Ořechy - poklady pod krunýřem

ořechy jsou právem řazeny mezi superpotraviny pro vysoký obsah tuků, bílkovin, minerálů (hořčík, mangan, železo, draslík, selen, zinek, měď) a vitaminů,  Mix ořechů zejména vitaminy skupiny B, E a aminokyselinu arginin. Častá konzumace ořechu (min. 150g za týden) snižuje riziko výskytu srdečního záchvatu (infarktu) i úmrtí na infarkt., snižují hladinu celkového i „zlého" LDL, triglyceridů, mírně zvyšuje hladinu „dobrého" HDL cholesterolu a poskytuje silnou antioxidační ochranu.. Proto je vhodné je zařadit do pravidelného jídelníčku.

Orechy obsahujú 10 až 17% rastlinných bielkovín, ktoré sa vyrovnajú bielkovinám mäsa, mlieka, strukovín, či vajec, obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Orechy sú tiež zdrojom nenasýtených mastných kyselín (tuky tvoria 35 až 75% hmotnosti orechov), vlákniny (5 až 14%), vitamínu E, vitamínov skupiny B (hlavně B1,B2, B3, B6 a kyseliny listovej), antioxidantov (najviac ich je v šupke) a minerálov (predovšetkým horčíka, manganu, vápnika, draslíka, železa, zinku, medi a fosforu, naopak sú veľmi chudobné na sodík).

Ořechy a jejich účinky na zdraví:

  • ořechy působí jako mechanické, jemné abrazivum na náš chrup. Při kousání ořechů se odstraňuje nejen zubní povlak, ale dokonce mohou odstranit i nejrůznější zubní skvrny
  • zdroj proteinů - podporují růst svalové hmoty
  • brainfood - podporují výživu mozku a jeho funkce
  • snižuje riziko výskytu srdečního záchvatu (infarktu) i úmrtí na infarkt
  • působí proti stárnutí buněk a podporují jejich regeneraci
  • podporují zdravé zažívání a dobře zasytí
  • snižují hladinu celkového i „zlého" LDL , triglyceridů, mírně zvyšuje hladinu „dobrého" HDL a poskytuje silnou antioxidační ochranu
  • působí proti překyselení organismu
  • zdroj zdravých tuků (omega kyseliny)

Paleo super tuky

Pozivní účinek proti klíšťatům: Při pravidelném užívání vitamínů skupiny B se snižuje pocení, takže klíšťata nenacházejí na vás tak atraktivní místa k přisátí. Klíště totiž preferuje vlhčí místa s jemnou kůží. Navíc pravidelným užíváním vitamínů skupiny B budete klíšťatům nepříjemně vonět. 
Upozornění: neni to 100%, Pro lepší efekt a účinkům při přisátí prostívá i vitamin C.
  • např. oře chy -mandle, vlašské ořechy, para ořechy
  • sem ínka a olej: chia semínka, lněná semínka, dýňová semínka, konopná semínka
  • quin oa

Máčení oříšků a semínek

někdo může mít problém s trávením oříšků a semínek, protože jsou zdrojem velkého množství enzymů, jež působí proti trávení ( lektiny a kyselina fytová ), doporučujeme proto oříšky a semínka namáčet a nechat vyschnout, tímto postupem dosáhneme snadnějšího trávení. Proč je pitřeba máčt ořechy?

 

Jak postupovat?

zalijte semínka a oříšky vodou a nechte máčet přes noc i déle, až 16 -18 hodin. Potom propláchněte a nechejte je usušit, pro urychlení můžete použít sušičku na ovoce i troubu s nižší teplotou max, 40 stupňů (sušení není nutné)

Denně by jsme měli sníst 6-8 lžíc ořechů a semínek, pokud člověk pracuje hlavou je potřeba více minrálů a kvalitní cukry
 

Jak skladovat ořechy?

  • vyloupané v hermeticky uzavřených nádobách ( mají menší trvanlivost, časem žluknou ) v chladném, temném a suchém místě
  • v mrazáku vydrží vyloupaná jádra min. jeden rok (nežluknou)
  • v ledničce je můžeme skladovat měsíce, max. půl roku
  • ponechané ve skořápce, je nutné je důkladně usušit, vydrží i roky při dobrém skladování
  • nakládané v medu
  • ořechy můžete i zavařit klasickým způsobem
  • více
 

Ořechy?

  • https://www.awashop.cz/orechy-a-orisky-c37/

Ořechy s největším obsahem tuků:

  • makadamový ořech ( 76% - nasycené, mononenasycené, polynenasycené), dále draslík, mangan, hořčík, vápník, železo, zinek a vitaminy skupiny B (B1,B2,B3,B5,B6,B9), C a E
  • pekanový ořech ( 65-75% ), dále vápník, draslík, hořčík, zinek a měď
  • para ořechy ( 72% ), dále 14% bílkovin, hořčík, fosfor, draslík,železo, vitamin E a  vitaminy skupiny B
  • vlašské ořechy ( 63% ), draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, provitamin A a vitaminy skupiny B
  • lískové oříšky ( 60% ), 12% bílkovin, draslík, vápník, fosfor, železo, vitamin E a  vitaminy skupiny B
  • Mandle ( 54% ), 20% bílkovin, provitamin A, vitamin B2, vitamin E, draslík, fosfor, hořčík, a vápník
  • arašídy  ( 50% ), 26% bílkovin, vitamíny skupiny B, E, vápník, hořčík a draslík
  • pistácie pravá, 50% tuků, 20% bílkovin,  draslík, hořčík, železo,měř, vitaminy skupiny B
  • ledvinovník - kešu ( 42% ), 17% bílkovin, draslík, vápník, hořčík, fosfor, vitamin E a  vitaminy skupiny B
  • kokosový ořech ( do 40% ), 6% bílkovin, vitaminy skupiny B, železo, zinek
Druh ořechů Arašídy Kešu ořechy Kokos Lískové oříšky Makadam. ořechy Mandle Para ořechy Pekanové ořechy Piniové oříšky Pistácie Vlašské ořechy
Vláknina (%) 8,5 5,9 9,0 10,4 6,0 8,8 8,5 8,4 3,7 9,0 6,4
Bílkoviny (%) 25,8 18,2 3,3 15,0 7,9 21,3 14,3 9,2 13,7 20,6 15,2
Tuky (%) 49,2 46,4 33,0 60,8 75,8 50,6 66,4 72,0 68,4 44,4 65,2
Nasycené mastné kyseliny (%) 6,8 9,2 30,0 4,5 12,1 3,9 15,1 6,2 4,9 5,4 6,1
Omega-3 mastná kyseliny alfa-linolenová (%) 0,00 0,15 0,00 0,09 0,21 0,00 0,05 1,00 0,16 0,25 9,08
Omega-6 mastná kyselina linolová (%) 15,6 7,7 0,7 7,8 1,3 12,2 20,5 20,6 33,2 13,2 38,1
Omega-7 a omega-9 mastné kyseliny (%) 24,4 27,3 2,2 45,7 58,9 32,2 24,5 40,8 18,8 23,3 8,9
vitamin B1 v mg na 100g 0,6 0,4   0,64   0,2 0,61       0,3
vitamin B2 v mg na 100g 0,3 0,05   0,13   1,1 0,03       0,15
vitamin B3 v mg na 100g 12,9 1   1,8   3,6 0,3       1,1
vitamin B6 v mg na 100g 0,34 0,4   0,56   0,14 0,1       0,53
vitamin E v mg na 100g ne 1   15   25,6  5,7       0,7
vápník v mg 62 37   114   269 160       98
železo v mg 2,09 6,7   4,7   3,7 2,43       2,91
hořčík v mg 184 292   163   270 376       158
fosfor v mg 336 593   290   481 725       346
draslík v mg 332 660   680   733 659       441
selen v mg 0 0,0199   0   0,0041 1,917       0

Ořechy a oříšky více informací...

Ořechy

Fakty o orechoch

23.10.2016 23:23
1. Orechy sú výborným zdrojom bielkovín, minerálov, omega-3 a omega-6 mastných kyselín. 2. Denná dávka orechov by sa mala pohybovať od 4 do 6 polievkových lyžíc, rozdelených do 3 dávok denne. 3. Orechy majú energiu JIN - ochladzovacie, takže ak mávate studené ruky alebo nohy, konzumujte orechy...

Diskusní téma: Ořechy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>