Skořice

Skořice je koření nesmrtelnosti, má antiseptické účinky na na sliznice a játra. Kurkuma (potřebuje k metabolismu tuky), skořice a zázvor a jejich konzumace na denní bázi pomáhá čistit krev a prodlužuje život. Skořice stabilizuje hladinu krevního cukru. Skořice je zdrojem vlákniny, antioxidantů (fenolové sloučeniny, polyfenoly a flavonoidy), manganu, vápníku, železa, vitamínu K a další (kumarin, kyselina skořicová, linalool, safrol..), Není zdrojem tuku, cukru a proteinů.

  • skořice dokáže prohřát náš organismus a navíc umí povzbudit i imunitní systém
Jedna polévková lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 0 gramu tuku, cukru nebo bílkovin, 4 gramy vlákniny, 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K.

  Zdroj: https://zdravezdravi.cz/potraviny/lecive-ucinky-skoric
edna polévková lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 0 gramu tuku, cukru nebo bílkovin, 4 gramy vlákniny, 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K.

  Zdroj: https://zdravezdravi.cz/potraviny/lecive-ucinky-skorice
edna polévková lžíce mleté skořice obsahuje 19 kalorií, 0 gramu tuku, cukru nebo bílkovin, 4 gramy vlákniny, 68 % manganu, 8 % vápníku, 4 železa a 3 % vitamínu K.

  Zdroj: https://zdravezdravi.cz/potraviny/lecive-ucinky-skorice

Druhy skořice:

Byli prokázány synergické účinky včelího medu a skořice
 

Skořice a její účinky na zdraví:Skořice

  • dezinfekční, antivirové, antimikrobiální a antibiotické účinky - přírodní antibiotikum
  • antioxidant
  • posiluje imunitní systém
  • ničí baktérie, viry a plísně
  • působí proti kvasinkovým houbám (candida v trávicím traktu)
  • snižuje hladinu škodlivého cholesterolu (LDL) a naopak zvyšuje hladinu toho prospěšného (HDL)
  • působí i prevence proti rakovině, zvláště tlustého střeva
  • prevence proti infarktu
  • snižuje hladinu glukózy v krvi až o 30 procent
  • působí proti celulitidě a vyhlazuje strie (skořicový krém se hodí i na strie a zpevnění kůže)
  • podporuje chuť k jídlu
  • působí proti nachlazení, zánětům a mírní kašel
  • zlepšuje trávení
  • tiší žaludeční obtíže a chrání sliznici žaludku před poškozením
  • působí proti zácpě, plynatosti, nadýmání a průjmu
  • odstranuje bolesti svalů a kloubů ( snižuje otoky a zánět)
  • pomáhá i při PMS
  • snižuje únavu a hybnost (skořice s medem 1 :1)
  • podporuje dlouhověkost (pravidelné pití čaje se skořicí a medem)
  • pomáhá při infenci močového měchýře
  • podporuje mozkové funkce - brainfood (zlepšuje myšlení a paměť)
  • prevence proti Alzheimerově chorobě (podporuje paměť a pozornost)
  • zesiluje působení medu (působí i proti překyselení žaludku
  • podporuje zažívání - výborným zdrojem vápníku, vlákniny 
  • mírní zápach z úst
  • podporuje hubnutí, zlepšuje metabolismus a podporuje odbourávání tuku na břiše
  • podporuje prokrvování končetin a celého těla
  • čistí střevo a krev
  • zvyšuje citlivost tkání vůči inzulinu, a je tedy prevencí diabetu 2. typu
  • vhodná pro cukrovkáře - klesá hladina cukru cucáním plátků skořice
  • pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi  (prevence cukrovky 2. typu)
  • přírodní afrodisiakum
  • působí proti akné (maska na pleť skořice s medem v poměru 1:3)
  • snižuje množství spotřebu cukru (má přirozeně sladkou chuť) může se použít jako sladidlo
  • k uchování a konzervaci potravin bez použití chemických látek (např.ovoce)
  • protože snižuje zánět působí proti reakcím histaminu v těle
  • přírodní konzervace ovoce bez chemických látek
  • detoxikuje organismus
  • více

Další účinky a použití skořice

  • působí proti molům (plátěný sáček, smíchejte skořici s hrstkou dalších druhů koření, například hřebíček nebo bobkový list)
  • osvěžovač vzduchu (do rozprašovače dejte pár kapek skořicového oleje a vodu)
  • ústní voda se skořicovou vůní (skořici přídejte do vodky)
  • při pečení má výrazné aroma (např. koláč s jablky a skořící, žemlovka)
  • působí proti mravencům (prášek na místa kde se vyskytují mrazenci)
  • působí proti škůdcům (1 lžičku do květináče a rostlina bude chráněna před invazí škůdců)
  • při přesazování rostliny, pokud jsou poškozené kořeny (nasypte do květináče trochu skořice, lépe zakoření a dezinfikuje)
  • vynikajícím hnojivem a stimulantem růstu rostlin (posypeme listy, nebo půdu)
  • přidáte do květináče v pokoji nebo obyváku (stimuluje mozek, během dne budete více aktivní)

Skoříci můžeme kombinovat s kardamomem, hřebíčkem, kmínem, zázvorem, muškátovým oříškem či kurkumou

Dávkování: optimální denní dávka jsou přibližně tři gramy,  odborníci doporučují, že dostatečné množství je půl až jedna čajová lžička za den. Větší množství může vyvolat nepříznivé účinky.

Použítí: do sladkých pokrmů, masa, nápojů (do kávy, kakaa na přípravu čaje), do ovesných kaší a musli, do jogurtů

TIP: Skořicová mast na pokožku - směs jogurtu, tvarohu, olivového oleje a samozřejmě skořice

TIP: Skořicové mléko: špetku mleté skořice vmíchejte do sklenice horkého mléka. Přidejte kardamom, práškový zázvor a hřebíček

TIP pro dobrý spánek, čaj s banánem a skořicí:

Nalijte přibližně 2 šálky vody do kastrůlku a nechte ji vařit. Až voda začne vřít, tak přidejte oloupaný banán. Nechte vařit asi 10 minut a následně odstraňte z ohně. Do takto připraveného banánového odvaru přidejte skořici a promíchejte. Hotový čaj přeceďte a popíjejte před spaním.

Banán nemusíte vyhazovat. Můžete ho nechat vychladnout a uložit do chladničky. Ráno si ho přidejte do ovesných vloček. Popřípadě jej můžete vložit do mrazničky a udělat si z něj banánovou zmrzlinu.

Ingredience: jeden, banán, čtvrt lžičky skořice a voda

Skořici?

Diskusní téma: Skořice

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>