Bršlice, kozí noha

listy bršlice (Aegopodium podagraria) tvarem připomínají stopu kozí kopýtka, proto se jí říká kozí noha. Většina zahrádkářů jí zná jako únorný Kvetoucí bršlice kozí nohanezničitelný plevel. Mladé listy jsou zdrojem vitamínu C, železa, hořčíku a vápníku a pomohou nám jak s pročištěním organismu, tak v boji s jarní únavou. Pro léčebné účely se používá oddenek, který se sbírá od dubna do září a mladé listy, sbírané ještě před rozkvětem. Bršlice kozí noha obsahuje především silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin a vitamin C.
  • oddenek se suší, listy se užívají čerstvé
  • lístky bršlice jsou doslova nabité vitaminem C a mají chuť podobnou celerové nebo petrželové nati.

Bršlice a její účinky na zdraví:

  • přírodní afrodisiakum (pozitivně ovlivňuje produkci hormonů a libido)
  • pomáhá zvyšovat produkci testosteronu a hladinu estrogenu, zejména u žen po menopauze
  • zlepšuje krevní oběh
  • preventivě působí proti ztrátě kostní hmoty
  • prostředek mírnící bolesti při dně zvané taky pakostnice nebo podagra (na na postižené partie přikládali rozdrcenou bylinu, která prý přinášela výraznou úlevu od bolesti)
  • močopudný účinek (nálev), zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou.
  • obsahuje velké množství látek, které pomáhají rozpouštět a vylučovat soli z ledvin
  • snižuje negativní účinky stresu na tělo (snížení pohlavní frekvence, duševní únavu a různé problémy s hormonální rovnováhou nebo sexuální výkonností)
  • podporuje hormonální rovnováhu a pomáhá při potírání různých účinků stárnutí 
  • zlepšujete sílu a vytrvalost svalů (neurotrofiny jsou typy proteinů, které pomáhají při vývoji, růstu a funkci neuronů)
  • pozitivně působí na obnovu hustoty kostí
  • má hojivé účinky, rozmělněné listy zklidní otok po štípnutí hmyzem
  • podpůrný prostředek při léčbě nejrůznějších otoků (ve formě obkladů namočených v nálevu)
  • pomáhá na zanícené rány či hemeroidy, rozdrcené čerstvé listy podporují hojení ran (listy i oddenky rozklepte na kaši a přiložte na zanícená místa)
  • více
Použití čerstvých listů: do polévek, salátů, lze připravit z mladých listů i špenát
Doporučené množství: doporučená dávka následující: 180–1500 miligramů denně, nižší dávka pro ženy, vyšší pro muže. Konzumované množství konzultujte s odborníkem na bylinky nebo praktickým lékařem
Lidové názvy: kozí noha
Chuť mladých listů: podobá celerové či petrželové nati
 

Jak připravit nálev z Bršlice?

lžíce oddenku přelijte půl litrem vroucí vody a nechte 10 - 15 minut vyluhovat a scedíme, popíjíme max. po dobu 10 dní a pak uděláme 10 dní pauzu
 
Koupel z bršlice: Natrhejte si 100 g čerstvých oddenků a vařte je 15 minut ve 2 litrech vody. Poté přelejte do vany a přidejte vodu dle své potřeby. Koupel z bršlice kozí nohy vám uleví od dny.

 

 

Fotogalerie: Bršlice, kozí noha

Diskusní téma: Bršlice, kozí noha

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylin a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým sortimentem... Listy...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min. (můžeme...

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé rostliny obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období Jaké byliny...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...

Teplý čaj - přichází zima

03.11.2017 17:38
čaj patří mezi nejlepší způsoby, jak prohřát organismus a současně získat výživné látky pro tělo právě v zimním období, kdy je hodně chřipek, rýmy a nachlazení. Bylinkový čaj může posílit náš imunitní systém a může předejít prochladnutí. Cibulový čaj Čaj z cibule je přitom lahodným a...

Pokud nejíte maso, jak nahradit chybějící proteiny?

30.10.2017 17:54
Podle zjištění vědců má převžující příjem živočišných bílkovin vliv na vyšší riziko úmrtí. Naopak při zvýšeném příjmu zeleniny, která je plná proteinů (nejlépe kompletních proteinů), se zase zvyšuje pravděpodobnost, že ve stáří zůstaneme zdraví, a dožijete se vyššího věku. Zvýšenou komzumací...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>