Brusinky (Vacinium vitis-idaea), sušený plod

Alternativní názvy brusinek: červené borůvky, kalina, brusnice,.anglicky cranberries. Brusinka je plazivý stále zelený keřík dorůstající do výšky 15 - 25 cm a má plazivé, výhony dlouhé až 70cm, plody mají červenou barvu bobulovitého tvaru o velikosti 6 - 8 mm. Brusinky obsahují vitamíny A, B, C, třísloviny, flavonoidy, minerály (vápník, draslík, hořčík, fosfor, sodík, železo) a v menší míře nikl, chrom a jod. Pro léčebné účinky se využívá plod i list brusinky. Plody se používají na kompotování, džemy. Brusinka se u nás vyskytuje zřídka proto se k nám se dováží z Ruska a Finska, kde dosud roste v hojném množství.

Brusinky

Brusinky a jejich účinky

  • pomáhají při onemocnění prostaty
  • mají antiseptické a antibiotické účinky
  • pomáhají proti zánětu močových ces a zánětech močového měchýře
  • normalizují střevní flóru (mikrobiotu) a obnovují její rovnováhu
  • vhodné při léčbě nádorových onemocnění
  • vhodné při nemocech sítnice oka (ztráta ostrosti vidění)
  • působí jako prevence proti křečovým žilám
  • chrání před zubním kazem
  • vhodné po používání antibiotik
  • pomáhají i odstraňovat bakterie z ústní dutiny
  • pomáhají zabránit šíření oparů
  • pomáhají chránit pokožku před UV a UVB zářením
  • snižují hladinu celkového cholesterolu, a zvyšují hladinu dobrého cholesterolu.
  • pomáhají v prevenci žaludečního vředu
  • pomáhají léčit infekci ledvin, zánět žaludku i zubní kaz
  • zabraňují tvorbě ledvinových kamenů a dokáží je i rozpustit
  • společně s borůvkou brání přemnožení bakterie Escherichia coli
  • společně s borůvkou jsou doporučovány při cukrovce, vysokém tlaku, arterioskleróze
  • více informací a účinžití: do snídaňovýcg směsí, jogurtůky brusinek

Chuť: kyselé nahořklá

Použití: do snídaňových směsí, jogurtů, musli, smoothie

Superpotraviny

Hanka Zemánková, Je dobré o kvalitě jídla něco vědět. Selský rozum už nestačí

18.04.2017 20:52
Bez lepku, bez laktózy, bez tepelné úpravy, lidé dnes snadno propadají výživovým směrům, které jejich tělu vůbec nemusí prospívat. „Používat základní kvalitní a sezónní potraviny není žádná věda. Jenže doba je rychlá, jsme duchovně neukotvení, proto všechny podobné výživové směry mají velkou sílu...

Jak zacházet se superpotravinami, aby se nezničila jejich síla

24.10.2016 23:35
Důležité je vědět, jak je do jídelníčku zařadit, za jakých okolností jsou přínosné a v čem naopak mohou být rizikové. Špatná úprava může jejich výživový potenciál zničit a degradovat je na obyčejnou prázdnou potravinu téměř bez zivin. Co je vlastně superpotravina Superpotraviny, které obsahují...

10 superpotravin, které prodlouží váš život

21.08.2016 21:22
představíme Vám 10 superpotravin ( superfoods ), které by rozhodně neměli chybět na Vašem talíři. Hlávkový salát hlávkový salát má zkadeřelé zelené listy (průměr až 25cm ), patří mezi listovou zeleninu a společně se špenátem a dalšími se vyznačuje vysokým obsahem vody, až 95%. Používá se...

Brainfood

01.01.2015 18:29
Čo znamená slovo "Brainfood" - "Mozgové superpotraviny"? Brain food - jedlo pre výživu mozgu. Jedná sa o spôsob stravovania, ktoré prospieva mozgovým funkciám. Výskumy bolo zistené zo BrainFood pôsobí priaznivo na zlepšovaní funkcií mozgu a centrálnej nervovej sústavy (CNS), najmä JS jedná o...

Superfoods

16.06.2014 20:10
Superpotraviny - potraviny 21. storočia Dnešná hektická doba si na každom z nás vyberá svoju daň. Bežnými súčasťami nášho každodenného života sa stávajú stres, náhlenie a únava. Medzi civilizačné choroby, ktoré zužujú drvivú časť populácie, sa zaradili najrôznejšie typy bolesti hlavy, svalov a...

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>