Matcha tea (hov. mača) - matcha zelený čaj v prášku

Co je matcha tea?  Jeho kolébkou je čínská prefektura Yunnan. První zmínky o čaji Matcha sahají do 7. století. Již této době se Matcha stává Matcha tea prášekvelmi populární po téměř celé Číně a to hlavně díky buddhismu a jejich mnichům, kteří vyráběli přírodní léčiva z různých druhů rostlin do podoby prášku. Protože byl čaj v dobách svého objevení považován za lék, tak začali v podobě prášku vyrábět i Matcha. Koncem 12. století přenesl Zenový mistr Eisei revoluční myšlenku pití tohoto čaje do Japonska.  Eisei cestoval napříč krajinou a všude sázel čaj. V jeho knize „ Kissa yojoki“ napsal: „ Čaj je nepřekonatelným přírodním léčivem pro tělo i pro mysl. Všude, kde začnou lidé pěstovat čaj bude následovat dlouhý život.“

Od tohoto momentu se stal čaj Matcha „ tajnou medicínou“ buddhistických mnichů a císařského dvora.

V 16. století přinesl jiný Zen mistr novou dimenzi pití čaje. Sen-no-Rikyu vynalezl čajový obřad. Toto vysoce sofistikované pití čaje silně ovlivnilo pohled na japonské čaje v západních zemích. Čaj, který je používán při těchto obřadech je právě Matcha. Díky šíření čajových obřadů se Matcha stal velice oblíbeným i mezi třídou samurajů. 800 let zůstával Matcha tajným a privilegovaným čajem mezi japonskou elitou a až teprve v 21. století zažívá svou revoluci.

Čaj Matcha obsahuje unikátní antioxidanty katechiny a aminokyseliny. Elita mezi mletými čaji.

Léčivé účinky čaje Matcha:

  • podporuje rychlejší metabolismus
  • stimuluje organismus podobně jako kofein (díky látce teofylin)
  • zvyšuje soustředění a paměť (brainfood)
  • zmírňuje stres a napětí
  • vhodný pro diabetiky
  • obsahuje více chlorofylu bez běžný čaj (několik týdnů před sklizní jsou listy zastíněny až o 90%)
  • snižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi
  • detoxikační účinky
  • antioxidanty (katechiny), neutralizující účinky škodlivých volných radikálů omezují proces oxidace v organismu
  • antioxidanty bojují také proti negativním účinkům UV záření, působí jako prevence mnoha závažných chorob, a v neposlední řadě zpomalují stárnutí
  • dodává energii
  • podporují imunitní systém
  • zdroj hormonu L-theaninu, který podporuje produkci dopaminu a serotoninu
  • více o účincích matcha tea

Barva: smaragdově zelená barva

Složený: 100% zelený čáj v podobě prášku bez použití fermentace

Příprava: velmi dobře chutná samotný našlehaný s vodou, v mixéru či šejkru, ale s velkou oblibou se míchá s nejrůznějšími sirupy a šťávami, přidává se do kafe, ovocných nápojů, čokolády, kokteilů a dokonce i do zmrzliny.

Recept na bylinné máslo s Matcha tee v prášku:

máslo necháme odstát 2- 3 hodiny při pokojové teplotě a následně přimícháme matcha tee, jemně pokrájenou chilli papričku, posekané byliny (petržel, pažitka, oregáno, saturejka, medvědí česnek nebo dle vašich možností..) rozmačkaný česnek a sůl: Připravímě si potravinovou folii a směs zabalíme na obou stranách a uválíme na váleček průměru cca 5 cm. Dáme do lednice a necháme ztuhnout. A nyní je připraven na podávání s pečiven do salátů..
  • 200g másla (můžeme nahradit ořechovým, fantazii se meze nekladou)¨
  • lžička Matcha tea v prášku
  • 1 strouček česneku
  • 1/2 červené chilli papričky
  • misku bylin (pepržel, medvědí česnek, pažitka, mladá kopřiva, oregáno, saturejka atd..)
  • na dochucení sůl, pepř, kurkuma a další koření

Diskusní téma: Matcha tea

Titulek: Pravá matcha je jen z Japonska Vložil: Stef Datum: 06.09.2017

Kvalitní Matcha pochází z Japonska. Ačkoliv matcha v Číně začala, nebyla tam zdaleka tolik oblíbená. Čína jej začala ve velkém produkovat až pár let zpátky, když vznikla obrovská poptávka a Japonsko nebylo schopno pokrýt. Kvalitou se matcha z Číny nedá srovnat s Japonskem. Stejně jako výroba a zpracování, které máte uvedené - patří k matche japonské, což se taky odráží v její na ceně. Čínská matcha je vyrobena méně kvalitněji, proto lze sehnat za tak nízkou cenu. Raději zakoupit nižší třídu (klidně na vaření) matchi japonské, protože bude 10x kvalitnější než nějaká premium řada z Číny. Ale to člověk pozná, až když porovná chuť i barvu. Stejně tak zmíněné efekty na tělo se týkají kvalitně vyrobené matchi. V podstatě není možné, aby něco tak náročného na výrobu (jak uvádíte, vyprodukuje se 30-40% g za hodinu) stálo 150Kč při 100g - NESMYSL. Proto je jasné, že tahle matcha je zpracována jinak, nekvalitně. Nic proti Vaší nabídce, ale doporučuji sehnat si pravou japonskou Matchu a nepodporovat prodej levných náhrašek, které zaručeně neslibují všechny ty vlivy na lidské tělo, jak máte uvedeno.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>