Proso seté - jáhly 

Proso patří mezi nejstaší plodinu vůbec a je výživné a lehce stravitelné. Proso jako bezlepková obilnina je zdrojem vlákniny,  vitamínů skupiny B ( B1, B2, B3, B6, kyselinu listovou ), minerálů (fluoru, fosforu, síry, železa, draslíku, zinku a hořčíku) a stopových prvků. Proso se užívalo jako základ výživných kaší, placek a polévek. Při vaření nevytvářejí sliz, proto jsou vhodná pro všechny, kteří trpí zahleněním dýchacích cest.
Jáhly jsou v podstatě vyloupaná žlutá zrníčka prosa. Jáhly jsou výjimečné především obsahem železa a často se používají do pomazánek, polévek a k přípravě jídel z mletého masa.
  • proso
  • jáhly - vylopaná zrníčka prosa
  • naklíčená neloupaná semínka
  • jáhlové instatní kaše
  • jáhlové vločky
  • mouka z prosa

Proso a jeho účinky:

  • vhodné pro bezlepkovou dietu
  • zdroj sacharidů
  • je zásaditě a brání v překyselení organismu
  • čistí střeva a žaludek
  • prospívá vlasům, nehtům, pokožce a kloubům
  • působí příznivě na zrak
  • odvodňují organismus a podporují tak zdravé fungování ledvin
  • brainfood
  • brání padání vlasu a vzniku celulitidy
  • prevence zubních kazů a posiluje sklovinu
  • podporuje zdravé zuby, vlasy a nehty
  • podporuje imunitu
  • při chudokrevnosti
  • při rekonvalescenci a vyčerpanosti
  • pomáhá tak odkyselit organismus
  • preventivně působí proti vzniku kožních chorob
  • při kvasinkových onemocněních
  • prevenci a léčbě cukrovky druhého typu - pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi
Použití: od polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, jako příloha k masu až po oblíbené nákypy. Navíc pokrmy mohou být jak na slano, tak na sladko.
Příprava:je třeba spařit vroucí vodou, aby se odstranila nahořklá chuť. Při vaření potřebujete 1 díl jáhel, 2 díly vody a špetku mořské soli. Po přivedení k varu je dále vařte na mírném ohni asi 15 – 20 minut a poté je nechte chvíli odstát.

Kde koupit proso - jáhly?

 

Diskusní téma: Jáhly

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Jídelníček odolnosti organismu

08.11.2017 21:39
správnou funkc systému obranyschopnosti můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na obranyschopnost organismu a posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>