Červená řepa (Beta vulgaris conditiva) 

Červená řepa se pěstuje jako klasická podzimní zelenina v různých tvarech. Konzumní část je bulva, která má červenofialové zbarvení. Červená Červená řepařepa obsahuje z 87% vodu, vitamíny (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, E, K, karoten), minerály (sodík, draslík,vápník, bór, hořčík, železo, fosfor, zinek, měď, mangan), aminokyseliny, vlákninu a další výživné látky. Červená řepa je stravitelnější ve vařené formě, za syrova ji můžeme dochutit citrónem, medem, či olejem.
 

Červená řepa a její účinky:

  • podporuje krvetvorbu
  • detoxikační účinky - neutralizuje a odstraňuje toxické látky, mozek zbavuje jedovatých kovů (např. hliník)
  • podporuje vylučování vody, toxických látek a kyselin z těla (draslík)
  • antioxidant
  • podporuje kosti a cévy
  • pomáhat k rozšiřování krevních cév a ke snižování krevního tlaku
  • vitalizuje buňky ( díky obsahu selenu a kyseliny listové)
  • tvoří vazivové tkáně
  • zásaditá zelenina - potlačuje viry, baktérie i mykózy
  • podporuje trávení a zlepšuje peristaltiku střev
  • antisklerotické účinky
  • brainfood - posiluje a podporuje nervový systém
  • protinádorové účinky
  • doplněk při onkologické léčbě
  • působí pozitivně na vlasy nehty a pokožku (dodává jim pružnost, pevnost a lesk)
  • působí proti zácpě
  • zvětšuje výdrž a snižuje spotřebu kyslíku
  • zdroj betakyaninu a antokyaninu
  • přírodní afrodiziakum
  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, sodík a vápník)
  • podporuje pevné kosti, vlasy a nehty (křemík)
  • prospívá při chudokrevnosti či problémech s krevním obrazem (železo)
  • pro těhotné, kojící ženy a podporuje zdravý vývoj plodu (zdroj folátu - kyselina listová)
  • napomáhá při regulaci menstruačního cyklu a při potížích v menopauze.
  • prospívá při paradentóze (100% šťáva)
  • působí proti zácpě (šťáva)
  • prospívá vazivovým tkáním, cévám, kostím, nehtům, vlasům, zubní sklovině (křemík)

Kontraindikace: nedoporučuje se kombinovat červenou řepu s antokyany (brusinka, borůvka, černý jeřáb, červené zelí, ředkev, ostružiny, maliny, černý rybíz, červená jablka)

Doporučená dávka: cca 150ml čerstvé šťávy za den, v případě sušeného prášku stačí jedna lžíce za denSalát z červené řepy:

Červenou řepu pečlivě omyjeme a uvaříme. Po vychladnutí ji oloupeme a nakrájíme na plátky. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli. Na konec zalijeme směsí z oleje octu, medu, soli a pepře. Vše necháme na 15 minut odležet.

Nakládaná pečená řepa

Na 4 sklenice po 450 ml potřebujete: 1 kg řepy, rostlinný olej, 4 lžíce soli. Na nálev si připravte: 1 lžičku celého černého pepře, 1 lžičku plodu koriandru, 1 lžičku hořčičného semínka, 10 hřebíčků, ½ lžičky muškátového květu, špetku chilli vloček, 2 bobkové listy, 700 ml bílého vinného octa a 100 g třtinového cukru

Postup: Řepu (ideálně menší bulvy) omyjte, potřete trochou oleje a každou zvlášť zabalte do alobalu. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 1 hodinu doměkka. Nechte vychladnout. Pak ji oloupejte a nakrájejte na kousky. Všechno koření kromě chilli a bobkového listu nasucho opražte na pánvi, dokud se nerozvoní. Nakonec přidejte i chilli a bobkový list. Zalijte octem, přidejte cukr a zahřívejte, dokud se nerozpustí. Asi 10 minut svařte. Řepu rozdělte do čistých skleniček, přidejte po 1 lžíci soli, zalijte nálevem a hrdlo osušte. Zavřete suchými víčky a nechte vychladnout otočené víčkem dolů.

Kde koupit červenou řepu (sušenou, šťávu)?

Diskusní téma: Červená řepa

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>