Káva

Jaký je tedy ideální čas na kávu? Podle Stevena Millera je to mezi půl desátou a půl dvanáctou dopolední. Poté dochází k další vlně produkce kortizolu – od 12:00 až do 13:00 hodin a následně od 17:30 do 18:30 hodin.
 

Káva a její účinky:

  • stimulant centrálního nervového systému
  • blokuje také receptory adenosinu, významné chemické sloučeniny podílející se i na spánku
  • zvyšuje hladinu adrenalinu, dopaminu a glutamátu
  • zvyšuje také frekvenci srdečního tepu
  • šálek kávy odstraní únavu, účinek rychle mizí a nastává útlum - jde o takzvanou falešnou energii
  • pravidelné popíjení kávy dehydratuje organismus - nutné pravidelně doplňovat tekutiny
  • kofein je močopudný
     

Škodí káva s mlékem?

důsledky pití kávy s mlékem se vyskytnou až po delší době konzumace. S každou touhle kávou totiž posíláme do boje dvanácterník, který se kvůli této kombinaci dostává do křeče. Potom dojde k zavření vývodů, takže trávicí šťávy a žluč nemohou postoupit dál do střev.

Výsledkem jsou nepěkné potíže se zažíváním. Pro laika může být s podivem, že nejen s ním. Trpí totiž také bederní páteř, na které je dvanácterník zavěšen, takže nakonec u spousty lidí dojde k problémům pohybového aparátu – v ohrožení je kondice bederní a krční páteře, přijít mohou migrény, bolesti kloubů, karpální tunely a slabost rukou. A světe div se, prý i ploché nohy mohou být důsledkem téhle dobroty

  • dalšími příznaky mohou být vředy, zácpa, nadýmání a dokonce i cukrovka - kvůli zpětnému návratu důležitých tekutin slinivky do samotného orgánu
  • kojící matky by se měly mít zvlášť na pozoru. U dětí, které kojí žena milující kávu nebo kávu s mlékem, dochází k poškozování pokožky a k potížím s váhou
Kávová sedlina je zdrojem  hořčíku, draslíku, dusíku – také fosforu a měďi
 

Použití kávové sedliny (lógru)

používejte pouze neslazený lódr, sladký může přitahovat mušky má sklon ke kvašení. Když lógr zalejete vodou a necháte vylouhovat, pak získáte hnojivo, kterým můžete občas zalévat i pokojové květiny
  • sedlina "nevoní" slimákům, mšicím, ale ani mravencům a broukům (můžeme nasypat kolem cestiček)
  • na posypaný záhon nebudou chodit kočky zahrabávat své hromádky
  • pokud budete mít v hrnku lógr nebou vás v létě otravovat komáři
  • sedlinu můžete přídat i do kompostu bohatí jej dusíkem a urychlí jeho zrání
  • ve větším množství lógru lze pěstovat například hlívu ústřičnou nebo jiné houby
  • můžete přidat k růžím nebo hortenziím, lépe kvetou
  • lógr dělá kyselejší půdu, které je vhodná pro borůvky, jahody, angrešt nebo rajčata
  • lógr také přitahuje žížaly
  • přípravek proti mšicím - pokud jej nastříkáte na listy (neslazený výluh z kávové sedliny)
  • vhodný na peeling pokožky (lógr smíchat s medem nebo trochou olivového oleje)
  • masáž lógrem tonizuje pleť a pomáhá proti celulitidě
  • vyzkoušejte před mytím vlasů zábal z vlhké kávové sedliny po dobu cca 20min, pouze ale na tmavé vlasy - zvýší lesk
  • lógr pohlcuje pachy i vůně  (můžeme použít i jako reset čichu při výběru parfémů)
  • lze i dát chladničky jako pohlcovač pachu
  • kávovou sedlinou můžete čistit pánvičku i dveře od trouby od mastnoty
  • lehce vlhký lógr na sebe naváže prach a popel (nebude se prášit)
  • zbavíte nechtěných škrábanců na tmavém lakovaném nábytku

Diskusní téma: Káva

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>