Fazole

fazole jsou zdrojem rostlinných bílkovin, ale také  minerálů ( draslík, hořčík, mangan, vápník a železo ) a vitamínů C, A, skupiny B, kyselinu listovou. Fazole MIXFazole obsahují balastní látky, které podporují činnost střev. Jsou zdravou potravinou pro játra ( zejména zelené lusky ), ledviny a močový měchýř ( tmavší druhy ). Kromě toho fazole odvodňují a omlazují. Po několika dnech a týdnech konzumace pokrmů s fazolí se budete cítit v kondici, protože fazole podporují  činnost srdce a krevní oběh. 
Při přípravě fazolí přidejte cca 1/4 až půl lžičky kurkumy
 

Klíčení fazolí - postup:

Při klíčení je používána stará metoda, kdy jsou bobtnající semena ve specielních nádobách svrchu zatížena kamenem. Takovýmto zatížením lzeFazole mungo klíčky dosáhnout silnějších rostlin, které tvoří méně kořenů a pevnější výhonek. Tyto podmínky vytvoříme klíčícím semenům velmi snadno pomocí obyčejné PET lahve. Při růstu výhonků v PET lahvi na sebe semena vzájemně vyvíjejí určitý tlak a zatěžují se vzájemně, čímž jsou vytvořeny ideální podmínky pro růst silných a pevných výhonků. Na dně láhve vytvoříme asi 10 drobných otvorů na odtok vody a odstraníme vrchní uzávěr. Do velké 1,5 l lahve stačí nasypat asi hrst mungo semen, která před tím řádně propláchneme. Nezapomínáme pravidelně asi 3x denně proplachovat a udržovat v lahvi dostatečnou vlhkost. Po 5 dnech se láhev postupně celá zaplní a výhonky v délce 3-6 cm jsou připravená ke konzumaci. Chutí připomíná zelený hrášek, jsou šťavnaté a příjemně křupavé. K zachování nutriční hodnoty je vhodné naklíčené mungo konzumovat syrové nebo se doporučuje po naklíčení jen krátce blanšírovat. Využijeme je při výrobě asijských pokrmů, do polévky či salátů v kombinaci se zeleninou.
 
Upozornění: vyjma fazolek mungo a adzuki, které krásně klíčí, jsou všechny ostatní fazole v syrovém stavu jedovaté!

Zdroj: https://www.flowee.cz/fit/zdrava-strava/1283-klicky-jsou-tovarnou-na-zdravi-jak-si-vypestovat-doma-a-jak-je-pouzit-v-kuchyni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Fazole Mungo

Fazole mungo ( zelená sója) jsou malé kulovité plody olivově zelené barvy, velikosti cca 5mm
  • zdroj vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B6, B9), A, C
  • zdroj vlákniny a bílkovin
  • zdroj vápníku, hořčíku, železa, draslíku
  • bez obsahu lepku
  • dobře klíčí
Příprava: fazole mungo namočíme ve vodě na 10 – 12 hodin, vodu slijeme a vaříme v jiné vodě. Délka vaření je prom
ěnlivá, cca 30 – 60 minut a závisí na stáří semen. Při vaření nemícháme, stačí jen zatřepat nádobou. Pěnu sbíráme a mungo solíme až po uvaření.
 

Fazole Adzuki

Fazole adzuki jsou malé (cca 5mm), červeno – hnědé fazole s krémově barevnými švy a s nasládlou ořechovou příchutí. Jsou velmi populární Fazole adzukihlavně v Číně, Koreji a Japonsku, kde je dokonce považují za “královny fazolí“. 
  • vysoký obsah bílkovin, fosforu, vápníku a vlákniny
  • zdroj vitaminů A a B2, nebo také zinku, draslíku a železa
  • alternativou masa pro vegany a vegetariány
  • nejlépe stravitelná luštěnina
  • brainfood
  • jsou syté a výživné
  • bez obsahu lepku
  • celá řada stopových prvků, jako například fosfor, nebo draslík
Příprava: fazole adzuki namáčíme ve vodě alespoň na 10 – 12 hodin, vodu slijeme a vaříme v jiné vodě asi 30 minut v závislosti závisí na stáří semen (čím starší tím déle). Při vaření nemícháme, stačí jen zatřepat nádobou. Pěnu sbíráme. Solíme až po uvaření.
 

Fazole Bango

Bango jsou velké strakaté fazole tmavočervené až černohnědé barvy.
  • zdroj vlákniny a bílkovin
  • brainfood
  • bez obsahu lepku

Fazole Borlotti

Fazole mají nasládlou chuť s nádechem, který může někomu připomínat ořechy, jinému jedlé kaštany. Po uvaření mají jemnou krémovou texturu, zachovávají si svůj tvar a jsou pevné na skus. 
 

A jak je to s fazolemi a nadýmáním?

fazole podporují trávení a k nadýmání vedou pouze, pokud nebyli často součástí  jídelníčku a proto je potřeba je zařadit častěji. A jak správně fazole připravit? Po propláchnutí fazolí přelijte fazole vřící vodou a nechejte několik minut odstát. Před vařením vodu sceďte a v nové vodě vařte cca 10 min. až změknou. Při vaření fazolí kromě soli ( nejlépe Himalájská nebo mořská ) přidáme i koření, které brání nadýmání ( kmín, fenykl, koriandr nebo saturejku - ale ne všechno koření současně!!!).
 

Fazole a jejich účinky:Fazole a čočka

  • podporují krevní oběh a činnost srdce
  • podporují játra, ledviny a močový měchýř
  • podporují činnost střev
  • zdroj minerálů
  • odvádějí přebytečnou vodu z těla
  • snižují a regulují hladinu krevního cukru v krvi
  • zlepšují vzhled pleti
  • pomáhají při špatné náladě a depresích
  • posilují obranyschopnost
  • nízká kalorická hodnota s dostatkem vlákniny - vhodná při redukčních dietách
  • podporují regeneraci a hojení ran (vitamin K)
  • u zelených fazolových dejte pozor na šťavelany (brání vstřebávání vápníku)

Kde koupit fazole i v BIO kvalitě?

Pěstování fazolí:

fazole můžeme pěstovat pod ovocnými stromy mají na kořenech hlízkovité bakterie, které půdu obohacují o dusík. Vhodní sousedé fazolí jsou okurky, rajčata, červená řepa, salát, ředkvička, čínské zelí, polníček. Fazole nepotřebuje změnu půdy a záhonu (čili střídání plodin), můžeme je tedy pod stromy mít každý rok. Keříčkové fazole můžeme pěstovat mezi jahodami a u brambor. Prospívá jim saturejka, dobře se jim daří ve společnosti šalvěje, její vůně odpuzuje černé mšice a zároveň podporuje bujný růst fazolí. Nevadí jim ani slunečnice, po kterých se mohou i pnout a vytvořit společně hezké společenství. Fazole se nesnáší s hrachem ( stejné nároky na půdu ). Nepěstujeme je s cibulovinami (pórek, cibule, česnek), nerozumí si ani s fenyklem. Více informací

Diskusní téma: Fazole

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Ovoce s vysokým obsahem antioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem antioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>