Úzkost, úzkostné stavy

Úzkost a deprese jdou často ruku v ruce, přičemž asi polovina pacientů s depresí také zažívá úzkost. Úzkost je v korelaci s nižší hladinou antioxidačního stavu. Pokud zařadíte do jídelníčku potraviny bohaté na antioxidanty, mužete zmírnit příznaky úzkostných poruch. Více o úzkosti

Jaké antioxidanty působí proti úzkosti:

  • Fazole : sušené malé červené, Pinto, černé, červené ledvinky
  • Ovoce : jablka (Gala, Granny Smith, Red Delicious), švestky, třešně, švestky
  • Lesní ovoce: ostružiny, jahody, brusinky, maliny, borůvky
  • Ořechy: vlašské ořechy, pekanové ořechy, mandle
  • Zelenina : artyčoky, kapusta, špenát, červená řepa, brokolice
  • Koření: kurkumaí  (obsahující účinnou látku kurkumin) a zázvor

Potraviny na potlačení úzkosti

  • Potraviny přirozeně bohaté na hořčík mohou pomoci, aby se člověk cítil klidnější listové zeleniny, (jako je špenát a mangoldem),  luštěniny, ořechy, semena a cereálie.
  • Potraviny bohaté na zinek, ( ústřice, kešu oříšky, játra, hovězí maso, a žloutky).
  • Mandle - tyto minerály ( hořčík, selen a zinek) působí proti úzkosti 
  • Tmavá čokoláda (zvyšuje ladinu serotoninu a zpomaluje produkci stresových hormonů)
  • Avokádo (díky obsahu omega-3 mastných kyselin a draslíku)
  • Banány (obsahují vitaminy skupiny B a ty přispívají k produkci serotoninu)
  • Borůvky (podporují správné fungování mozku a zlepšují kognitivní funkce, jsou velmi účinné proti depresi)
  • Ostatní potraviny, (tučné ryby - divoký aljašský losos, obsahuje omega-3 mastné kyseliny. Studie studentů lékařské fakulty, která byla dokončena  v roce 2011 jako jedna z prvních ukázala, že omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci snížit úzkost.
  • Probiotické potraviny (nakládané okurky, zelí a kefír).
  • Chřest.
  • Potraviny bohaté na vitamíny skupiny  B (např.avokádo a mandle)
  • Tyto potraviny urychlují uvolňování neurotransmiterů (serotonin a dopamin). Jsou prvním krokem k modstraněníí úzkost.

Byliny působící proti úzkosti:

  • mučenka
  • kozlík lékařský
  • šišák bajkalský

Diskusní téma: Úzkost

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...

Víte co to je oil pulling?

07.01.2018 12:24
Oil pulling (mlgání) je vlastně převalování oleje v ústech, který má původ v již v ajurvédě. Jde o přírodní čištění a detoxikaci zubů a dásní. Na oil pulling můžeme použít kvalitní panenský olej (sezamový, kokosový, olivový, slunečnicový) 1-2 lžičky, který převalujeme v ústech po dobu cca 20min....
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>