Slanina

Je výborná, ale pokud ji budete jíst každý den ve větším množství, je škodlivá.Pozor na vysoký obsah soli, doporučuje kupovat od domácích producentů, kteří nepoužívají konzervanty a další zdraví škodlivé přísady. Slanina jemasový výrobek, který má v sobě okolo 150 různých látek, čerstvá slanina obsahuje ve sto gramech 0,44 mg vitamínu B1 (tiamin, aneurin), 0,16 mg vitamínu B2 (riboflavin), 0,35 mg vitamínu B6 (pyridoxin), 0,50 mg vitamínu E (tokoferol), též minerály – 13 mg vápníku, 0,8 mg železa, 108 mg fosforu a pod.

Slanina a její pozitivní účinky:

  • na bolavé klouby, vnější použití (Omotejte plátky slaniny postižený kloub a následně zpevněte obvazem, nechte působit přes noc,opakujte sedm nocí.
  • na popraskané paty - citrón se slaninou (citron rozpulte a vydlabejte dužinu, vnitřní povrch kůry vystelte tenkými plátky slaniny, přitlačte na paty a zafixujte starými tlustými ponožkami na noc.
  • 20-30g slaniny ( v zimě i více) múžete jíst pravidelně ráno po jídle nebo večer před spaním. V této dávce se totiž nachází arachidonová kyselina (nenasycená mastná kyselina), která brání rozvoji aterosklerózy a normalizuje metabolismus cholesterolu v těle. Díky tomu se cholesterol neusazuje na stěnách cév a vylučuje se z těla ven stolicí
  • díky obsahu omega-3 mastných kyselin je výborná na srdce a cévy, je také zdrojem cholinu, což je látka, která chrání mozek před poškozením a chorobami. Slanina tak pomáhá léčit srdce i další orgány
  • zdroj kyseliny hyaluronové - výborná na pleť proti vráskám, na klouby a proti stárnutí
  • působí jako regulátor metabolizmu cholesterolu v těle (kyselina arachidonová)
  • působí pozitivně na lámavé nehty a záděry (obklad na postižené místo)
  • dokáže zastavit např. krvácení z nosu (uzená solená slanina nakrájená na hranolky a vložená v tampónu do nosu zastavila krvácení) - vysoký obsah soli ve slanině zapříčiní malý otok a umožní krevním buňkám se stáhnout mnohem víc, čímž se krvácení zpomalí a krev se srazí
  • bolest zubů( 30 min.držet mezi dásní, zuby a tváří na postihnuté části)
  • zánět žil a křečové žíly (tenké plátky nesolené slaniny pokládejte na místa s naběhlými žilami a jemně převažte obvazem. Nechejte působit celou noc. Ráno bolest nejen ustoupí, ale se křečové žíly objemově zmenší)
  • bolesti uší ( slaninové špunty se dají do uší)
  • hemeroidy a praskliny v okolí konečníku (vložit „mezi půlky“ kus slaniny tak, aby se část dotýkala konečníku - celý den a průběžně vyměňovat)
  • zdroj selenu (chrání organizmus člověka před vznikem rakoviny)

Vyšší dávky slaniny ( 50g a více pravidelně denně) mohou vyvolat tyto problémy:

  • zvyšuje riziko úmrtí na onemocnění oběhové soustavy
  • zvyšuje riziko úmrtí na choroby srdce a cév či rakovinu
  • zvyšuje riziko diabetu

„Všeobecně lze přesvědčivě tvrdit, na základě platných vědeckých důkazů, že vysoká konzumace červeného masa a zvláště uzenin souvisí se zvýšeným rizikem mnoha hlavních chronických onemocnění a předčasné smrti,“ uvedla profesorka Alicja Wolková z vysoké školy Karolinska Institutet ve Stockholmu.

Zdroj: instory.cz, www.salonnefertiti.cz

Diskusní téma: Slanina

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>