Bršlice, kozí noha

listy bršlice (Aegopodium podagraria) tvarem připomínají stopu kozí kopýtka, proto se jí říká kozí noha. Většina zahrádkářů jí zná jako únorný Kvetoucí bršlice kozí nohanezničitelný plevel. Mladé listy jsou zdrojem vitamínu C, železa, hořčíku a vápníku a pomohou nám jak s pročištěním organismu, tak v boji s jarní únavou. Pro léčebné účely se používá oddenek, který se sbírá od dubna do září a mladé listy, sbírané ještě před rozkvětem. Léčivá bylinka bršlice kozí noha obsahuje především silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin a vitamin C.
  • oddenek se suší, listy se užívají čerstvé
  • lístky bršlice jsou doslova nabité vitaminem C a mají chuť podobnou celerové nebo petrželové nati.

Bršlice a její účinky na zdraví:

  • přírodní afrodisiakum (pozitivně ovlivňuje produkci hormonů a libido)
  • pomáhá zvyšovat produkci testosteronu a hladinu estrogenu, zejména u žen po menopauze
  • zlepšuje krevní oběh
  • preventivě působí proti ztrátě kostní hmoty
  • prostředek mírnící bolesti při dně zvané taky pakostnice nebo podagra (na na postižené partie přikládali rozdrcenou bylinu, která prý přinášela výraznou úlevu od bolesti)
  • močopudný účinek (nálev), zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou.
  • obsahuje velké množství látek, které pomáhají rozpouštět a vylučovat soli z ledvin
  • snižuje negativní účinky stresu na tělo (snížení pohlavní frekvence, duševní únavu a různé problémy s hormonální rovnováhou nebo sexuální výkonností)
  • podporuje hormonální rovnováhu a pomáhá při potírání různých účinků stárnutí 
  • zlepšujete sílu a vytrvalost svalů (neurotrofiny jsou typy proteinů, které pomáhají při vývoji, růstu a funkci neuronů)
  • pozitivně působí na obnovu hustoty kostí
  • má hojivé účinky, rozmělněné listy zklidní otok po štípnutí hmyzem
  • podpůrný prostředek při léčbě nejrůznějších otoků (ve formě obkladů namočených v nálevu)
  • pomáhá na zanícené rány či hemeroidy, rozdrcené čerstvé listy podporují hojení ran (listy i oddenky rozklepte na kaši a přiložte na zanícená místa)
  • více
Použití čerstvých listů: do polévek, salátů, lze připravit z mladých listů i špenát
Doporučené množství: doporučená dávka následující: 180–1500 miligramů denně, nižší dávka pro ženy, vyšší pro muže. Konzumované množství konzultujte s odborníkem na bylinky nebo praktickým lékařem
Lidové názvy: kozí noha
Chuť mladých listů: podobá celerové či petrželové nati
 

Jak připravit nálev z Bršlice?

lžíce oddenku přelijte půl litrem vroucí vody a nechte 10 - 15 minut vyluhovat a scedíme, popíjíme max. po dobu 10 dní a pak uděláme 10 dní pauzu
 
Koupel z bršlice: Natrhejte si 100 g čerstvých oddenků a vařte je 15 minut ve 2 litrech vody. Poté přelejte do vany a přidejte vodu dle své potřeby. Koupel z bršlice kozí nohy vám uleví od dny.
 
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

 

 

Fotogalerie: Bršlice, kozí noha

Diskusní téma: Bršlice, kozí noha

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>