Ořechy - poklady pod krunýřem

ořechy jsou právem řazeny mezi superpotraviny pro vysoký obsah tuků, bílkovin, minerálů (hořčík, mangan, železo, draslík, selen, zinek, měď) a vitaminů, Mix ořechůzejména vitaminy skupiny B, E a aminokyselinu arginin. Častá konzumace ořechu (min. 150g za týden) snižuje riziko výskytu srdečního záchvatu (infarktu) i úmrtí na infarkt., snižují hladinu celkového i „zlého" LDL cholesterolu, triglyceridů, mírně zvyšuje hladinu „dobrého" HDL cholesterolu a poskytuje silnou antioxidační ochranu.. Proto je vhodné je zařadit do pravidelného jídelníčku.

Orechy obsahujú 10 až 17% rastlinných bielkovín, ktoré sa vyrovnajú bielkovinám mäsa, mlieka, strukovín, či vajec, obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny. Orechy sú tiež zdrojom nenasýtených mastných kyselín (tuky tvoria 35 až 75% hmotnosti orechov), vlákniny (5 až 14%), vitamínu E, vitamínov skupiny B (hlavně B1,B2, B3, B6 a kyseliny listovej), antioxidantov (najviac ich je v šupke) a minerálov (predovšetkým horčíka, manganu, vápnika, draslíka, železa, zinku, medi a fosforu, naopak sú veľmi chudobné na sodík).

Ořechy a jejich účinky na zdraví:

  • ořechy působí jako mechanické, jemné abrazivum na náš chrup. Při kousání ořechů se odstraňuje nejen zubní povlak, ale dokonce mohou odstranit i nejrůznější zubní skvrny
  • zdroj proteinů - podporují růst svalové hmoty
  • brainfood - podporují výživu mozku a jeho funkce
  • snižuje riziko výskytu srdečního záchvatu (infarktu) i úmrtí na infarkt
  • působí proti stárnutí buněk a podporují jejich regeneraci
  • podporují zdravé zažívání a dobře zasytí
  • snižují hladinu celkového i „zlého" LDL cholesterolu, triglyceridů, mírně zvyšuje hladinu „dobrého" HDL cholesterolu a poskytuje silnou antioxidační ochranu
  • působí proti překyselení organismu
  • zdroj zdravých tuků (omega kyseliny)

Paleo super tuky

Pozivní účinek proti klíšťatům: Při pravidelném užívání vitamínů skupiny B se snižuje pocení, takže klíšťata nenacházejí na vás tak atraktivní místa k přisátí. Klíště totiž preferuje vlhčí místa s jemnou kůží. Navíc pravidelným užíváním vitamínů skupiny B budete klíšťatům nepříjemně vonět. 
Upozornění: neni to 100%, Pro lepší efekt a účinkům při přisátí prostívá i vitamin C.

Máčení oříšků a semínek

někdo může mít problém s trávením oříšků a semínek, protože jsou zdrojem velkého množství enzymů, jež působí proti trávení ( lektiny a kyselina fytová ), doporučujeme proto oříšky a semínka namáčet a nechat vyschnout, tímto postupem dosáhneme snadnějšího trávení. Proč je pitřeba máčt ořechy?

 

Jak postupovat?

zalijte semínka a oříšky vodou a nechte máčet přes noc i déle, až 16 -18 hodin. Potom propláchněte a nechejte je usušit, pro urychlení můžete použít sušičku na ovoce i troubu s nižší teplotou max, 40 stupňů (sušení není nutné)

Denně by jsme měli sníst 6-8 lžíc ořechů a semínek, pokud člověk pracuje hlavou je potřeba více minrálů a kvalitní cukry
 

Jak skladovat ořechy?

  • vyloupané v hermeticky uzavřených nádobách ( mají menší trvanlivost, časem žluknou ) v chladném, temném a suchém místě
  • v mrazáku vydrží vyloupaná jádra min. jeden rok (nežluknou)
  • v ledničce je můžeme skladovat měsíce, max. půl roku
  • ponechané ve skořápce, je nutné je důkladně usušit, vydrží i roky při dobrém skladování
  • nakládané v medu
  • ořechy můžete i zavařit klasickým způsobem
  • více
 

Kde koupit ořechy?

 

Ořechy s největším obsahem tuků:

  • makadamový ořech ( 76% - nasycené, mononenasycené, polynenasycené), dále draslík, mangan, hořčík, vápník, železo, zinek a vitaminy skupiny B (B1,B2,B3,B5,B6,B9), C a E
  • pekanový ořech ( 65-75% ), dále vápník, draslík, hořčík, zinek a měď
  • para ořechy ( 72% ), dále 14% bílkovin, hořčík, fosfor, draslík,železo, vitamin E a  vitaminy skupiny B
  • vlašské ořechy ( 63% ), draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, provitamin A a vitaminy skupiny B
  • lískové oříšky ( 60% ), 12% bílkovin, draslík, vápník, fosfor, železo, vitamin E a  vitaminy skupiny B
  • Mandle ( 54% ), 20% bílkovin, provitamin A, vitamin B2, vitamin E, draslík, fosfor, hořčík, a vápník
  • arašídy  ( 50% ), 26% bílkovin, vitamíny skupiny B, E, vápník, hořčík a draslík
  • pistácie pravá, 50% tuků, 20% bílkovin,  draslík, hořčík, železo,měř, vitaminy skupiny B
  • ledvinovník - kešu ( 42% ), 17% bílkovin, draslík, vápník, hořčík, fosfor, vitamin E a  vitaminy skupiny B
  • kokosový ořech ( do 40% ), 6% bílkovin, vitaminy skupiny B, železo, zinek
Druh ořechů Arašídy Kešu ořechy Kokos Lískové oříšky Makadam. ořechy Mandle Para ořechy Pekanové ořechy Piniové oříšky Pistácie Vlašské ořechy
Vláknina (%) 8,5 5,9 9,0 10,4 6,0 8,8 8,5 8,4 3,7 9,0 6,4
Bílkoviny (%) 25,8 18,2 3,3 15,0 7,9 21,3 14,3 9,2 13,7 20,6 15,2
Tuky (%) 49,2 46,4 33,0 60,8 75,8 50,6 66,4 72,0 68,4 44,4 65,2
Nasycené mastné kyseliny (%) 6,8 9,2 30,0 4,5 12,1 3,9 15,1 6,2 4,9 5,4 6,1
Omega-3 mastná kyseliny alfa-linolenová (%) 0,00 0,15 0,00 0,09 0,21 0,00 0,05 1,00 0,16 0,25 9,08
Omega-6 mastná kyselina linolová (%) 15,6 7,7 0,7 7,8 1,3 12,2 20,5 20,6 33,2 13,2 38,1
Omega-7 a omega-9 mastné kyseliny (%) 24,4 27,3 2,2 45,7 58,9 32,2 24,5 40,8 18,8 23,3 8,9
vitamin B1 v mg na 100g 0,6 0,4   0,64   0,2 0,61       0,3
vitamin B2 v mg na 100g 0,3 0,05   0,13   1,1 0,03       0,15
vitamin B3 v mg na 100g 12,9 1   1,8   3,6 0,3       1,1
vitamin B6 v mg na 100g 0,34 0,4   0,56   0,14 0,1       0,53
vitamin E v mg na 100g ne 1   15   25,6  5,7       0,7
vápník v mg 62 37   114   269 160       98
železo v mg 2,09 6,7   4,7   3,7 2,43       2,91
hořčík v mg 184 292   163   270 376       158
fosfor v mg 336 593   290   481 725       346
draslík v mg 332 660   680   733 659       441
selen v mg 0 0,0199   0   0,0041 1,917       0

Ořechy a oříšky více informací...

Ořechy

Fakty o orechoch

23.10.2016 23:23
1. Orechy sú výborným zdrojom bielkovín, minerálov, omega-3 a omega-6 mastných kyselín. 2. Denná dávka orechov by sa mala pohybovať od 4 do 6 polievkových lyžíc, rozdelených do 3 dávok denne. 3. Orechy majú energiu JIN - ochladzovacie, takže ak mávate studené ruky alebo nohy, konzumujte orechy...

Diskusní téma: Ořechy

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Ovoce s vysokým obsahem volných radikálů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem antioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min. (můžeme...

Je tu období chřipek, bylinková pomoc při bolestech v krku

05.01.2018 22:58
Léčivé bylinky obsahují celou řádku účinných látek, které si je také vyrábějí ke své vlastní ochraně. Jejich schopností a učinků odedávna využíváme i my. Bylinky mohou při nachlazení, kašli, zahlenění  a rýmě velmi ulevit a napomoci uzdravení. tipy na teplé čaje v zimním období herbář...

Máte dostatek vlákniny ve stravě?

15.11.2017 10:46
Vysoký obsah vlákniny ve stravě hraje významnou roli pro celý organismus, prospívá například v předcházení chronických chorob jako je diabetes mellitus, kardiovaskulární choroby a některé typy karcinomů. Vlákninu v potravinách tvoří zbytky buněčných stěn rostlin, které jsou odolné...

Jídelníček pro dlouhověkost

14.11.2017 22:31
níže Vám uvádíme seznam potravin a výživných látek, které podporují anti aging. Dokáží také ochránit srdce, snížit cholesterol abýt prevenci při diabetu. Kromě těchto potravin, které vyživí organismus, je také důležité myslet na dostatečný pitný režim (cca 1-2 litry vody), dostatek pohybu v přírodě...

Imunitní jídelníček

08.11.2017 21:39
správnou funkci imunitního systému můžeme cíleně ovlivnit také vhodnou stravou. Níže je uveden seznam tipů na imunitu posilující jídelníček. Důležité je pamatovat na pravidelný pitný režim, pokud je to možné používejte pramenitou vodu a na zahřátí bylinkové čaje. Ideální mít 5 chodů denně. Pro...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>