Celer miřík

celer má několik druhů - řapíkatý, listový či hlíznatý, byl znám už civilizacím jako je Egypt, Řím nebo Řecko. Český celer, který u nás zdomácněl ažCeler koncem 19. století, pochází ze západoevropské odrůdy celeru bulvového nebo naťového. Obsahuje draslík, hořčík, chróm, sodík, vápník, železo, zinek a jód. Listy jsou zdrojem vitamínu C a dále obsahuje vitamin A, B, K, E , obsahuje také bílkoviny, silice, glycidy, puriny. Charakteristické aroma dodávají celeru éterické oleje.  Na trhu najdeme např. řapíkatý celer, listový celer a bulvový celer.

  • bulva (do salátů a pomazánek, ale i tepelně opracovaná)
  • nať (používá se jako koření do pokrmů)
  • řapík
  • celerová šťáva

Celer a jeho účinky na zdraví:

  • podporuje chuť k jídlu a zažívání
  • rozšiřuje cévy
  • pozitivně působí na mozkovou soustavu - brainfood
  • působí proti stresu
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • působí detoxikačně na organismus (odplavovuje škodlivé látky a toxiny)
  • působí proti zánětům
  • zvyšuje potenci - afrodisiakum pro muže
  • pomáhá v léčbě dny, revmatismu a artritidy
  • prospívá vlasům, nehtům a pokožce
  • působí proti překyselení
  • pomáhá rozpouštět vápníkové nánosy v ledvinách, kloubech a cévách
  • přírodní diuretikum
  • působí proti zácpě
  • zlepšuje peristaltiku střev
  • působí proti nadýmání a průjmům
  • působí proti bakteriím a plísním v zažívacím traktu
  • podporuje produkci žluči
  • snižují hladinu krevního cukru
  • zabraňuje vzniku ledvinových kamenů
  • ve vedrech je vhodné pít celerovou šťávu
  • je vhodný pro diabetiky
  • má protirakovinné účinky
  • rozpouští hleny při rýmě
  • působí proti horečkám
  • při zánětech močového měchýře
  • zdroj elektrolutů

Kontraindikace: onemocnění ledvin

Použití bulvy: můžeme ji vařit v polévkách, dusit s jinou zeleninou, péct s masem, smažit obalovaný v těstíčku. Celer neztrácí vitamíny ani během vaření. Bulvu celeru čistíme nejlépe kartáčkem pod tekoucí vodou a hned vkládáme do okyselené vody, aby nezhnědl.

Diskusní téma: Celer

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>