Karob ( svatojánský chléb )

Karobový prášek je získáván z lusků stálezelené dřeviny  Rohovníku ( Ceratonia Siliqua ) rostoucí ve Středomoří a je znám také jako svatojánský chléb. Byl z nám už ve starověku v Recku a Egyptě. Karob je zdravou alternativou kakaa. Karob obsahuje 8% bílkovin, velký díl přirozeného cukru (asi 46%), vitamíny skupiny B (Vitamin B1- thiamin, Vitamin B2,- riboflavin, Vitamin B3 - niacin, Vitamin B5 - kyselina pantotenová, Vitamin B9,- kyselina listová, Vitamin C, Vitamin E , minerály - vápník, hořčík, draslík, a stopové prvky - železo, mangan, chrom, měď. Sušený karob je tradiční pokrm při židovských svátcích a karobový džus se zase pije při muslimském Ramadánu.

Karobový prášek a jeho účinky:

  • snižuje hladinu cholesterolu
  • pomáhá při zastavení průjmu
  • pomáhá při trávení
  • přírodní sladidlo
  • neobsahuje laktózu
  • antioxidant, podporuje imunitní systém
  • působí proti stárnutí buněk
  • nemá tolik tuku jak kakao
  • snižuje obsah tuků v krvi a zrychluje jejich spalování
  • brainfood
  • vhodný pro vegany a sportovce
  • při anémii

Použití: při pečení stejné jako u kakaa nebo čokolády, v hodný do smoothie a různých ořechových mlék

Chuť: ovocně sladká s nádechem karamelu

Barva prášku z karobových lusků: nepražený karob má lehce hnědo-béžovou barvu, pokud je pražený tak tmavě hnědou barvu

Jak připravit karobové pralinky?

rozehřejte kokosový olej, nejlépe nádobu s kokosovým olejem dáme do vody 35 stupňů teplé, přidejte karobový prášek a sirup z agáve a důkladně rozmíchejte. Směs nalejte do silikonové formy nebo jiné formy a nechejte ztuhnout v chladničce.

  • kokosový olej 100ml
  • lžíce karobového prášku
  • sirup z agáve 2 lžíce

Kde koupit karobový prášek?

Diskusní téma: Karob

Titulek: je bez lepku nebo ne Vložil: jana Datum: 22.12.2017

nevite jestli obsahuje lepek diky

Přidat nový příspěvek

Články superpotraviny

Vladimír Vytásek, bylinkové kurzy 2021

26.02.2021 01:34
VLADIMÍR VYTÁSEK KURZY: Vladimír Vytásek: Jarní bylinky pro zdraví a imunitu Kdy: sobota 27. února 2021 od 10:00 do 18:00 hod. Kde: Rodinný resort Siesta (tzv. Zámeček), Za Oborou 120, 530 06 Pardubice VI-Staré Čivice Obsah kurzu: Na našem kurzu poznáte bylinky na léčení těla i duše se zaměřením...

Bylinkové kurzy 2020

02.06.2020 07:57
ROK S BYLINKAMI 2020 Chcete se bylinkám věnovat po celý rok? Rádi byste se naučili bylinky poznávat a zpracovávat? Chcete si vyrobit vlastní bylinkový čaj, mast, tinkturu či sirup? Naučíte se to v našem oblíbeném cyklu večerních kurzů. Provázet Vás bude bylinkářka Radka Svatošová. Každý měsíc si...

Bylinky působící zejména proti virům

02.04.2020 22:10
Koronavir (17.3.2020): Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví,...

Jak posílit imunitní systém?

20.03.2020 08:34
Imunita v imunologii označuje schopnost organismu bránit se proti antigenům pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak z prostředí z pohledu organismu vnitřního. Jestliže ale imunitní systém nefunguje správně, způsobuje problémy. Třeba alergie (přehnaná reakce na antigen, na který většina...

Kdo jídlem plýtvá nejvíce? Ten, kdo žije zdravě, zjistila studie v USA

20.02.2020 11:26
Hodnota vyhozeného jídla v USA dosahuje ročně asi 240 miliard dolarů (více než 5,5 biliónu korun, tj. cca 30 % výdajů na zbrojení USA), uvádí britský deník Daily Mail. Podle Evropské unie končí každoročně v koši 88 milionů tun naprosto zdravotně nezávadného jídla v hodnotě 143...

Ovoce s vysokým obsahem protioxidantů

26.10.2018 22:27
Černé bobule acai berry (plody tropické amazonské palmy) patří mezi ovoce s nejvyšším obsahem protioxidantů a současně s obsahem omega 3 mastných kyselin, vlákniny, vitamínu C, A, vitamínů skupiiny B, flavonoidy a minerálních látek (draslík, vápník, magnézium a zinek). s nastupujícím obdobím...

Málo známé superpotraviny

18.10.2018 10:35
Termín superpotravin byl poprvé použit v roce před více jak 100 roky a byl definován jako: pokrm výrazně výživnější než ostatní, který  prospívá zdraví a dobré duševní i tělesné pohodě. Více o současné definci.... O vyjímečných účincích na lidské zdraví věděli již ve...

Víte co je mykorhíza, mikrobiota a mikrobiom?

18.08.2018 17:11
Mají tyto 3 podobné názvy něco společného? Mykorhiza Symbiotické oboustranně prospěšné soužití (mutualistický vztah - oboustranně prospěšný) kořenů vyšších rostlin a půdních hub se nazývá mykorhiza, základem je rovnovážný stav mezi organismy, při jeho porušení jde...

Potraviny, které vás ochladí při současných vedrech

08.06.2018 21:18
Čím v současných vedrech, kdy teplota překračuje 30°C, ochladit organismu? Zde máte několik tipů na potraviny, které vás mohou ochladi. Důležité je však nejen ochlazení vnější, ale i to vnitřní – s tím vám pomůže vhodně zvolená strava. V létě nám příroda nabízí nepřeberné množství ovoce,...

Jarní byliny do salátů a na dochucení pokrmů

10.04.2018 12:19
S příchodem jara nám příroda nabízí celou kolekci jarních bylinek a rostlin, které můžeme použít pro doplnění výživných látek do těla po dlouhé zimě. V přírodě najdeme pestrý koktejl nejrůznějších druhů a barev, stačí si jen udělat výlet do přírody a budete překvapení pestrým...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>