  • doporučená denní dávka je cca 5-10g za den
  • vyvažuje pH v těle díky elektrolytům (draslík, hořčík, vápník, sodík)
  • podporuje vylučování škodlivých toxinů
  • vyrovná žaludeční kyseliny, reguluje metabolismus
  • antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, odstraňuje hleny a zprůchodňuje dýchací cesty
  • stimuluje slinné žlázy, jež vypouští proteiny měnící škrob a glykogeny v běžné cukry

Černá vulkamická sůl a její účinky:

  • vhodná pro vegetariány avegany
  • zlepšuje trávení
  • vhodná při nadýmání
  • prospívá při pálení žáhy
  • obsahuje železo
  • rozpouští hleny při nachlazení
  • zdroj minerálů
  • okyseluje organismus a trávící trakt
  • kde koupit černou vulkanickou sůl?

Himalájskou jedlou sůl?

Znáte druhy jedlých solí?

 


 

Diskusní téma: Himalájská sůl

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Sůl

Znáte druhy soli?

07.12.2015 19:22
Na trhu se můžete setkat s různými druhy solí...už jste o některých slyšeli? Himalájská jedlá krystalická sůl má typickou narůžovělou barvu danou obsahem minerálů ( obsahuje vedle NaCl (cca 96 až 98 %) také jiné prvky a sloučeniny. Například polyhalit (2 až 3 %), což je trojklonný minerál –...

Diskusní téma: Himalájská sůl a ostatní soli

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>