Lucuma , poklad z Peruánských And

Lucuma (Pouteria lucuma) je subtropické ovoce pocházející z Peru, Ekvádoru a Chile podobné avokádu dříve známé jako ,,zlato Inků". Kulaté nebo oválné zelené Lucuma plodplody mají hladký povrch a jasně žlutou dužninu. Stromy rostou ve výškách mezi 1000 a 2400 metry n.m. Dorůstají výšky 8 – 15 metrů a produkují až 500 plodů ročně. Lucuma se sklízí v období od ledna do dubna.Ovoce padá ze stromu nezralé, musí se skladovat v seně nebo v jiném suchém materiálu, dokud nezměkne. Jakmile ovoce dozraje, může být pomleto na prášek a skladováno v hermeticky uzavřených obalech. Lucuma prášek má jasně žlutou barvu s jemnou javorovou chutí. Lucuma slouží i jako zdravé a čistě přírodní sladidlo s obsahem vlákniny. Obsahuje draslík, železo, zinek, vápník, fosfor, omega kyseliny, sacharidy, bílkoviny a vitaminy skupiny B ( B3 ).

Lucuma prášek a její účinky:

  • slouží jako přírodní sladidlo s vanilkovo-ořechovou chutí
  • vysoký obsah antioxidantů
  • betakaroten – vhodný pro posílení imunity
  • pomáhá zmírnit příznaky únavy – obsahuje železo, které pomáhá zmírnit anémii
  • dobrý zdroj vlákniny – může pomoci lidem se zažívacími problémy
  • pomáhá v boji proti předčasného stárnutí
  • podporuje buněčnou regeneraci
  • má protizánětlivé účinky a podporuje hojení ran
  • stimuluje imunitní systém
  • podporuje psychickou odolnost
  • vhodná pro diabetiky ( nízky glykemický index )
  • vhodná pro vegetariány
  • Brainfoods - potrava pro výživu mozku
  • působí proti depresím
  • při chudokrevnosti
  • snižuje hladinu cholesterolu

Použití:

Lucuma se běžně používá k dochucení domácích jogurtů, dezertů a zmrzlin. Její skvělá chuť může být použita téměř v každém receptu a je velmi dobrá v kombinaci s nepraženým kakaem. Velmi oblíbené je její použití ve smoothies.

  • nahrazuje javorovou a karamelovou chuť dezertů
  • přidejte do čaje – dodá sladkou a bohatou chuť
  • přísada do zmrzliny, mléčných koktejlů, jogurtů, koláčů, dortů, sušenek, pudinků
  • přísada do ovesných kaší, cereálií, tvarohu a ovocných pomazánek

Kde koupit Lucumu?

  • AWA centrum, prodejna zdravé výživy Brno, Orlí 16
  • AWA shop Brno

Lucuma (Pouteria lucuma), poklad z Peruánskych Ánd

Lucuma (Pouteria lucuma) je subtropické ovocie pochádzajúce z Peru, Ekvádoru a Čile podobné avokáde predtým známe ako,, zlato Inkov ". Guľaté alebo oválne zelené Lucuma plodplody majú hladký povrch a jasne žltú dužinu. Stromy rastú vo výškach medzi 1000 a 2400 metrami nm dorastajú do výšky 8 - 15 metrov a produkujú až 500 plodov ročne. Lucuma sa žne v období od januára do dubna.Ovoce padá zo stromu nezrelé, musia sa skladovať v sene alebo v inom suchom materiáli, kým nezmäkne. Akonáhle ovocie dozreje, môže byť pomleté na prášok a skladované v hermeticky uzavretých obaloch. Lucuma prášok má jasne žltú farbu s jemnou javorovou chuťou. Lucuma slúži aj ako zdravé a čisto prírodné sladidlo s obsahom vlákniny.

Lucuma prášok a jej účinky:

  •      slúži ako prírodné sladidlo s vanilkovo-orechovou chuťou
  •      vysoký obsah antioxidantov
  •      betakarotén - vhodný pre posilnenie imunity
  •      pomáha zmierniť príznaky únavy - obsahuje železo, ktoré pomáha zmierniť anémiu
  •      dobrý zdroj vlákniny - môže pomôcť ľuďom so zažívacími problémami
  •      pomáha v boji proti predčasného starnutia
  •      podporuje bunkovú regeneráciu
  •      má protizápalové účinky a podporuje hojenie rán
  •      stimuluje imunitný systém
  •      podporuje psychickú odolnosť
  •      vhodná pre diabetikov

Lucuma použitie:

Lucuma sa bežne používa na dochutenie domácich jogurtov, dezertov a zmrzlín. Jej skvelá chuť môže byť použitá takmer v každom recepte a je veľmi dobrá v kombinácii s nepraženým kakaom. Veľmi obľúbené je jej použitie vo smoothies.

  •      nahrádza javorovou a karamelovú chuť dezertov
  •      pridajte do čaju - dodá sladkú a bohatú chuť
  •      prísada do zmrzliny, mliečnych koktailov, jogurtov, koláčov, tort, sušienok, pudingov
  •      prísada do ovsených kaší, cereálií, tvarohu a ovocných nátierok
     

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>