Reflux

reflux je zpětný tok žaludečních šťáv (někdy i s potravou) ze žaludku do jícnu, kdy pociťujeme nepříjemné pálení žáhy (Následkem uvolnění dolního svěrače jícnu dochází k pronikání kyselého obsahu žaludku do oblasti jícnu). Stěny jícnu narozdíl od žaludku nejsou chráněny před účinkem žaludeční kyseliny, dochází k zánětu, dráždění a nepříjemnému pálení. Projevuje se to bolesti v oblasti žaludku a dolní části jícnu, pálením žáhy a žaludečními šťávami v ústech.
 

Co může způsobovat reflux?

  • velmi kořeněné jídlo
  • alkohol a cigarety
  • nadýmavá jídla
  • těsné oblečení
  • užívání některých léků (např. užívání některých sedativ)
  • obezita (vnitrobřišní tlak)
  • sladké jídlo
  • špatné držení těla
  • cvičení po jídle s plným žaludkem
  • těhotenství

Jakou stavu doporučujeme jako prevenci?

  • jezme menší porce a častěji
  • jíme stravitelná jídla a taková, která nenadýmají
  • zvýšíme podíl vlákniny v jídle
  • pijme dostatečné množství tekutin
  • necvičme těsně po jídle, avšak dopřejme si pravidelný pohyb
Pokud si všimneme, že po jídle se nám konzumované jídlo vrací zpět, anebo cítíme kyselou chuť v ústech, popřípadě naše zuby jsou citlivější, anebo vás bolí jícen, průdušky Když obtíže ani po dodržení výše uvedených pravidel nezmizí, provedeme podstupme důkladnou očistu střev, podle možnosti s použitím kompletní kúry. Kompletní kúra odstraní toxiny a usazeniny, napraví střevní flóru a doplní potřebné živiny do organismu. Taktéž odstraní ty poruchy trávení, které mohou vyvolat reflux.
 

Potraviny působící proti refluxu - pálení žáhy:

Články superpotraviny

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min. (můžeme...

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé rostliny obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období Jaké byliny...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...

Jak vyrobit víno nebo pálenku z domácího ovoce?

25.10.2017 17:15
pálenku z ovocného kvasu mohou vyrábět pouze certifikovaní výrobci, tzv. pěstitelské pálenice, ostatním to zakazuje zákon. Pálenka z přebytečného ovoce na zahradě Přírodní cukry obsažené v ovoci na alkohol promění ušlechtilé mikroorganismy, kvasinky. Cukerný roztok z ovoce (rmut)...

Jak snížit vysoký cholesterol?

24.10.2017 22:46
Co je cholesterol? Je druh lipidu, který tvoří velkou část buněčných membrán. V těle se váže na lipoproteiny a ty ho krví transportují do buněk. Cholesterol dělíme na dva druhy: "zdravý" HDL cholesterol (high density lipoproteins) "škodlivý" LDL cholesterolu (low density lipoproteins) - zvyšuje...

Jak posílit své kosti?

22.10.2017 01:05
Trpíte častým pálením žáhy nebo oceníte přísun vápníku do kostí? Na obojí využijte přírodní zdroj vápníku, který doposud pravidelně vyhazujete. Mluvíme o vaječných skořápkách. Rozhodně ale doporučujeme použít na přípravu domácí vajíčka, a když kupovaná, tak z bio chovu – určitě z...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>