Rebarbora (reveň)

rebarbora je zdrojem luteinu, vitaminu A,, C, B3, B5,  B9 (kyselina listová) a K, dále obsahuje vápník, mangan, měď, železo, draslík, fosfor a hořčík. Pokud vám rebarbora vyžene na
Rebarborakvět, květ ihned odlomte, květ bere rostlině živiny a řapíkaté listy by byly slabé. Sklízí se silné řapíky (řapíkaté listy se musí oloupat pro další použití), které odlomíte u země,  postupně od poloviny dubna až do konce června. Pro zamezení nepříznivých účinků je vhodné současně s rebarborou podávat mléčné výrobky, které mají vysoký obsah vápníku. Proto se rebarborový koláč se obvykle peče v kombinaci s tvarohem. více
 

Rebarbora a její účinky na zdraví:

  • nevýhodou je vyšší obsah kyseliny šťavelové, proto je rebarbora vhodná do moučníků a sladkých jídel, proto by měla vždy projít tepelnou úpravou
  • močopudné účinky (draslík)
  • zdroj pektinu a rutinu
  • zlepšuje peristaltiku střev
  • vhodná při zácpě - laxativní účinek
  • zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, vápník)
  • prevence Alzheimerovy choroby
  • zpomaluje proces stárnutí
  • snižuje chronické záněty
  • vhodná přo bolestech kloubů
  • prospívá imunitnímu systému
  • pomáhá urychlit vyplavování toxinů nahromaděných v těle
  • příznivý účinek na játra
  • pomáhá předcházet očním problémům (lutein a provitamin A)
  • více
Použití: do moučníků, ovocných knedlíků, polévek či kompotů

Rebarborový džem, recept:

  • 1 kg rebarbory
  • 400 g cukru
  • šťávu a kůru z ½ citronu
  • špetku skořice nebo zázvoru
  • želírovací cukr

Rebarboru očistěte a nakrájejte na kostičky. Dejte do hrnce a mírně podlijte vodou, přidejte citronovou kůru a vařte doměkka. Poté přidejte želírovací cukr, skořici či zázvor a povařte. Nakonec přidejte citronovou šťávu. Ještě horkou plňte do malých skleniček a stavte dnem vzhůru. Po vychladnutí uložte džemy do spíže.

 

Diskusní téma: Rebarbora

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>